Dernek olarak kendilerine, hastalar tarafından yapılan şikâyetleri göz önünde bulundurarak bir açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Değişman, özellikle bazı branşlardaki uzman yetersizliğinin, hastanelerde vatandaşları mağdur ettiğini bundan dolayı da kendilerine her gün çeşitli şikâyetler geldiğini söyledi.

"Daha fazla uzman hekime ihtiyaç var"

Hastanelere ataması yapılan doktorların, kalıcı olarak gelmediğini ifade eden Değişman, "Hastaneye ataması yapılan uzmanlar maalesef uzun soluklu hizmet etmeden gidiyorlar. Zaten uzun süre kalmayacakları gibi bir de görevlendirme ile gidenler oluyor. Son yıllarda Bingöl'de artan nüfusla birlikte, hasta sayılarında da artış yaşanmaya başladı. Bunun yanında salgınlar, küresel ısınma, doğal olmayan beslenme, stres ve başka faktörlerden dolayı hasta sayısında artış görülmektedir. Bu doğrultuda daha fazla uzman hekime ihtiyaç duyulurken maalesef sağlık sektöründe bu ihtiyaçlara cevap verilemiyor. Dernek olarak hastaların talep ve şikâyetlerini kuruluş amacımız doğrultusunda yakından takip ediyoruz. Birçok sorun ve şikâyet, köklü bir şekilde çözüme kavuşmayı bekliyor." dedi.

"Genel cerrah eksikliğinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşanıyor"

Değişman, "Vatandaşlar sabah 06.00'da kalkıp hastaneye geliyor ve muayene olmak için sıraya giriyorlar. İlçeden gelen bir hasta şanslıysa muayene oluyor ama olası bir tetkik istenmesi durumunda aynı gün içerisinde tedavisini olamadan dönmek zorunda kalabiliyor. Son zamanlarda genel cerrahi alanında çok fazla şikâyet alıyoruz. Bakanlığın hastaneye verdiği 7 kişilik genel cerrah uzmanı kadrosunda şu anda 2 genel cerrah uzmanı görev yapıyor. MHRS'den dahi randevu almak çok zor. Çok ivedi bir biçimde genel cerrah ataması yapılması gerekiyor. Hasta sayısı fazla iken mevcut doktorların da iş yükü oldukça artıyor. Hastalar bizlere yaptıkları şikâyetleri CİMER'e de yapmalarına rağmen hala somut olarak çözüm bekleyen birçok sorun var. Örneğin anestezi bölümünde uzman eksikliği bulunuyor. Bunun yanında endokrin, onkoloji ve göğüs cerrahi dallarında hekim bulunmuyor. Bu sebeple binlerce hasta çevre illere tedavi olmaya gidiyor. Bu da hastalarımızın mağdur olmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

"Doktorların Bingöl'e misafir olarak değil, kalıcı olarak gelmesini istiyoruz"

Kadın doğum hastanesinde de birçok alanda uzman eksikliğinden dolayı şikâyetlerin geldiğini belirten Değişman, "Özellikle Çocuk Nöroloji uzmanının bulunmayışı büyük mağduriyetlere yol açıyor. Çocuk Nöroloji uzmanı bulunmadığı için vatandaşlarımız çevre illere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu da hem maddi hem manevi olarak hasta ve hasta yakınlarını olumsuz etkiliyor. Bizler de dernek olarak bu sorunların çözümü için ilgililerin çabalarını artırmalarını talep ediyoruz. Taleplerimizi dile getirirken sorunları nasıl çözeriz diye de çalışmalarda bulunuyoruz. Dernek olarak Sağlık Bakanlığımızın bazı konularda atacağı adımlarla bu sıkıntıların köklü çözümlere ulaşabileceğine inanıyoruz. Örneğin mecburi hizmet süresi dışında bölgeye ataması yapılan hekimlerin, özlük haklarının daha iyi hale getirilmesi bir nebze de olsa problemleri çözecektir. Bu uygulamanın farklı meslek ve alanlarda işe yaradığını görüyoruz. Doktorların Bingöl'e misafir olarak değil, kalıcı olarak gelmesini istiyoruz. Bu hekim-hasta ilişkisinin sağlıklı oluşup yürümesini de engelliyor." diye konuştu.

 Benzer şehirlerde imkânlar çok daha iyi

Nüfus olarak Bingöl'e yakın ya da Bingöl'den küçük birçok şehirde uzman sayısının fazla olduğunu dile getiren Değişman, "Bingöl 300 bin nüfusa yaklaşmış bir şehir. Dönüp 80 bin nüfusu olan Bayburt'a baktığımızda 5 Genel Cerrah'ın hizmet verdiğini görüyoruz. Yanı başımızda bulunan Elazığ ve Diyarbakır'dan küçük, Bingöl ile eş değer olan Erzincan'a baktığımızda ise 7 genel cerrahın yanı sıra onkolog ve endokrin uzmanı da var. Bu şehirleri çoğaltmak da mümkündür. Bizim son derece donanımlı ve teçhizatlı kemoterapi ünitemiz var ama onkoloğumuz yok. Onkoloji hastaları rapor almak için dahi Elazığ'a gitmek zorunda kalıyorlar." dedi.

"Sağlık Bakanlığının, bu mağduriyetleri biran önce çözüme kavuşturmasını bekliyoruz"

Vatandaşların da yaşadıkları mağduriyetlerden dolayı tepkilerini dile getirdiklerini belirten Değişman, "Biz dernek olarak tüzüğümüzün bize yüklemiş olduğu sorumluluklar doğrultusunda bu talep ve şikâyetleri dile getiriyoruz. Bu şehir fazlasını hak eden bir şehirdir. Fiziksel ve donanımsal olarak çok iyi bir hastaneye sahibiz. Sağlık kurumlarının problemler karşısında çözüm odaklı hareket ettiğine şahidiz. Vatandaşların mağdur olmaması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bazen bir doktorun eksikliği, yapılan tüm güzel hizmetleri gölgede bırakabiliyor. Sağlık Bakanlığımızın, hekim konusunda yaşanan bu mağduriyetleri bir an önce çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Yaşanan aksaklıklar ortadadır. Biz de bunu dile getiriyoruz. Umuyoruz ki, dernek olarak dikkat çekebilmişizdir." şeklinde konuştu. (İLKHA)