Vali Baruş, Tüm kurum ve kuruluşlarda, camilerde, okullarda, servis, minibüs ve otobüslerde alınan hijyen önlemlerinin arttırılmasına karar verildiğini belirterek, nisan ayının sonuna kadar kamu kurumlarınca gerçekleştirilecek her türlü toplu faaliyetlerin iptal edildiğine dikkat çekti. 

İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, şu ana kadar 11 vakanın olduğunu ve tüm hastaların sonuçlarının negatif çıktığını belirterek, şimdiye kadar Malatya'da Corona virüse rastlanmadığını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Salahattin Gürkan ise alınan tedbirlerin halkta tedirginliği artırılmaması gerektiğini, alınan tedbirlerin halkın Corona virüsten etkilenmemesi için alındığını ve vatandaşların temizlik ve hijyen malzemelerine hücum etmesinin doğru olmadığını söyledi.

 

"Herhangi bir vakanın görülmemesi için gerek kurumlarımızın gerekse vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir"

Ülkede şu ana kadar 5 vakanın tanımlandığını hatırlatan Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya'da bugüne kadar tanımlanmış Corona virüs vakasına rastlanmadığını belirterek, "Yeni Corona virüs hastalığı (Covid-19) dünya genelinde ortaya çıktığı andan itibaren Valiliğimiz himayesinde İl Sağlık Müdürlüğümüz sorumluluğunda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Son olarak dün tüm kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmiştir. Şu ana kadar ilimizde hastamızın olmayışı sevindirici olmakla beraber, vaka görülmemesi için gerek kurumlarımızın gerek vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir. Corona virüs hastalığından korunmanın en önemli yolunun hijyen olduğu gerek Sağlık Bakanlığının gerekse ilimizdeki hekimlerimizin ısrarla vurguladıkları bir husustur." dedi.

Malatya'da Corona virüs ile ilgili alınan kararlar şöyle:

Tüm kurum ve kuruluşlarımızda, camilerimizde, okullarımızda, servis, minibüs ve otobüslerimizde alınan hijyen önlemlerinin arttırılmasına karar verilmiştir. Nisan ayının sonuna kadar kamu kurumlarımızca gerçekleştirilecek her türlü toplu faaliyetler iptal edilmiştir. Sağlık Müdürlüğümüz tarafından tüm kurumlarımıza yeteri kadar bilgilendirici afişler, broşürler dağıtılması ve kurumlarda görev yapan personele eğitimler verilmesi planlanmıştır. Okullarda başta tuvaletler, merdiven korkulukları, kapı kolları gibi sıkça dokunulan yerler başta olmak üzere temizlik ve dezenfeksiyon tedbirlerinin arttırılmasına karar verilmiştir. Camilerde tuvalet, abdesthane ve halıların temizlik sıklığının arttırılmasına, tesbihlerin kaldırılmasına karar verilmiştir. Toplu taşıma araçlarının günlük temizliğinin yapılması; AVM, terminal, havaalanı gibi ortak kullanım alanlarında gerekli temizlik ve dezenfeksiyon sıklıklarının arttırılması talimatlandırılmıştır.

"Özellikle hasta olmayan kişilerin maske takmasına gerek yoktur"

Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları da hatırlatan Baruş, şöyle devam etti:

Bulaşma yolunun esas olarak damlacık yoluyla; hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmesi ve temas etmesi ile olmasından hareketle tüm vatandaşlarımızın el yıkamalarına azami hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığının önerdiği şekilde ve en az yirmi saniye boyunca elleri sabun ve suyla yıkamak kişisel hijyeni sağlamanın ilk adımıdır. Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kâğıt mendil ile kapatılması, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasına dikkat edilmesi çevreye hastalık etkenin bulaşmasını azaltmada etkilidir. Özellikle solunum bulguları (ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi) varlığında, öksürük ve hapşırma sırasında yukarıda belirtilen uygulamalara dikkat edilmesi, ellerin sık olarak yıkanması, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması, mümkünse tıbbi maske kullanılması önerilmektedir. Burada özellikle vurgulamak istediğim husus, hasta olmayan kişilerin maske takmasına gerek olmadığıdır. Sağlıklı bireylerin taktıkları maskeleri tekrar tekrar takıp çıkarmaları, nefes verdiklerinde ortamdaki virüslerin maskelerin dış yüzeyine yapışabileceğinden sağlıklı bireylere bulaşabileceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır.

"Mecburi kalmadıkça yurtdışı seyahatleri ertelensin"

Yurtdışı seyahatlerinin mecbur kalınmadıkça ertelenmesi gerektiğine vurgu yapan Baruş, "Mutlaka gidilmesi gerekiyorsa yurtdışından, umreden dönüşte 14 gün boyunca evinde ayrı bir odada, misafir kabul etmeden geçirilmesi; bu dönem içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir." diye uyarıda bulundu.

"Hastanede yapılan hasta ziyaretlerinin mart-nisan ayı boyunca mesai saatleri içerisinde yapılmaması oldukça önemlidir"

Baruş, hastanede yapılan hasta ziyaretlerinin mart-nisan ayı boyunca mesai saatleri içerisinde yapılmaması, mesai saatleri dışında belirlenmiş bir zaman içerisinde sadece hastanede yatan kişinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tek kişinin ziyareti gerçekleştirmesi, yoğun bakımda ve palyatif bakım servislerinde yatan hasta ziyaretlerinin yapılmaması, hasta refakat hizmetlerinin sınırlı sayıda tutularak mümkünse aynı kişi tarafından sağlanmasının oldukça önemli oluğuna dikkat çekti.

"Valilik ve Sağlık Müdürlüğü haricinde yapılan bilgi paylaşımlarına itibar edilmemesi gerekir"

Vatandaşların yeni Corona virüs hastalığı hakkında bilgi almak ve şüpheli bulguları varsa hastaneye gitmeden önce danışmalarını sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından "Alo 184 SABİM Danışma Hattı"nı aramaları tavsiyesinde bulunan Baruş, basın mensuplarının da bu süreç içerisinde Valiliğin ve Sağlık Müdürlüğün haricinde yapılan bilgi paylaşımlarına itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Vali Baruş, yapılan haberlerde kaynağı belirsiz, insanlarda panik oluşturacak, yanlış bilgi içeren yazılı ve görsel hiçbir haberin paylaşılmaması, başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere tüm vatandaşların doğru haberi doğru kaynağından almaya yönlendirmenin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Baruş, "İçinde bulunduğumuz bu süreci kurumlarımız, vatandaşlarımız ve siz basın mensupları aracılığıyla en hafif şekliyle atlatabilmek için çaba gösteriyor; ilimiz ve ülkemizde başka vakaların olmamasını Allah'tan niyaz ediyorum." diye konuştu.

"Şu ana kadar 11 vakanın sonuçları negatif çıktı, ilimizde Corona virüse rastlanmadı"

Malatya'da, şu ana kadar 11 vakanın olduğunu ve tümünün sonuçlarının negatif çıktığını belirten İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, "Dün akşam vaka ihtimali olan 2 hastamızdan numune aldık. Durumları iyi olduğundan istekleri üzerine evlerine gönderdik. Hastaların numunelerini gönderdikten sonra sanki hasta Corona virüs enfeksiyonuymuş gibi izole bir odaya alıyoruz ve orada takip ediyoruz. Sonuç negatif geldikten sonra genel durumu da iyiyse evine gönderiyoruz ama yine de olası vaka bile olsa evde 14 gün kuralına uymasını istiyoruz. Şu anda izole altında takip ettiğimiz hastamız yok." diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğünde yeterince maskenin olduğunu söyleyen Bentli, ilgili kurumlara istek üzere gönderildiğini ve kanser hastalarının ise raporları ile birlikte başvuru yaptıklarında kendilerine ücretsiz verildiğini söyledi.

"Alınan tedbirler halkta tedirginlik oluşturmasın"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Salahattin Gürkan ise alınan tedbirlerin halkta tedirginliği artırmaması gerektiğini, alınan tedbirlerin halkın Corona viristen etkilenmemesi için olduğunu ve vatandaşların temizlik ve hijyen malzemelerine hücum etmesinin doğru olmadığını söyledi.

Gürkan, "Gerek deterjan fabrikamızda gerek temizlik şirketlerimizde yeterince malzemelerimiz var. Bu konuda kimsede kuşku olmasın. Bunu fırsata dönüştürmek isteyen esnafımız şayet varsa Zabıta Müdürlüğümüzce gereken yapılacak. Ama şu ana kadar bize bir şikâyet gelmedi, zaten belli periyotlarla denetimler de yapılıyor." dedi. (İLKHA)