Mark Lowcock, 1 Aralık'tan bu yana büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 900 bin insanın, artan şiddet nedeniyle evlerini terk ettiklerini söyledi. 

Ocak 2020'de Ürdün de bulunan ve 76 bin kişiye ev sahipliği yapan Za'tari mülteci kampını ziyaret ederek burada bulunan aileler ve yardım görevlileri ile görüştüğünü belirten Lowcock, bu insanların bir travma yaşadıklarını ve yer sıkıntısından dolayı dondurucu soğukta dışarıda yaşamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

"Anneler çocuklarını ısıtmak için plastik eşyalar yakmak zorunda kalıyor. Çocuklar ve bebekler soğuktan donarak ölüyor." diyen Lowcock, "Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve etkili olan güçler, kendi çıkarlarını bir tarafa koyup önceliği insan hayatına vermezlerse vekalet savaşının ölümcül girdabı, 21. yüzyılın en büyük korku hikâyesine yol açacak." uyarısında bulundu.

Mart 2011'den beri Suriye'de nüfusun yarısından fazlası şiddet olaylarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İdlib bölgesi ve Halep ili ile Lazkiye'nin bir kısmı hala Esad'ı devirmeye çalışan muhaliflerin elinde bulunuyor.

Bölge yaklaşık 3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve bu sayının yarısından fazlasını ülkenin diğer kesimlerinden kaçarak buraya sığınan mülteciler oluşturuyor.

Geçen yıl İdlib bölgesine karşı başlatılan yoğun saldırılar, gösterilerin başlamasından bu yana tek seferde yaşanan en büyük insan göçüne neden oldu.

Kuzey Suriye'deki saldırıların hedef gözetmediğini belirten Lowcock, insani yardım faaliyetlerinde kullanılan bina ve teçhizat ile birlikte çalışanların da zarar gördüğünü ve yerlerinden edildiklerini veya öldürüldüklerini söyledi.

Lowcock, sağlık tesislerinin yanı sıra, cami, okul, pazar yerleri ve sivillerin yaşadıkları evlerin de vurulduğunu ifade etti.

"Üstelik temel altyapı sistemleri tahrip edildiği için şimdi ciddi bir salgın hastalık riski ortaya çıktı." diyen Lowcock, "Şu anda mültecilerin sığındığı alanların vurulduğunu, bunun neticesinde ölen ve yaralanan insanların olduğunu ve daha önce evlerinden ayrılıp bu kamplara sığınan insanların tekrar yerlerinden edildiğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye sınırı üzerinden büyük bir yardım faaliyeti başlamasına rağmen maalesef bu çabalar göçün büyüklüğü karşısında yetersiz kalıyor.

Lowcock, tek seçeneğin ateşkes olduğunu vurgulayarak sözlerini bitirdi. (İLKHA)