BİNGÖL- Bingöl Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü M. Mesut İlhan, ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin 2 Ocak-28 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılması gerektiğini bildirerek, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri konusunda esnafın gerekli hassasiyeti göstermesini istedi.
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu`na göre, 2 yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenesinin yapılmasını isteyen Bingöl Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan, \"Ölçüler ve Ayar Kanununun amacı; Milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Türkiye hudutları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamaktır. Ölçü ve Ölçü aletlerinde en önemli parametre doğruluktur. Doğruluğu muayene ile tespit edilen ölçü aletleri damgalama işlemine tabi tutulurlar. Bu anlamda ölçü aletleri ilk, periyodik, ani, şikayet ve stok muayeneleri olmak üzere 5 farklı muayeneye tabi tutulurlar. İlk muayeneleri yapılarak piyasaya arz edilen ölçü ve ölçü aletleri belli sürelerde olmak üzere periyodik muayeneye tabi tutulurlar. 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre; 2 yılda bir Muayene edilerek damgalanması gereken Ölçü ve Tartı Aletleri şunlardır: Asma ve masa terazileri, meyil ağırlıklı tartı aletleri, basküller, hassas tartı aletleri, pirinç ve dökme tartı aletleri, akıcı ve kuru maddeler ölçekleri, uzunluk ölçüleri, akaryakıt sayaç ve ölçekleri, nakli metre ve hububat muayene aletleridir\" dedi.
On yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü aletlerini sıralayan İlhan, \"Elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarıdır. İki yıllık süresini doldurmuş Ölçü ve Tartı aletlerinin periyodik muayenesini belirten tarihler arasında yapılması, damgalanmamış ve damga süresi geçirilmiş veya damgaları iptal edilmiş, damgası kopmuş, bozulmuş, periyodik muayene için zamanında müracaat edilmemiş, tamir edilen ölçü ve ölçü aletlerinin tamirlerinden sonra tekrar muayene ve damgası yaptırılmadan sahiplerine teslim edilen ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılmaması, alım satım yerlerinde bulundurulmaması, terazilerde kefe ve gövde de bulunan damgaların aynı olup, olmadığını kontrol edilmesi ve 2011 yılı damgalı; Hassas kütle ölçüleri, 5 kg` dan yukarı kütle ölçüleri, hassas mekanik tartı aletleri, okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağımlı çalışabilme özelliğine sahip elektronik tartı aletleri, maksimum kapasitesi 2000 kg`dan fazla olan tartı aletleri, hububat muayene aletleri, demir yolu yük ve sarnıçlı vagonları, taksimetre, naklimetre, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçları ile, 2003 yılı damgalı; Elektrik ve su sayaçlarının periyodik muayeneleri için; Bingöl Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü`ne müracaattan önce muayene ve damgalama ücretlerini il ve ilçelerde bulunan muhasebe birimlerine yatırmaları, müracaat dilekçesine muayene ücretinin yatırıldığına dair makbuzu 02 Ocak-28 Şubat 2013 tarihine kadar eklemeleri zorunludur.\" şeklinde konuştu. (Furkan Bingöl-İLKHA)