Van’da yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlara da Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kayıplarının çoğunun kerpiç evlerin yıkılmasından kaynaklandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gördüğü gibi, deprem bizi beklemiyor. Afetlere hazırlık çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Vatandaşlarımızdan depreme dayanaksız yapıların dönüştürülmesi noktasına özellikle vurgu yaparak bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Devlet ancak vatandaşının desteğiyle böyle bir yükün altından kalkabilir" dedi.
"Türkiye’nin eğitim-öğretim altyapısını güçlendirdik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmete geldiklerinde eğitim-öğretimi önceliklerinin en başına yerleştirdiklerini ifade ederek Türkiye’nin eğitim-öğretim altyapısını ve insan gücünü fevkalade güçlendirdiklerini, üniversite sayısını 76’dan 207’ye, akademik personel sayısını 70 binden 170 bine, üniversite öğrencisi sayısını 1,6 milyondan 8 milyona yükselttiklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zorunlu eğitimi dörder yıldan oluşan üç kademeli olacak şekilde 12 yıla çıkardıklarını, ilk ve ortaöğretimde 343 bin olan derslik sayısını 316 bin ilaveyle 590 bine, öğretmen sayısını 652 bin yeni öğretmen atayarak 946 bine yükselttiklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Projesi ile öğretmen ve öğrencilere 1,5 milyona yakın tablet bilgisayar dağıttıklarını, 432 bin sınıfa etkileşimli tahta yerleştirdiklerini ve 46 bin okula da çok fonksiyonlu yazıcı kurduklarını kaydetti.
Ders kitaplarının devlet tarafından öğrencilere ücretsiz dağıtıldığını, maddi imkânı yetersiz ailelere okula giden çocukları için eğitim-öğretim desteği verdiklerini, pansiyonlu okul ve taşımalı eğitimle kimsenin eğitimden mahrum kalmaması için gayret gösterdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bunlara rağmen artan nüfus ve sürekli yeni öğrenci gelmesi sebebiyle hâlâ eksiklikler bulunduğunu söyledi.
"Bağışınızla inşa edilecek okullarda eğitim görecek öğrenciler sizin manevi evlatlarınız olacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde 18 milyonu aşkın öğrencimiz, sayıları 70 bini bulan eğitim kurumlarında eğitim hizmeti alıyor. Özel eğitim kurumlar ve diğer eğitim-öğretim birimleriyle bu sayı 86 bine kadar çıkıyor. Millî Eğitim Bakanlığı’mızın bunlara ilave olarak 21 bin dersliğe sahip 13 bin yeni okula ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca, mevcut okulların bir kısmında da depreme karşı güçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Bu akşam burada birlikte olduğumuz ülkemizin seçkin iş insanları ve hayırseverlerinin desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı’mızın okul ihtiyacını tamamen çözmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Son Elâzığ depreminin ardından okullardan spor salonlarına kadar depreme dayanaklı olarak inşa edilmiş tüm kamu binalarının uzunca bir süre vatandaşların barınması amacıyla kullanıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağış kampanyasının salonda bulunan bağışçılarla sınırlı olmadığını, tüm vatandaşların sadaka-ı cariye olarak dilediği yerde ister derslik, ister okul şeklinde bu kampanyaya iştirak edebileceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Unutmayınız ki, bağışınızla inşa edilecek okullarda eğitim-öğretim görecek öğrencilerin her biri sizin manevi evlatlarınız olacaktır. Bu okullarda yetişen her evladımızın ülkesine ve milletine yaptıkları katkıların manevi hasılasından size de pay düşecek. Böylesine bitip tükenmek bilmeyen bir hayır işinde yer almanın hazzı pek az örnekle karşılaştırılabilir" dedi.
"Eğitim-öğretim konusunda yeni bir yol haritası hazırlamamız önem arz ediyor"
"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü kendilerine rehber edilmiş bir yönetim olarak hayır işleyenlere her türlü kolaylığı gösterdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millî Eğitim Bakanlığı’mıza yapılan her türlü ayni ve nakdi bağışın tamamı Gelir Vergisi’nden düşürülebiliyor. Ayrıca, bağışçı desteğiyle yapılan okul ve yurtların inşaatındaki tüm giderleri KDV’den muaf tuttuk" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim kurumlarının bina ve donanım eksiğini giderirken, buralarda yetiştirilecek gençlerin zihin ve gönül zenginliğini artıracak çalışmaları da ihmal edemeyeceklerini sözlerine ekleyerek, şöyle konuştu: "Bugün dünyada gıptayla takip edilen ülkelere baktığımızda, eğitim-öğretim sistemlerinin öncelikle iyi insan, iyi vatandaş, iyi birey yetiştirme üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Sevgi, saygı, ahlak, merhamet ve şefkat üzerine kurulu olmayan bir eğitim-öğretim sisteminden belki donanımlı birey çıkar, ama sonraki nesillere örnek olacak insan çıkmaz. Bunun için önümüzdeki dönemde okul kadar, derslik kadar, araç gereç kadar, öğretmen sayısı kadar evlatlarımızın zihin ve gönül dünyalarını geliştirmeye de önem vermeliyiz. Son yıllarda bu konuda medyada giderek daha sık şekilde gerçekten can acıtıcı, üzüntü verici olduğu kadar da düşündürücü haberlere, görüntülere, fotoğraflara rastlıyoruz. Çocukluğa ve gençliğe veremeyeceğimiz derecede vahamet arz eden bu tabloyu süratle değiştirmemiz gerekiyor. Hem kamu hem toplum olarak derin bir muhasebe yapmamız, tefekkür etmemiz, eğitim-öğretim konusunda yeni bir yol haritası hazırlamamız önem arz ediyor. Evlatlarımıza iyi matematik, iyi fen bilgisi, iyi edebiyat, iyi coğrafya bilmenin yanında ve hatta onlardan önce iyi insan olmayı öğretmeliyiz. Annesine, babasına, öğretmenlerine, arkadaşlarına, çevresine saygılı olmayı bilmeyen bir çocuğun diplomasında ne yazdığının önemi kalmaz. Medeniyet ve tarih değerleriyle yoğrulmamış, milletine, bayrağına, ezanına, vatanına, devletine sıkı sıkıya bağlı olmayan her evladımız dalından kopan bir yaprak gibi savrulup gitmeye açık demektir."
"Türkiye’nin en büyük serveti genç ve yetişmiş insan gücüdür"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en büyük servetinin genç ve yetişmiş insan gücü olduğuna vurgu yaparak, "Böylesine muazzam bir serveti böyle hoyratça savurmaya, tehditlere açık bırakmaya hakkımız yoktur. Son 200 yılımız bu konuda çok büyük dersler çıkartabileceğimiz acı örneklerle doludur" ifadesini kullandı.
"Millet Kütüphane’mizin açılışı vesilesiyle ecdadımızın ortaya koyduğu büyük medeniyet birikimini bir kez daha hatırlatma ve hatırlama imkânı bulduk" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millet Kütüphanesi’ne gelen gençlerin sayısının bugün itibariyle 26-27 bini bulduğunu söyledi.
Okulların sayısının çoğaltılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullarımızın sayısını çoğaltarak bir defa çift değil, özellikle tek derslik hâline getirmemiz lazım. İşe nereden başlayacağız? İşte işe başlayacağımız yer aileden okula kadar tüm eğitim-öğretim sistemizdir. İnşallah milletimizle ve Bakanlığımızla birlikte bu meselenin de üstesinden geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evlatlarımızın hayatı ve değerlerimizi sosyal medyadan, televizyondan, internetten değil, ailelerinden ve öğretmenlerinden tedris edeceği bir iklimi en kısa sürede tesis edeceğiz. Türkiye’nin kurtuluşu da geleceği de bu anlayışla atılacak adımların isabetinden ve başarısından geçiyor" dedi.
Bu akşam Elazığ, Malatya ve Van başta olmak üzere 81 vilayetin tümüne sevindirici haberlerin gideceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu duygularla bir kez daha "Okullardan Yarınlara" eğitime destek programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Derslik ve okul inşa ettirerek okulları güçlendirme çalışmalarına katkıda bulunarak bu kampanyada yer alacak tüm iş insanlarımıza, vatandaşlarımıza en kalbi şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. (İLKHA)