İlacın ve tıbbi malzemenin hastaya veya tüketicisine ulaştırırken, zincirin son halkası olan eczaneler ciddi bir haksızlığa uğradığını Ağrı Eczacılar Odası Başkanı Semra Bayram, eczacıların risk altında çalıştığını belirtti.
Bayram, “Corona virüs ile mücadele kapsamında, bankalar üçer üçer içeriye müşteri alırken, birçok firma seyahatleri iptal etmiş, okullar tatil, hastaneler sadece elektif vakalara bakarken, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlık merkezleri sadece acil vakaları takip ediyor.Bu kurumlar kronik hastalıkları olanları eczanelere yönlendirirken, hatta Cuma namazı risk oluşturacağından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından vakit namazı olarak evde kılınmasının gerekliliğinin belirtildiği bir ortamda; eczacılarımız adeta piyade askeri gibi en önde halk sağlığı için mücadele vermektedir.” dedi.
“Eczacılar da risk altında çalışıyor”
Eczacılarında risk altında çalıştığının altını çizen Bayram, şunları söyledi:
“Unutulmamalıdır ki 60 yaşın üzerindeki tüm kamu görevlileri izine gönderilirken, 60 yaşın üzerindeki eczacılarımız eczanesinin başında olmak mecburiyetindedirler. Yine bu meslektaşlarımızın çoğunun hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları vardır, ciddi risk grubundandırlar. Kovid-19 ile mücadelede halkımızın sağlığı için en ön safta fedakarane çaba gösteren biz eczacılar, çok düşük kar marjıyla hastaya ve ihtiyaç sahiplerine maske, dezenfektan, eldiven ve benzeri malzemeleri ulaştırmaya çalışmaktadırlar. 70 kuruşa aldığımız maskeyi 1 TL'ye satıyorduk. Bugün 3 TL’den maske bulamıyoruz. İnternete bakıldığında daha dramatik fiyatlar olduğunu göreceksiniz. İşte bunun içindir ki ilaç, vitamin, tıbbi malzemeler kısacası halk sağlığını koruyacak ürünlerin sadece ve sadece eczanelerde satılması gerektiğini dün söylemiştik, bugün söylüyoruz, yarında söyleyeceğiz.”
“Denetlenmesi gereken eczacılar değil, onlara mal tedarik eden imalatçı ve ithalatçılardır”
Halkın fahiş fiyata maske almasına engel olma çabasında olduklarını dile getiren Bayram, halkın ucuz fiyatta maske alması için çalıştıklarını ifade etti.
Bayram, “Eczacı Odası olarak, maske fiyatlarındaki tutarsızlığın önüne geçebilmek için imalatçıyla temasa geçilmiş, üretilen maldan odamıza ulaştırılan kadarının eşit ve adil olarak bütün eczanelerimize dağıtmaya ve böylece vatandaşlarımızın fahiş fiyatlardan maske aramasına bir nebze çare olmaya çalıştık. Yerel maske üretimi yapan firmanın kapasitesinin sınırlı olduğu ve eczaneler dışında birçok kamu kuruluşunun maske talebi olduğundan bize ulaşan kısıtlı sayıdaki maskeleri meslektaşlarımıza ulaştırdık. Odamıza geldikçe ulaştırmaya devam edeceğiz.”
Eczanelerdeki alış ve satışların şeffaf olduğunu dile getiren Bayram, denetlenmesi gereken eczacılar değil, onlara mal tedarik eden imalatçı ve ithalatçılar olduğunu belirterek, “Eczanelerin hangi ürünü, nereden ve kaç TL'ye aldığı Gelir İdaresi Başkanlığınca BA formlarıyla bilinmektedir. Hangi ürünün kaç TL'ye satıldığı E- Arşiv fatura sisteminden internet ortamında şeffaf olarak devlet tarafından görülebilmektedir. Denetlenmesi gereken yer eczaneler değil, eczanelere ilaç ve malzeme tedarik eden imalatçı ve hatta imalatçıya da ham madde tedarik eden fabrika ve ithalatçılardır. Piyasadaki fahiş fiyatların müsebbibi eczacı değildir.” diye konuştu. (İLKHA)