Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesinde çevre düzenlemesi yapılan ve taşların düşme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle Kozluk Belediyesinin girişimleri sonucu ziyarete kapatılan tarihi Hazo Kalesi’ndeki içler acısı görüntüler, vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Ziyarete kapatılan tarihi kalenin kapısının kilidinin kırıldığı ve ziyaretçilerin serbest bir şekilde kaleyi ziyaret ettiği görülüyor.

Herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı görülen kale ve kalenin mağaraları, çöplükten geçilmezken, sahipsizlikten dolayı kale bir de madde bağımlılarının mekânı haline gelmiş durumda.

Ayrıca, kale ve kale mağaralarının fuhuş için kullanıldığı iddia edilirken, kaledeki çöp kutuları ile merdivenlerin de ciddi şekilde tahrip edildiği görülüyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, üzerinde önemle durulması gereken tarihi kaledeki görüntülerin Kozluk gibi bir ilçeye yakışmadığını belirtiyorlar.

Kalede yasadışı kazı!

Hazo Kalesi’nin güney kısmında yasadışı bir kazı faaliyeti yapıldığı görülüyor. Kazının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmezken, kazı alanından çıkarılan tarihi küpleri görmek mümkün.

Ortaya çıkan söz konusu görüntüler, kalenin ilgisizlikten yok olmaya yüz tuttuğunu gözler önüne seriyor. Bu durum ise define avcılarına kapı aralıyor.

Kaleyi ziyarete gelen ve gördükleri manzara karşısında şaşıran kimi vatandaşlar, bir buçuk milyon TL harcanarak turizme kazandırıldığı belirtilen tarihi kalenin kaderine terk edilmesini “tarihe saygısızlık” olarak nitelendiriyor.

İlçe sakinleri, bir an önce tarihi kaleye sahip çıkılmasını istiyor.

“Kalede güvenlik tedbiri yok”

Kalede hiçbir güvenlik tedbirinin alınmadığına dikkat çeken Mustafa Tufan, “Kozluk Kalesi diğer bir ismiyle Hazo Kalesi olarak bilinen tarihi kalemiz, bundan yaklaşık bir yıl önce tadilattan geçirildi. İnsanların aileleriyle gidip ziyaret edebileceği tarihi bir değerimiz Hazo Kalesi, yaklaşık 5-6 aydır ziyarete kapatıldı. Kapatılma gerekçesi olarak da bizim de duyduğumuz kadarıyla ‘taşların düşme tehlikesi’ ve benzeri tehlikeler. Ancak kapatılmasına rağmen kale kapısı yine de açıktır. İnsanlar yine gidip geliyorlar ve kalede hiçbir güvenlik tedbiri yok. Biz de taşların düştüğünü müşahede ediyoruz.” dedi.

“Tarihi doku layık olduğu şekliyle muhafaza edilmeli”

Kalenin birçok olumsuz davranışın sergilendiği bir alan haline geldiğini vurgulayan Tufan, “Bizim istediğimiz şey şu; madem Kozluk’ta böyle bir değerimiz, tarihi dokumuz var; bu tarihi dokunun layık olduğu şekliyle muhafaza altına alınmasıdır. Eğer halka açık olacaksa orada halkın ailesiyle güvenlik içerisinde gidip gelebileceği bir alan oluşturulması gerektiği kanaatindeyiz. Tabi bununla ilgili görev başta İl Kültür Müdürlüğündedir. Bununla beraber kalenin, belediyenin sorumluluk alanı içinde olduğu kanaatindeyim. Konuyla ilgili olan girişimlerin yapılıp, sadece Hazo Kalesi değil, Kozluk içerisinde mevcut olan bütün tarihi dokuların halka kazandırılması gerektiği kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.

“Esrar, içki ve fuhuş mekânı haline geldi”

Yaşanan duruma tepki gösteren ilçe sakinlerinden Furkan Doyar ise şunları söyledi, “Bir zamanlar belediye buraya bir buçuk milyon masraf yaptı. Bu halk tarafından bilinen bir yatırımdır. Ancak yeni gelen belediye burayı tehlike arz ettiği için kapattı. Kısa bir süre sonra kimliği belirsiz kişi veya kişiler kalenin kilidini kırıp, bazı yerlerin tel örgülerini söktüler. Şimdi burası içki, esrar içilen bir mekân haline geldi. Aynı zamanda burada fuhuş da yapılıyor. Halkımız da bu durumdan çok rahatsız. Buradan yetkililere sesleniyorum; ya burayı tamamen açın, ya da tamamen kapatıp güvenlik önlemini alın. Ayrıca burası bakımsızdır, etrafı çöp kaynıyor. Mağaraları da aynı şekilde. Yetkililerin tarihimize sahip çıkmalarını istiyoruz.”

“Karşılaştığımız manzara gerçekten üzüntü verici”

Kaleyi ziyarete gelen, isim ve görüntü vermek istemeyen kimi vatandaşlar da taşların düşme tehlikesi bulunduğu iddiasıyla Kozluk Belediyesinin girişimleri üzerine kalenin Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından ziyarete kapatıldığı belirtildi.

Kalede gördükleri manzaranın üzüntü verici olduğunu ifade eden ilçe sakinleri, "Yetkililerin sessizliğini tarihi değerlere saygısızlık olarak görüyoruz. Uzaktaki Erzen Antik Kenti ve Balıklı Göl, koruma altına alınıp kazı çalışmaları yapılırken, ilçemizin simgesi durumunda olan yanı başımızdaki Hazo Kalesi şu anda ilgisizlikten yavaş yavaş yok oluyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu kadar masraftan sonra kaleye neden sahip çıkılmıyor? Vatandaşlar olarak isteğimiz, ilçemizin simgesi durumunda olan bu kalenin bir an önce bakım, onarım ve temizliğinin yapılması, gerekli yerlere güvenlik kameralarının yerleştirilmesi, esrar ve alkol içicilerinin burayı rahat kullanmalarının önüne geçilmesi ve güvenlik elemanlarının tahsis edilmesidir.”(İLKHA)