DENİZLİ - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, araştırmaların kadınlar kadar sık olmamakla birlikte erkeklerin üçte birinin yaşam boyu osteoporoza bağlı kırık riski taşıdığını belirtti. Türkmen, şöyle konuştu: "Osteoporoz, erkeklerde kemik hücrelerinin daha yoğun olması, kadınlardaki menapoz gibi hayatlarını etkileyen ani bir hormonal kesinti durumunun olmaması ve kadınlara göre daha kısa yaşam süreleri nedeniyle daha az görülmektedir. Kadın osteoporozundan hormonların kesilmesi sorumluyken, erkeklerde çeşitli risk faktörleri ya da ikincil birtakım sebepler ön plana çıkmaktadır. Yaşlanma, cinsiyet hormon bozukluğu, tiroid hormon bozuklukları, ince vücut yapısı, aşırı alkol kullanımı, osteporoza neden olan kortizon ve benzeri ilaçların kullanımı, hareketsiz yaşam, kalsiyumdan fakir beslenme erkekte kemik erimesi riskini artırmaktadır. Hastaların 1/3`ünde ise sebep bilinmemektedir"
 
"Osteoporoza Bağlı Kırıklardan En Tehlikelisi Kalça Kırıkları"
Osteoporoza bağlı kırıkların en sık kalça, omurga ve el bileğinde ortaya çıktığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, omurga kırıklarının çoğu zaman sinsi biçimde olup, sonrasında gelen kırıkların omurgada şekil bozukluğuna ve kamburluğa neden olabildiğini söyledi. Türkmen: "Osteoporoza bağlı kırıklardan en tehlikeli sonuçlara neden olanlar kalça kırıkları. Erkeklerde görülen kalça kırıkları dünyada görülen tüm kalça kırıklarının üçte birini kapsamaktadır. Kalça kırıkları daha ileri yaşlarda (genellikle 70 yaş sonrası) ortaya çıkıyor, kişiyi uzun süre yatağa bağlayabiliyor, cerrahi müdahale gerekebiliyor ve alınan tüm önlemlere karşın kırık geçirenlerin dörtte biri olaydan sonra bir yıl içinde kaybedilebiliyor" diye konuştu.
 
"Yaşam Tarzı Osteoporoz Oluşumunu Etkiler"
Osteoporozun bugün için hem korunabilinen hem de tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, erkeklerde osteoporoz gelişimini önlemek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Erkeklerde çocukluktan itibaren kemik kütlesinin artırılmaya çalışılması, bu amaçla kalsiyum alımı ve fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. Ayrıca egzersiz teşvik edilmeli ve ideal vücut ağırlığı sağlanmalıdır. Özellikle yaşlı erkeklerde yaşam tarzı değiştirilmeli, alkol, sigara tüketimi sonlandırılmalı, altta yatan diğer sağlık sorunları çözümlenmeye çalışılmalı- özellikle hormonal bozukluklar düzeltilmeli, osteoporoza neden olan ilaçlar azaltılmalı veya kesilmelidir. Germe, güçlendirme, vücut ağırlığı ile yapılan aerobik egzersizler (yürüme vb.) denge koordinasyon egzersizleri yapılmalıdır. Ayrıca erken tanı ve etkin tedavi için daha önce kırık geçirmiş olan erkekler, 70 yaş üzerindekiler ve osteoporoz veya düşme açısından risk altında olan erkeklerde mutlaka kemik mineral ölçümü ile kemik erimesi taraması yapılması gerekmektedir"( Necmi Durmazer-İLKHA )