Afrika ülkelerinde yaşayanlar, imkânsızlıklar nedeniyle temiz suya kavuşamamanın sıkıntısını çekiyor. Afrika'da her yıl binlerce çocuk, kirli sulardan ve çok sağlıksız koşullardan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

UNESCO'nun hazırladığı 2019 Dünya Su Raporu'na göre; dünya genelinde 2 milyar insan temiz su kaynaklarına düzenli şekilde erişememektedir.

Rapora göre, su kaynaklarına erişimi sıkıntılı olan insanların yarıdan fazlası Afrika ülkelerinde yaşıyor. Üstelik susuzluğun yoğun olduğu bölgelerdeki insanlar, suyu 20 kat daha pahalıya almak zorunda kalıyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 2,1 milyar kişi, evinde temiz su bulamıyor. Susuzluk ve kirli sulardan dolayı ortaya çıkan ishal nedeniyle her gün 700'den fazla 5 yaşın altındaki çocuk hayatını kaybediyor.

Susuzluk, su savaşlarına ve daha fazla mağduriyete sebep olmakta ve sudan kaynaklı ölümlerin artmasına sebebiyet vermektedir. Su yaşamın kaynağı iken, susuzluk milyonlarca insanın yaşamını tehdit ediyor. Suya ulaşma güçlüğü, kirli su tüketimini arttırmakta ve temiz olmayan sudan kaynaklanan tifo, kolera, zatürre ve dizanteri gibi salgın hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim Eli, su problemleriyle mücadele edilen Afrika kıtasında hayırseverlerin desteğiyle açtırdığı su kuyuları sayesinde binlerce insanı suya kavuşturdu, ancak halen milyonlarca insan temiz su bekliyor.

Suya bağlı hastalıklardan dolayı ölümler bazı bölgelerde öyle boyutlara ulaşıyor ki; inanmakta güçlük çekiyorsunuz. Suya bağlı çocuk ölümlerinin sebepleri arasında ishal üçüncü sırada yer alıyor.

Uganda'nın Buyende bölgesinde kirli su birikintisinden bidonlara su dolduran Mukassa Culyas, yaklaşık bir kilometrelik yoldan gelerek buradan su alarak eve götürdüğünü söylüyor.

Culyas, "Yaşadığımız bölgede su kuyusu olmadığı için buraya gelip kirli suyu almak zorunda kalıyoruz. Günde birkaç sefer gelip bu suyu evimize götürüp içiyoruz. Sadece içmek için de değil ekmek ve yemek pişirmede de bu suyu kullanmak zorundayız. Bir hafta ben su almaya geliyorum, bir hafta kardeşlerim gelip su taşıyor. Başka su olmadığı için mecburen bu suyu almaya geliyoruz. Köyümüzde bir su kuyusu açılsa çok iyi olacak, inşallah bir gün su kuyumuz olur ve bizler de bu kirli suyu içmek zorunda kalmayız." diye konuştu. (İLKHA)