Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesinde düzenlenen "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı"nın açılışında bir konuşma yaptı.
Kapalı Maraş'ın KKTC'nın toprağı olduğunun altını çizen Bakan Gül, "Türk tarafı olarak bugüne kadar Kıbrıs'ta hukuksuz, adaletsiz, hakkaniyetsiz hiçbir adım atılmamış, bundan sonra da atılmayacaktır." şeklinde konuştu.
Yapılan toplantıların Kıbrıs davasının çözümüne katkı sunmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Gül, buranın Kıbrıs Türk makamlarının aldığı karar kapsamında kapalı bir askeri bölge olduğuna dikkat çekti.
Konuşmasında Bakan Gül, kapalı Maraş'taki arazilerin büyük çoğunluğu vakıf malı olduğunu belirtti.
KKTC hükümetinin, son dönemde kapalı Maraş için yürüttüğü envanter çalışmasının önemine vurgu yapan Gül, "Şunu herkesin bilmesi lazım ki kapalı Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır ve Kıbrıs Türk makamlarının aldığı karar kapsamında kapalı bir askeri bölgedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti halen devam eden envanter çalışmasını yürütmeye, hiç şüphe yoktur ki kelimenin tam anlamıyla hem ehil hem de muktedirdir. Bu hususu bir kez daha ifade etmek isteriz ki hepimizin malumu olduğu üzere, kapalı Maraş'taki arazilerin büyük çoğunluğu vakıf malıdır ve bu da tespit edilmiştir. Bu vakıf arazilerinin haksız ve tamamen hukuka aykırı şekilde üçüncü şahıslara devrildiğine ilişkin arşiv kayıtları da mevcuttur ve bunlar alanında uzman olan kişiler tarafından da incelenmiştir, incelemeye devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
Gül, bu konuda temel yaklaşımın, kimsenin mülkiyet hakkının ihlal edilmemesi, uluslararası hukuk çerçevesinde bu hakkın koruması olduğunu dile getirdi.
Gül, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
Kapalı Maraş konusunda zaman zaman seslendirildiği üzere, çeşitli kişilerce hak iddiaları ve anlaşmazlıkların gündeme getirilmesi ihtimal dahilindedir ancak bu meselede çözüm yolu vardır. Hepimizin bildiği gibi Taşınmaz Mal Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde kabul görmüş etkin bir hukuki mekanizmadır. Dolayısıyla söz konusu komisyonun mevcudiyeti, Maraş dahil olmak üzere mülkiyet meselesinin çözümüne dönük atılacak adımlar bakımından önemli bir hukuki yoldur ve güvencedir.
KKTC'da yapılan tüm görüşlerin hukuk ve ilim dünyasına çok önemli katkılar sunacağı inancında olduğunu söyleyen Bakan Gül, toplantının başarılı geçmesi temennisinde bulundu. (İLKHA)