Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesine bağlı Köprübaşı Ortaokulunda hizmete giren bilim sınıfının açılışına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Şeref Ateş katıldı. Yapılan açılış töreninde konuşan Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün çalışma alanı ve amacını açıkladı.

Yunus Emre Enstitüsü olarak dünyanın değişik coğrafyalarında Türkiye'yi tanıtımına ve farklı milletlerle bağ kurduklarını belirten Ateş, "Bu faaliyetlerimizde en önemlisi bilim diplomasisidir. Özellikle 11'inci kalkınma planında bilim diplomasisi yani dünyanın farklı ülkeleriyle bilim konulu ilişki ve iletişim geliştirme görevi Yunus Emre Enstitüsü'ne verilmiştir. Bu çerçevede yürüttüğümüz tabip adı altındaki projenin açılımı ise Türkiye akademik ve bilimsel iş birliği projesidir." dedi.

Projenin amacına da değinen Ateş, "Kültürü ve bilimi ülkemizin gündemine taşımak, bu vesile ile dünya halklarıyla ilişki ve iletişimi geliştirmektir. Özellikle yurt dışında kitap satışlarından elde ettiğimiz gelirlerin bir kısmıyla böyle bir yatırım kararı aldık. Özellikle bu coğrafyada bilimin, aklın ve kültürün merkez alındığı bir yaklaşımı yaygınlaştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"El Cezeri, dünyada robotu ilk icat eden ve kullanan kişidir"

Bölgede yetişmiş bilim insanlarına atıfta bulunan Ateş, "Bilindiği üzere bu bölgede yetişmiş El Cezeri, dünyada ilk robotu icat eden, kullanan kişidir. Buna binaen bu sınıfın adını da ona atfettik. Bu sınıfta çocuklarımız ve gençlerimiz yazılımı, bilgisayarı ve dünyayla rekabet edebilecek bir duruma gelebilsinler diye bilim sınıfını açtık." şeklinde konuştu.

Okulun Fen Bilimi Öğretmeni Merve Gülsezer, fen bilimleri dersinin öneminden bahsederek, "bu dersimiz biraz daha deneye yönelik olduğundan dolayı bu eğitim sadece kitaplarda kalmamalı, görsel ya da kendi uğraşlarınca bir şeyler yapabilmeleri gerekmektedir. O yüzden laboratuvardaki bu malzemelerimizle rahatlıkla akıllarda kalabilecek deneylerimiz yapacağız. Çocuklar açısından çok mutluyum." diye belirtti.  

Eğitim gören 8'inci sınıf öğrencilerinden Mianete Fidan, bu tür materyalleri ilk kez gördüğünü belirtti.

Fidan, "Burada deneyler yapıyor ve kapsamlı bir şekilde öğreniyoruz. Sadece kitaplarla olmuyordu. Bu sınıf için öğretmenlerimiz çok emek sarf ettiler. Biz böyle şeylere alışık değildik, sürekli kitaptan görüyorduk. Değişik oldu ve ilk başta çok heyecanlandık. İlk kez gördüğümüzden dolayı araştırma hissi duyduk.

Hiranur Gürler ise, ders hocalarıyla birlikte deney yaptıklarını söyledi. (İLKHA)