MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bugün dünyanın enerjide dönüşümü konuştuğunu söyledi.
“Enerji maliyeti sanayide, hammadde ve personel giderinden sonra üçüncü kalemdir”
Kaan, “Enerji ihtiyacını fosil kaynaklardan ziyade büyük ölçüde yenilenebilir enerjide sağlamak bu dönüşümün en önemli noktalarından biridir. Diğer yandan son yıllarda dünyada yaşanan güçlü dönüşüm ile birlikte dijitalleşmenin de öne çıkması enerji alanında da bir dönüşüme, köklü değişime de işaret etmektedir. Bizler sanayiciler olarak bugün enerji kaynağına erişim, ekonomik kaynaklar bulmak gibi konulara eğilirken, diğer yandan da işletmelerdeki tüketimin en doğru şekilde sağlanması konusunda da çalışmalıyız. Enerji maliyeti sanayide, hammadde ve personel giderinden sonra üçüncü kalemdir.” dedi.
“Aldığımız verimi katlayalım ki, maliyetimizi de aşağıya çekelim”
MÜSİAD olarak sanayicilerimize sadece tüketim yapmalarını yeterli olmadığını, bunun yanında üretimin yapmaları gerektiğini de söylüyoruz.” diyen Kaan, “Artık sadece tüketmeyin. Kendi enerjimizi kendimiz üretelim. Çünkü bugün 4-5 yıl içerisinde kendi yatırımını kendi kendine amorti edebilen sistemler kurarak alternatif enerji kaynaklarıyla çok rahat sağlanabilir. Üretmek de yetmez. Bu kaynağı en doğru şekilde değerlendirelim. Aldığımız verimi katlayalım ki, maliyetimizi de aşağıya çekelim. Böylece sanayiciler olarak omuzladığımız yükü bir miktar daha azaltabiliriz” şeklinde konuştu.
Yapılan açılış konuşmasının ardından düzenlenen panelde, MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu, Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Tönetimi Komitesi Başkanı Gökhan Yetkin, Maden ve Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli birer sunum gerçekleştirdiler.
Yapılan sunumlarda Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi, daha az maliyetle konfor ve üretimi azaltmadan nasıl daha fazla verim elde edilebileceğine ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Düzenlenen programla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu, “Artan enerji maliyetler nedeniyle özellikle sanayici ve ticarethane sahiplerinin girdilerindeki artışlara rağmen enerji maliyetlerini düşürerek bir kaynak elde etmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda enerji verimliliği hareketliliğinin tüm sanayi sektöründe, özel sektörde vucüt bulmasını arzu ediyoruz. Bu anlamda özel sektör ve kamudaki enerji hareketliliğinin artmasıyla birliktre yitik çeşitli yatırımları realize etmek için fırsat kolladığını biliyoruz. Bu programda da sanayici ve ticarethane sahiplerinin özellikle enerji verimliliğinde hangi adımları atabilirler, bu adımlarla neler kazanabilirler ve enerji verimliliğini nasıl hayata geçirebilirler diye bunun bilgilendirmesini yapmak için bu programı organize ettik.” diye konuştu.
“Hanelerde, ticarethanelerde ve sanayi sektöründe enerji verimliliği potansiyellerini yakalamak mümkündür”
Hanelerden sanayiye kadar birçok yerde enerji verimliliğini uygulamanın mümkün olduğunu söyleyen Terzioğlu, şunları kaydetti: “Çok basit birkaç örnek verecek olursak, evlerde dahi su ısıtıcı cihazlarımız var. Bu ısıtıcıların elektrik ve doğalgaz ile ısıtılması arasında birkaç kat fiyat farkı var. Ütünün kullanılmasından beyaz eşyanın kullanımına kadar, ısıtma, iklimlendirmeye kadar bir evde dahi bunu 100 metrekarelik bir evde dahi çok ciddi enerji verimliliği potansiyelleri mevcut. Aynı şekilde ticarethanelerde ve sanayi sektöründe de bu enerji verimliliği potansiyellerini yakalamak mümkündür. Yeter ki enerji verimliliğini arayan gözle bakalım. Yeter ki bu bedava enerji kaynağından faydalanmaya çalışalım.” (İLKHA)