Bu yıl projeye, Matematik, Türkçe, Kur’an-ı Kerim ve Arapça yetenekleri ölçülerek 15 öğrenci alındı. Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirilen mülakatlar sonucu alınan ve aynı zamanda hafız bu öğrenciler için okulda özel bir program uygulanıyor.

Son yıllarda fen, sosyal bilimler, dil, güzel sanatlar, spor ve hafızlık alanında uzmanlaşan Anadolu imam hatip liseleri, şimdi de başlattıkları proje ile Zeytinburnu Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden seçilen 15 kişilik ekibi din eğitimi alanında yetiştirecek.

Başlattıkları proje ile ilgili konuşan okul müdürü Ahmet Coşkun, "Projede amacımız hem ilahiyat fakültelerine öğrenci yetiştirmek hem de ehli sünnet üzerine ilahiyatçı, bilim adamları ve alim yetiştirmektir." dedi.

Proje için 12 farklı ilden öğrenci seçildi

Yaz döneminde 12 ili gezerek öğrenci belirlediklerini söyleyen Coşkun, "Tüm bu ziyaretlerimizde 300 kişiyi dinledik. Bu isimlerden 35 kişiyi temmuz ayında 15 günlük bir kampa aldık, eğitimden geçirdik. Dört ayrı alanda; Arapça, Kuranı Kerim, Matematik ve Türkçe alanlarında test ettik. Bu süre sonunda aralarından 15 kişiyi seçtik. Velileriyle görüştüğümüzde, ‘Tek bir alan istiyoruz, o da ilahiyat olacak’ dedik. Velilerimiz de bunu kabul etti ve programımıza başladık." diye konuştu.

Arapça ve İngilizceyi birlikte öğreniyorlar

Biyoloji, fizik, kimya gibi derslerin hafifleştirildiğini bunun yanında programda bazı derslere de ağırlık verdiklerini belirten Coşkun, şunları kaydetti:

Kur’an-ı Kerim dersinde kurra hafızlarla çalışıyoruz. Ayrıca musiki ve hat derslerinin de yer alıyor. Programın en önemli ayağını ise Arapça dersleri oluşturuyor. Haftada 10 saat Arapça dersi alan öğrenciler, konuşma, anlama ve yazma üzerine gelişiyorlar. Öğrenciler, Mısırlı Mahmut Süleyman’dan ders alırken Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Arap Dili ve Edebiyatı Profesörü Yakup Civelek de projeye danışmanlık yapıyor. Ayrıca bölümde her öğrenciye bir Suriyeli arkadaş belirlenmiş. Gençler arkadaşlarıyla iletişim kurarak pratiklerini ve dile ilişkin kültürlerini de geliştiriyor. Bölümde öğrenciler Arapçanın yanında aynı mantıkla İngilizceyi de öğreniyorlar. Önümüzdeki yıl Osmanlıca ve tefsir derslerine de başlayacağız.

"Kuran-ı Kerim’i yaşayan ve anlatabilen bir nesil yetiştirmek istiyoruz"

Akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan bir heyetin projeye danışmanlık yaptıklarını aktaran Coşkun, proje ile birlikte ilahiyat fakültelerine öğrenci yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Coşkun, "Gençlerimizin öncelikle Kur’an-ı Kerim’i çok iyi okuyan gençler olmasını istedik. İkincisi Kuran-ı Kerim’i anlayan, üçüncüsü yorumlayan ve son olarak anlatabilen bir nesil yani Kur'an-ı Kerim’i yaşayan ve anlatabilen bir nesil yetiştirmek istiyoruz." dedi. (İLKHA)