VAN- Okul Müdürü Habip Akyol ve öğretmenlerini Vali Ali Paşa Toplantı Salonunda kabul eden Vali Karaloğlu, öğrencilerin okudukları bölümün önemine vurgu yaparak eğitimlerine devam etmeleri tavsiyesinde bulundu. Öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandıran Karaloğlu, Van`da kız çocuklarının mutlaka okumaları gerektiğini ifade etti.
 
"Toplumu Dönüştüreceksek Bunu Ancak Anneler Eliyle Yapabiliriz""
Öğrencilerden okudukları okul ve bölümleriyle ilgili olumlu tepkiler alan Karaloğlu, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaloğlu: "Kız çocuklarının okuması, eğitimin önünün açılması ve onlara destek olunması gerekir. Kız çocuklarının önündeki tek engel, toplumunun eğitilmemesinden kaynaklanıyor. Biz zamanında toplumu eğitseydik, eğitimin önemini anlatabilseydik bu bölgede kız çocukları daha rahat okutulacaktı." dedi.
 
Özellikle Doğuda ve Van`da kız çocuklarının okumasını çok önemsediğini vurgulayan Karaloğlu: "Toplumu ancak ve ancak anneler eliyle dönüştürürüz. Çünkü anneler hepimizin, hepinizin ilk öğretmenidir. Biz anneleri ne kadar iyi eğitirsek, ne kadar iyi yetiştirirsek toplumu da o kadar iyi eğitir, o kadar iyi yetiştiririz. Onun için sizlerin, kız çocuklarımızın okuması, hayatın içinde olması, üretimin içinde olması bizi son derece memnun ediyor." dedi.
 
"Toplumun İlk Öğretmeni, Çocuğun İlk Öğretmeni Anne"
Son yıllarda hükümetin kız çocuklarının okuması noktasında pozitif bir ayrımcılık yaptığını söyleyen Karaloğlu şunları kaydetti: "Bunun için Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) yardımlarından kız çocuklarına daha fazla destek veriyoruz. Hep söylediğim şey, annelik vasfı. Toplumun ilk öğretmeni, çocuğun ilk öğretmeni annedir. Anneyi cahil bırakırsanız toplumu cahil bırakırsınız. Onun için kız çocuklarını daha iyi yetiştirmek istiyoruz. Erkek çocuklarını ihmal mi edeceğiz? Hayır. Ama biraz pozitif ayrımcılık yapma durumumuz var. Özellikle bölgede, orta öğretimde kız çocuklarının okullaşmasında iyi değiliz. Erkeklerde okullaşma oranımız daha fazla. Maalesef aileler nedense kız çocuklarını okutmak istemiyor. Bunu mutlaka kırmamız lazım. Bu, biraz da kız çocuklarının elinde. Kız çocuklarının okula gidiş gelişleri, mahalledeki varlığı biz idarecilerinin de işini kolaylaştıracaktır."
 
Vali Karaloğlu, okul idarecilerine de mahallede ev ev dolaşarak, orta öğretimde eğitimine devam etmeyen kız çocuklarının kayıtlarını yapmaları uyarısında bulundu. Hedefin ortaokulu bitirip de liseye gitmeyen öğrenciler olmasını isteyen Karaloğlu: "Bir öğrenci eğer ekonomik sıkıntı dolayısıyla okula gidemiyorum.` diyorsa, bunun vebali önce idarecilerin sonra da Vali olarak benim üzerimedir. Ama önce idarecilerin. Onun için mutlaka kız çocuklarını okutmamız lazım." dedi.
 
Sıcak bir ortamda yaklaşık 45 dakika süren ziyaret sonrası çekilen hatıra fotoğrafının ardından Vali Münir Karaloğlu, öğrencilere birer takım kalem ve kitap hediye etti.
(Haşim Tosun-İLKHA)