EKONOMİ SERVİSİ

OPEC, korona virüsünün Çin’de yakıt tüketimini vurması nedeniyle küresel petrol istemi ile ilgili öngörülerini aşağı çekti ve son üretim kesintilerine rağmen yeniden bir sunum fazlasıyla karşı karşıya kaldı.

Örgüt, aylık raporunda yılın ilk çeyreği için istem büyümesi öngörülerini günde 440.000 varil ya da diğer deyişle yaklaşık üçte bir oranında azalttı.

Bulaşıcı hastalık iş dünyasını atıl durumda bırakır artı yerkürenin en büyük ham petrol dışalımcısı karantinaya alınırken petrol fiyatları Pazartesi günü son bir yılın en düşük düzeyine geriledi.

Petrol fiyatlarının çökmesi, OPEC’in en büyük dışsatımcısı olan Suudi Arabistan’ı acil durum toplantısı yapmaya ve üretimde yeni kesintileri dikkate almaları için diğer üyelere ve örgütün müttefiklerine baskı yapmaya itti.

Ne var ki Suudi Arabistan’ın çabaları, örgütün en önemli müttefiki olan ve düşük fiyatlarla daha kolay baş edebilen Rusya’nın direnişiyle karşılaştı. Rapor, birçok OPEC üyesinin, geçen ay yürürlüğe giren yeni üretim kısıntılarıyla yıla güçlü bir başlangıç yapmış olsalar da bulaşıcı virüsün tüketim üzerindeki etkisinin onları yeni bir sorunla baş başa bırakacağını gösteriyor.

Örgüt, Ocak ayında toplu olarak günde 28,6 milyon varil petrol çıkardı ve eğer bu rakam devam ederse, tüketimin mevsimsel olarak yavaşladığı yılın ikinci çeyreğinde günde 570.000 varil fazlalık ortaya çıkacak. Aylık rapor, OPEC’in Viyana merkezli araştırma birimi tarafından derlendi.