Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgının, İran'a sıçramasıyla Van'ın Kapıköy sınır kapısı kapatılmıştı.

Corona virüs nedeniyle sınır kapısını kapatılmasının ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Nazım Akyüz, Van'da 1993'ten bu yana toptancılık işini icra ettiğini, İran'la tekstil ve kozmetik ürünlerinde çok iyi bir ticaret yaptığını ve virüsün İran'a yayılmasıyla birlikte sınır kapıları kapatıldığı için sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Giyim mağazası işleten Ercan Tarhan ise sanayisi olmayan bir ilin ancak turizmle kalkınabileceğini ama Corona virüs salgını sebebiyle sınır kapısının kapatılmasının doğru bir karar olduğunu dile getirdi.

 

"Van esnafını ayakta tutan İranlılarla yapılan ticarettir"

Van esnafının İranlılar sayesinde ayakta durabildiğine dikkat çeken Akyüz: "Ticaret zincirleme olarak birbirini etkilediği için, küçük-büyük bütün esnafa yansımaları oluyor. Otel işletmemiz de var, o sektör de oldukça etkileniyor. İranlıların Nevroz bayramlarında 15, 20 günlük tatilleri oluyor. Ama bu virüsten dolayı otelimizde yapılan rezervasyonlar iptal ediliyor." dedi.

Sağlığın ticaretten daha önemli olduğunu söyleyen Akyüz, "Sınır kapısı ticari olarak ne kadar iyi olursa olsun, önemli olan sağlığımızdır. Eğer sağlığımız için kapatılması gerekiyorsa kapatılsın. Sağlığım yerinde olduktan sonra malın bir önemi yok. Sağlık bozulursa bütün Van da benim olsa bir önemi yok." ifadelerini kullandı.

Van'da faaliyet gösteren bir giyim mağazasının ortaklarından olan Ercan Tarhan da mart ayında Nevruz hazırlıkları bağlamında durgun durumda olduklarını ifade etti.

Tarhan, "Her yıl bu aylarda kapasitemizin üstünde elemen çalıştırıyorduk. Bu bağlamda, hazırlıklarımız boşa çıktı. Van esnafı olarak çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Sanayisi olmayan ilimiz sadece turizmle ayakta durabiliyor. Turistik ve kalkınma adına İranlıların çok büyük faydaları var bölgeye." şeklinde konuştu.

"Geçen sene 500 bin İranlı ağırlamıştık."

Geçen sene 500 bin İranlı'nın Van'a geldiğini söyleyen Tarhan, "500 bin kişi bir mağazada alışveriş yaparsa 500 bin parça elbise demek, bir otel için 500 bin otel odası demek, bir marketten bir su alırsa 500 bin tane su demek ama bu sene bunların hiçbirini yaşamıyor olacağız." dedi.

İnsani olarak bakıldığında sınır kapılarının kapanmasının çok yerinde ve isabetli bir karar olduğunu belirten Tarhan, ama sanayisi olmayan bir ilin ancak turizmle kalkınabileceğini söyledi.

Kurumsal olarak faaliyet gösteren bazı mağazalardan yazılı olarak aldığımız bilgilerde, İranlıların bölgemize gelmemesi ile işlerin yüzde 50 azalacağı ve 2018 yılında olduğu gibi çoğu esnafın kepenk kapatabileceklerini ama İran'da virüsten dolayı ölümlerin arttığını ve bölgemize de yayılmaması için sınır kapılarının açılmaması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)