Kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan ebru sanatı, Şanlıurfalı ebru sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi ile birlikte alışılmışın dışına çıkmaya devam ediyor.

Daha önce ebru sanatını keçe, ahşap, seramik, taş ve kumaşlar üzerinde icra ederek ebru sanatına farklı bir boyut kazandıran Çiftçi, erkek ve kadın elbiselerini ebru sanatıyla süsleyerek, rengârenk, şık eserler meydana çıkarıyor. Çiftçi, ebru ile süslemiş olduğu kumaşları terzide erkek ve kadın elbiselerine dönüştürüyor.

 

Tarihi çok eskilere dayanan ve Osmanlı Dönemi'nde bir sanat ve iş kolu olan ebru sanatının normalde kâğıt üzerinde icra edildiğini belirten Çiftçi, "Normalde ülkemiz ve dünyada, ebru sanatı denilince kâğıt üzerine yapılan renkli motifler geliyor. Şanlıurfa'da ebru sanatını alışılmışın dışına çıkardık. Ebru sanatını kumaşların üzerine yapıyoruz. Yaptığımız her kumaştan renkli renkli, çeşitli kıyafetler yapıyoruz. Bayanlar için ebru sanatı ile çeşitli kıyafetler yaptık. Ebru sanatı sadece bayanlara özgü değildir. Daha önce de erkekler için ebru sanatı ile kravat yapmıştım." diye konuştu.

Osmanlı döneminde padişahların kullandığı kaftanı ebru sanatı ile süslediğini belirten Çiftçi, "Geçtiğimiz günlerde bir yönetmenle tanıştık. Bize dediler ki 'Ebru sanatından neden elbiseler yapmıyorsunuz? Bunu yapın sinemada ünlülerin ve oyuncuların üzerinde bu elbiseleri kullanalım. Hem tarihimizde var olan ebru sanatını sinemalarda oyuncuların üzerine giydirelim. Bu bizim hoşumuza gitti. Bundan ilham alarak böyle bir takım elbise yaptık. Renklerini ve çeşitlerini değiştirebiliriz. Bir de tarihi kaftan elbisesi yaptım. Hükümdarlarımızın hepsi kaftan giymiştir. Kaftanı tamamen ebru sanatı ile yaptık. Bu, Türkiye ve dünyada bir ilktir." şeklinde konuştu.

"Yanımıza gelen her insanın çok hoşuna gidiyor"

Ebru sanatı ile yaptığı elbiselere yoğun ilgi olduğunu belirten Çiftçi, "Herkes ebru sanatı deyince kâğıdı biliyorlardı. Ebru sanatını kumaşın üzerinde görünce şaşırıyorlar. Ebru sanatı kumaşa tutar mı? Evet, tutar, diyoruz. En büyük özelliği yıkansa, zaman geçse bile gitmez. Her zaman bu şekilde kalır. Üzerimde gördüğünüz elbise bir yılda tamamlandı. Bir yıl geçmesine rağmen halen renkleri canlı ve 5-6 kez yıkanmasına rağmen renkleri solmadı. Yanımıza gelen her insanın çok hoşuna gidiyor. Geçenlerde yanıma bir kişi geldi ve: 'Bana ebru sanatı ile bir takım dik, bunu kendi düğünümde damatlık olarak giyeceğim.' dedi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)