Koronavirüs salgını sebebiyle yüzlerce ülke tehdit altında...Birçok ülke tedbirlerini artırarak sürdürüyor.
Çad hükümetinden yapılan açıklamada, Kamerun'un Duala kentinden gelen Fas uyruklu bir kişiye yapılan testin pozitif çıktığı belirtildi.
Burkina Faso'da cemaatle namaz kılınmayacak
Burkina Faso'da Müslüman Alimler Birliği, koronavirüsün yayılmasına karşı tedbir olarak camilerde cuma namazları dahil bütün namazların kılınmaması kararı aldı.
Birlikten yapılan açıklamada, nikah, cenaze, mevlit gibi tüm etkinliklerin 50 kişiyle sınırlandırılması istendi.
Katar Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Kriz Yönetimi Yüksek Komitesi Sözcüsü Lulva el-Hatır, konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında 10 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini açıkladı.
Son tespitlerle ülkedeki vaka sayısının 460'a yükseldiğini ifade eden Hatır, şu ana kadar 10 kişinin iyileştiğini, yoğun bakımda olan 6 vaka dışında da diğer hastaların durumlarının stabil olduğunu söyledi.
Hatır, salgını önleyebilmek için vatandaşlara zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamaları çağrısında bulunarak, salgını hafife almamaları ve toplu alanlarda gerekli mesafeyi korumaları tavsiyesinde bulundu.
Katar Kriz Yönetimi Yüksek Komitesi, ülkede Kovid-19'a yakalanan kişi sayısının 450 olduğunu, 4 kişinin iyileşerek taburcu edildiğini duyurmuştu.
Virüsün yayılmasını önlemek için alışveriş gibi zorunlu nedenler dışında evlerden çıkılmaması talimatı veren Netanyahu, "israil vatandaşları, evlerinizde kalmalısınız. Bu bir rica veya talep değil. Bu, icra makamları tarafından uygulanacak zorunlu bir direktif." ifadelerini kullandı.
Netanyahu, önemli görevlerde bulunanların ise işe gidebileceğini dile getirdi.
Yerel basın, Netanyahu'nun evden çıkılmaması talimatının 7 gün boyunca uygulanacağını, bu talimatı göz ardı edenlerin ise para cezasına çarptırılacağını yazdı.
Vaka sayısı 677'ye yükseldi
Öte yandan ülkedeki Kovid-19 vaka sayısı hızla artmaya devam ediyor.
israil Sağlık Bakanlığı, ülkede Kovid-19 tespit edilenlerin sayısının 677'ye ulaştığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, işgal rejiminde 104 kişide daha kirüs tespit edildiği belirtildi.
Hastalardan 6'sının durumunun ağır olduğu bilgisi paylaşılan açıklamada, 14 kişinin ise iyileştiği aktarıldı.
Açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 677'ye yükseldiği kaydedildi.
Ayrıca, market, eczane, benzin istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin 15 Mart’tan itibaren kapatılmasına karar verilmişti.
Tel Aviv yönetimi, virüs nedeniyle İsrail'de ikamet edenler hariç tüm yabancıların ülkeye girişini de yasaklamıştı.
Terörist çete, koronavirüs bahanesiyle Filistin topraklarını kapatmaya hazırlanıyor
Terörist çetenin, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele bahanesiyle gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını giriş-çıkışlara kapatma konusunda kararlı olduğu belirtildi.
Terörist çete Kamu Yayın Kuruluşunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "israil, gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını kapatma kararı almaya yöneliyor" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, kuruluşun ordudan işgal rejiminde çalışmak amacıyla herhangi bir Filistinlinin sızmaması için çaba göstermesi talebinde bulunacağı aktarıldı.
Suudi Arabistan'da 274 kişide virüs tespit edildi
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan merkezli El-İhbariyye televizyonundan yayınlanan konuşmasında, "Koronavirüsle mücadelede zor bir dönemden geçiyoruz. Küresel düzeyde bu salgının hızla yayılması aşaması daha da zor olacak. Ancak zorluğa, acıya ve acımasızlığına rağmen bu dönemin de geçeceğine inanıyoruz." dedi.
Dünya tarihinde zor bir dönemden geçildiğini, ülkesinin de bu salgına karşı tüm tedbirleri almaya devam ettiğini belirten Kral Selman, Suudi Arabistan halkının önlem alan ve yönlendirmede bulunan ilgili kurumlarla yaptığı iş birliğinden övgüyle söz etti.
Ülkede son olarak virüs tespit edilen kişi sayısının 274'e yükseldiği açıklanmıştı.
Kosova'daki vatandaşlardan "koronavirüs" protestosu
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kendini izole eden Kosova'nın başkenti Priştine'deki vatandaşlar, evlerinin balkonlarından ülkede yayılan virüs ile yaşanan son siyasi gelişmeleri protesto etti.
"Replike" isimli bir grup tarafından sosyal medyada organize olan vatandaşlar, balkonlarından birkaç dakika boyunca tencere, anahtar, farklı ev aletleri ve ıslıklarla bir kaç dakika boyunca protestosunu sürdürdü.
"Siyasetçiler drama ve güvensizlik yaratmak için politik iktidarlarını kötüye kullanıyor"
Grup tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
"Herkesin Kovid-19 pandemisinin neden olduğu durumun yönetiminde çalışılması için birleşmesi gerektiği zamanda, Kosova'nın siyasetçileri drama ve güvensizlik yaratmak için politik iktidarlarını kötüye kullanıyorlar".
Vatandaşlar bu şekilde ülkedeki siyasi parti ve kurumsal liderlere, meydana getirilen durum ve Kosova vatandaşlarının yaşadığı panik hakkında düşünmeye itmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Dün, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova İçişleri ve Kamu Yönetimi Bakanı Agim Veliu'yu "başbakanın olağanüstü hal ilanı ile ilgili tutumuna karşı olduğu" ve "yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili panik yaydığı" gerekçesiyle görevden almıştı.
Ardından, iktidar ortağı olan Kosova Demokratik Birliği (LDK) Genel Başkanı İsa Mustafa yaptığı açıklamada, bu hareketin kabul edilemez olduğunu, "hükümeti düşürmek için" Kendin Karar Al Hareketini mecliste güven oylamasına götüreceklerini bildirmişti.
Kosova'da Kovid-19 tanısı konulan 21 kişi bulunuyor.
Ülkede, 6 Ekim 2019 erken genel seçimde birinci çıkan Kendin Karar Al Hareketi ile koalisyon ortağı LDK arasında 3 ay süren müzakereler sonrasında hükümet kurulmuştu.
Anlaşmaya göre Kendin Karar Al Hareketi 6 bakanlık, LDK 6 bakanlık ve azınlıklar da 3 bakanlık almıştı.
Abbas'tan Terörist çeteye Filistinli mahkumları serbest bırakma çağrısı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Devlet Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetimine Kovid-19 vakalarının hızla arttığı ülkedeki cezaevlerinde bulunan Filistinli tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu.
Filistin Devlet Başkanı ayrıca, Terörist çetenin mahkumların selametinden sorumlu olduğuna vurgu yaptı.
Öte yandan koronavirüsün işgal altındaki Filistin kentlerinde yayılmasını engellemek için çok ciddi çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Abbas, şunları söyledi:
"Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve tüm dünyaya saldıran bu tehlikeli virüsle mücadele için tüm gücümüzü kullanıyoruz ve halkımızı ondan korumak için uzman kurumlarla çalışıyoruz."
Filistin'de vaka sayısı 47'ye yükseldi
Filistin Esirler Cemiyeti, bugün yaptığı yazılı açıklamada İsrail cezaevlerinde bulunan 4 Filistinli tutuklunun Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alındığını belirtmişti.
Öte yandan, Filistin hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'da 3 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini, böylece Filistin'de Kovid-19 görülen kişi sayısı 47'ye yükseldiğini ilan etmişti.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise dün akşam yeni Kovid-19 salgınının ilk görüldüğü Batı Şeria'nın Beytullahim kentinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Filistin'deki Kovid-19 önlemleri
Filistin Sağlık Bakanlığından 5 Mart'ta yapılan açıklamada, Beytullahim’deki bir otelin çalışanlarında Kovid-19 tespit edilmesi üzerine Batı Şeria'nın tamamında olağanüstü hal ilan edildiği duyurulmuştu. Virüsün Yunanistan'dan gelen bir gruptan bulaştığı belirtilirken, Yunan gruptaki bazı kişilerde ülkelerine döndükten sonra Kovid-19 tespit edildiği kaydedilmişti.
Bakanlık ayrıca, Beytullahim ve Eriha kentlerinde tüm eğitim kurumları ile cami ve kiliselerin 14 gün süreyle kapatıldığını açıklamış, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da daha sonra yayımladığı bir kararnameyle Kovid-19'la mücadele kapsamında ilan edilen 14 günlük olağanüstü halin 1 aya çıkarılması talimatı vermişti.
Terörist çete de Kovid-19'un tespit edilmesi üzerine Filistin Yönetimi ile koordineli bir şekilde Beytullahim kentini tüm giriş ve çıkışlara kapatmıştı.
Filistin yönetimi, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Ürdün ile kara sınırını da kapatmıştı.
Arjantin'de karantina ilan edildi
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, eyalet valileriyle Devlet Başkanlığı Konutu Olivos'ta yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Kovid-19'un yayılma riskine işaret eden Fernandez, "Saat 00:00 (20 Mart) itibariyle önleyici ve zorunlu karantina uygulanması kararı aldık. Karantina, 31 Mart'a kadar sürecek." ifadelerini kullandı.
Virüsün hızlı bir şekilde yayıldığını hatırlatan Fernandez, "Arjantinlilerin sağlığını gözetiyoruz ve bu önlemi, ekonomik etkilerinin mümkün olduğunca az olmasını umarak alıyoruz. Herkes evinde kalmalı ve temel ihtiyaçlar için evden çıkmalı. Dükkanlar, marketler, eczaneler açık olacak." şeklinde konuştu.
Devlet Başkanı Fernandez, karantina süresi boyunca, Sahil Güvenlik, Jandarma, Federal ve Eyalet polislerinin sokağın güvenliğini sağlayacağını ve geçerli sebebi olmadığı halde sokağa çıkanlar için cezai işlem uygulanacağını belirtti.
Nüfusu 44 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 128 kişide görülen Kovid-19 nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti.
Avustralya’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 7’ye çıktı
Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti Sağlık Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Sydney’deki Ryde Hastanesinde Kovid-19 tedavisi gören 81 yaşındaki kadın hasta hayatını kaybetti.
Dün gece yaşanan can kaybıyla birlikte NSW’de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 6’ya çıkarken, toplam can kaybı 7’ye ülke genelindeki vaka sayısı ise 756’ya yükseldi.
Fas olağanüstü hal ilan etti
Fas, bugün saat 18'den itibaren Kovid-19 nedeniyle ülkede sağlık alanında olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.
Açıklamada, olağanüstü hal kapsamında belirlenen sektörlerde çalışanlara dışarı çıkma izni verileceği kaydedildi.