Yeni yılla birlikte 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamındaki hükümlerin ihlalinde yazılacak para cezaları arttı.

Yeni uygulamaya göre, her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünlerin tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde üretilmesi durumunda 31 bin 920 lira ile 146 bin 527 lira arasında ceza kesilecek.

Yeni düzenlemeye göre, stadlarda sigara içmenin cezası da 88 lira oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, 2013 yılında uygulanacak idari para cezaları miktarlarını açıkladı.

4207 Sayılı Kanun kapsamında, kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında tütün mamullerini tüketmenin cezası 82 liradan 88 liraya çıkarıldı.

TAKSİDE SİGARA İÇMENİN CEZASI DA ARTTI

2013 yılı içerisinde kamuya ait karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, taksi hizmeti verenlerin de sigara içenlere 88 lira ceza yazılacak. Özel hukuk kişilerine ait karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, kamuya ait okul öncesi eğitim kurumlarının, eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında sigara içenlere de yine 88 lira ceza yazılacak. Özel hukuk kişilerine ait okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara içenlere de 88 liralık zam uygulanacak.

STADLARDA İSGARA İÇMENİN CEZASI 88 LİRA OLDU

Artan ceza oranlarından sigara içen futbolseverler de etkilenecek. Yeni düzelmeyle; açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünlerini kullananlara 88 lira idari para cezası uygulanacak. Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da işaretleri veya bunları çağrıştıracak alâmetlerin kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınmasının cezası da 88 lira olarak uygulanacak. Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkların çevreye atılması durumunda ise kolluk kuvvetleri 53 lira para cezası uygulayacak. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışının yapılmasının cezası da 1463 lira oldu.

TÜRKÇE YAZILI UYARILAR KOYMAYAN FİRMALARA 366 BİN 319 LİRAYA KADAR PARA CEZASI

4207 Sayılı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alâmetleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımının yapılamayacağı belirtilirken bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyaların da düzenlenilemeyeceği dile getirildi. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmaların her ne surette olursa olsun hiçbir etkinlikte isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanılamayacağı vurgulanırken bu hükmü ihlal edenlere 73 bin 263 lira ile 366 bin 319 lira arasında değişen oranlarda para cezası uygulanacağı açıklandı. Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünlerin tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde üretilmesinin cezası da belirlendi.

2013 yılı içerisinde sigarayı çağrıştıran oyuncak, şeker ve sakız üretenlere 31 bin 920 lira ile 146 bin 527 lira arasında değişen oranlarda idari para cezası uygulanacak. Türkiye`de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketlerinin üzerine, en geniş iki yüzünden, bir yüzüne toplam alanın yüzde kırkından, diğer yüzüne yüzde otuzundan az olmamak üzere özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar koymayan firmalara da 366 bin 319 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.