Mardin’in Kızıltepe ile Derik ilçelerinde 45’in üzerinde köyün elektriği Dicle EDAŞ tarafından "borç" iddiasıyla 15 gün önce kesilmişti.

Yüksek tutarlı elektrik faturalarıyla bölgede sulama için kullanılan sondaj kuyularının elektriğinde yapılan kesintiler üzerine dün bir araya gelen çiftçi temsilcileri, muhtarlar ile oda başkanları ise bir dizi kararlar aldı.    

Karara göre, Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası’nda buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekilen mısır ile pamuk bu yıl ekilmeyecek.

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, yönetim kurulu ile beraber Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ziyaret ederek, aldıkları kararı desteklediklerini belirtti.

"Haksızlığın giderilmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz"

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan HÜDA PAR İlçe Başkanı Kavan, haksızlığın giderilmesi konusunda ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.

Kavan, "Hem Mardin’in Kızıltepe ilçesinde hem de bölgede elektrik konusu üzerinden çok farklı mağduriyetlere şahitlik ettik, ediyoruz. Bir noktaya kadar sorunun çözümü noktasında inancımızı ve umudumuzun koruyorduk. Ancak bugün geldiğimiz noktada, çiftçilerin de böyle ortak bir karar alması sorununun daha derinleştiğini gördük. Keyfi uygulamalara artık çiftçi isyan ediyor, bizler de bunu yerinde görmek için Çiftçiler Derneğimizi ziyaret ettik. Bu mağduriyetlerin kaldırılmasıyla ilgili elimizden gelen her şeyi yapacağız. Özellikle bütün bir ülkenin ekonomik olarak kalkınmasında çiftçilerin rolü belliyken mazotun, gübrenin bu kadar pahalanmasıyla birlikte elektrik kesintileri ile DEDAŞ’ın uygulamaları ciddi mağduriyete sebebiyet veriyor. Çiftçilerin almış olduğu kararı desteklediğimizi ve haksızlığın giderilmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz." dedi.

 

"Çiftçilerimiz Türkiye ekonomisine katkı sağlıyorlar"

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ise ziyaretlerinden dolayı HÜDA PAR İlçe Başkanı Kavan’a teşekkür ederek şunları söyledi:

"Muhtarlarımız ve STK’larımız ile birlikte dün bir karar aldık. Bölgedeki bu şirketin haksız yere çiftçilerimizi perişan ettiğini, haksız yere faturalar çıkardığını ve hiçbir devirde olamayan kesintilere gittiğini daha önce defalarca dile getirdik. Kararımızı açıkladıktan sonra HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanımız yanımıza gelerek desteklerini bize bildirdi. Onlar yanımızda olduğu müddetçe Allah’ın izniyle sorunlarımızı somut örneklerle dile getireceğiz. Buradan Türkiye ekonomisine katkı sağlanıyor, buradan herkes payına düşen ekmeği alıyor. Sayın başkanıma desteklerinden dolayı tekrar teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyorum." (İLKHA)