Diş fırçalamanın, sağlık için ne kadar önemli olduğu bir kere daha kanıtlandı. Yapılan bir çalışma, ölümcül bir riskin, her gün diş fırçalanmasıyla önlenebileceğini ortaya çıkardı.
Yapılan bir çalışma, diş eti hastalığı olan yetişkinlerde, felç geçirme olasalığının daha yüksek olduğunu; ancak, günlük diş fırçalanmasıyla bu hastalığın önlenebileceğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, diş eti problemi olan sağlıklı insanların beyindeki arterleri tıkama olasılığının iki katından fazla olduğunu, kan akışını sınırladığını ve inmeye neden olabileceğini buldu.
Diş eti iltihabının, kan dolaşımını etkileyerek ve kan damarlarının çalışma şekline yavaşça zarar vererek durumu tetiklediği düşünülüyor.
Kalp sağlığı kurumları, olumsuz bir sağlık durumundan kaçınmanın en kolay yolunun günlük diş fırçalamasından geçtiğini belirtiyorlar.
Diş eti hastalığını bakterilerin neden olduğunu belirten uzmanlar, hastalık tedavi edilmezse, çene kemiğini destekleyen dokulara dönüşebileceğini, bunun da diş kaybına yol açabileceğini belirtiyor.
Kolombiya'daki Güney Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Sofek Sen, “Periodontal hastalık, dişleri destekleyen ve iltihapla ilişkili yumuşak ve sert yapıları etkileyen kronik bir bakteriyel enfeksiyondur” dedi.
Araştırmacılar inme geçirmeyen ve ortalama yaşı 76 olan 1.145 kişiyi incelediler. Beyindeki arteriyel tıkanıklığı ölçmek için MRI beyin taraması kullandılar.
Ciddi periodontal hastalığı olan insanlarda, diş kaybının daha fazla olduğunu görüldü.
Yapılan araştırma, periodontal hastalığı olan hastaların, periodontal hastalığı olmayan inme hastalarına kıyasla, görme ve koordinasyonu kontrol eden beynin arkasındaki kan damarlarını içeren bir inme geçirme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Diş eti hastalığının, bağışıklık sisteminin kan dolaşımına giren bakterilere tepkisine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.
Kaynak: Daily Mail