EKONOMİ SERVİSİ
Koronavirüsün ekonomik etkileri tüm dünyayı etkiliyor. Avrupa'daki otomobil ve otomotiv yedek parça üreticilerinin de tedarik zincirindeki sorunlar ve virüs nedeniyle üretimi kısıtladıkları belirtiliyor. Fiat Chrysler'in İtalya'daki bazı fabrikalarda üretime ara verdiği bildirildi. İtalyan lastik üreticisi Pirelli'nin de kuzey İtalya'da bulunan bir üretim tesisinde üretimi durdurduğu açıklandı. Seat da üretimi durdurması halinde işçileri geçici olarak işten çıkarması gerekeceğini duyurdu. Volkswagen'ın Barselona civarındaki fabrikasında bir vardiya eksilttiği bildirildi.
ÇİN'DEN DESTEK ADIMI
Öte yandan Çinli yetkililer koronavirüsün küresel tedarik zincirinde yarattığı etkinin Çin'in ihracat ve ithalatı üzerinde baskı oluşturacağını açıkladılar. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Li Xingqian gazetecilere verdiği online brifingde kilit hammadde ihracatını genişletmek ve tedarik zincirindeki aksaklıklarla baş etmek için Çinli firmalara destek olacaklarını, ancak kısa vadede koronavirüsün küresel ekonomiye etkilerinden kaçınmanın mümkün olmadığını söyledi. Diğer taraftan Çin'de araç satışlarının Şubat ayında koronavirüs salgını nedeniyle gerileyen talep sonucu yüzde 79,1 düştüğü bildirildi.
MERKEZ BANKALARINDAN ÖNLEM
ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) olağanüstü faiz indirimine gitmesi koronavirüs nedeniyle bir resesyon yaşanmasının önüne geçmek için adım atılması gerektiğinin sinyalini verdi. Bu durum Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde de baskı yaratıyor. ECB'nin Avrupa ülkelerinin koronavirüs ile mücadelesine yardım etmek için para politikasının sınırlarını zorlayarak ekonomiyi canlandırıcı önlem paketi açıklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
KÜRESEL PİYASALAR
ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüsün etkisini azaltmak adına Avrupa'dan ABD'ye olan tüm seyahatleri geçici olarak askıya alması sonrasında virüsün ekonomilere yansıması endişelerinin artmasıyla dünya genelindeki piyasalar geriledi. Pazartesi günü 2008 finansal krizinden bu yana en sert düşüşü kaydeden ABD borsalarında Dow Jones endeksi yüzde 5'in üzerinde değer kaybı yaşadı. Frankfurt DAX endeksi açılışta yüzde 5.5 düşerek 2016 yılından bu yana en düşük seviyeye indi. Londra FTSE 100 endeski ve Paris CAC 40 endeksi de yüzde 5'den fazla düştü. Brent petrolün varil fiyatı Ocak ayı başında 72 dolardan 30 doların altına kadar düştükten sonra yüzde 5'e yakın değer kaybı ile 34 dolardan işlem gördü. ABD'nin Avrupa'dan tüm seyahatleri geçici olarak yasaklamasının tetiklediği koronavirüs kaynaklı küresel riskten kaçış ile Dolar/TL de 6,20 seviyesinin üzerinde işlem gördü.
Kaynak, dw