Eğitim seminerinde, Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve çok sayıda can kaydına sebep olan Corona virüsü hakkında çeşitli bilgiler verildi. Corona virüs nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi var mıdır? Alınması gereken tedbirler nelerdir? Gibi konuların konuşulduğu seminere, Belediye Başkan Yardımcısı Murtaza Kamar, belediye personelleri ve birim müdürleri de katılım sağladı.
Eğitim seminerinde konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Dicle Bora, “Özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Bu virüs öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin kolayca alınması ve enfekte materyale dokunulmasıyla ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir. Virüsün insanlara hayvanlardan bulaştığı düşünülmektedir. Özellikle deve eti ve sütüyle bulaşma ön plandadır. Hasta insanlarla aynı ortamda yaşamak veya onların bakımı sırasında yakın temasta bulunmak virüsün bulaşmasının başka bir sebebidir. Mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmakla; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüs insanlara geçer. Akciğer hastalığına neden olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan Corona virüsü insanlarda soğuk algınlığından pnömoni (zatüre)’ye kadar değişen çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor.” dedi.
Corona virüs dahil tüm solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için alınabilecek önlemleri de anlatan Bora, “Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamak. Su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanmak. Öksürürken veya hapşırırken ağzımızı ve burnumuzu kâğıt mendille kapatmak ve ardından mendili mutlaka çöpe atmamız gerekiyor. Kirli ellerle ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize dokunmamalıyız. Corona virüs belirtileri olan ya da teşhisi konmuş hastalarla aynı tabakları kullanmak, aynı bardağı paylaşmak gibi kişisel temastan kaçınmalıyız. Kapı kolları ve oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri temizlemeli ve bunları dezenfekte etmeliyiz. Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerimizi yıkamalı, hasta hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)