Recep ayına özel sünnet olan herhangi bir oruç yoktur. Ancak dört haram aydan biri olduğu için bu günlerde sünnet orucu tutulabilir.

Ramazan ayından önceki Şaban orucuna gelince; Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)'dan bu oruçla ilgili şu hadisler rivayet edilmiştir;

Hz. Aişe validemiz der ki: Peygamber Efendimiz bazen şaban ayı orucuna öyle devam ederdi ki, “Şaban ayı boyunca oruçsuz bir gün geçirmeyecek" derdik. Bazen de her gün oruçsuz görürdük ve derdik ki, “Şaban ayı boyunca hiç oruç tutmayacak". Ben, Hz. Peygamberin ramazan ayı orucu dışında başka bir ayı tam olarak oruç tuttuğunu görmedim. Bununla birlikte herhangi bir ayda Şaban ayında tuttuğundan daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim. (Buhârî, Müslim)

Hazreti Ümame Bin Zeyd der ki: Ben, Ey Allah'ın Resulü “Şaban ayında tuttuğun oruç kadar başka bir ayda oruç tuttuğunu göremiyorum" diye Efendimize sordum. Bana şöyle dedi: “Bu, Recep ayı ile Ramazan ayı arasında insanların kendisinden gaflet ettikleri bir aydır. Şaban ayı, amellerin âlemlerin Rabbine yükseltildiği bir aydır. Ben, oruçlu olduğum bir halde amelimin yüce Rabbime yükseltilmesini istiyorum." (Nesai)

Sünnet olan Şabân'ın ilk yarısını oruçlu geçirmektir. Son yarısında oruç tutmak, daha önce âdeti olmayan, kazası ve nezri olmayanlar için mekruhtur. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) der ki: Şabân'ı yarıladığınızda Ramazan'a kadar oruç yoktur. (Ebu Dâvud, Tirmizî)