Şehitkâmil ilçesi Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ndeki (KÜSGET) bir kimya dükkanında geçtiğimiz cuma günü elektrik panosundan kaynaklı yangın çıktı. Yangının kısa sürede büyümesi sonucu işyeri tamamen kullanılamaz hale gelirken, çevredeki bazı işyerleri de yangında zarar gördü.
Kimya dükkanındaki yangın 2 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alınırken, işyerindeki hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Yangında işyeri tamamen kullanılamaz hale gelen Orhan Sümer, büyük çapta maddi zarara uğradı.
Dükkânı yanarak mağdur olan Sümer, başka hiçbir gelirinin olmadığını ve ailesinin geçimini sağladığı işyerinin tamamen kullanılamaz hale geldiği için zor durumda olduğunu söyledi.
Yanan dükkanında yaklaşık 1,5 milyon TL’lik malzeme olduğunu ifade eden Sümer, yıllardır ailesinin geçimini sağladığı dükkanının gözlerinin önünde saatler içerisinde bir anda küle döndüğünü belirterek yetkililerden yardım çağrısında bulundu.
İşyerinin imalathane olmadığını, kimya ürünlerin alım satımını yaptığını belirten Sümer, işyerindeki yangının elektrik panosundaki kabloların yanması sonucu çıktığını belirtti.
Sümer, “Boya ve kimyevi maddelerin, boya incelticilerin alım satımını yapıyoruz. Dün sabah elemanın dükkânı açması ile birlikte elektrik şalterini kaldırdığı anda kablolar yanıyor. Yani elektrikten kaynaklı yangın çıktı. Ben dükkânda yoktum, elemanlarda yangını 3-5 dakika gecikmeli fark ettiğinden dolayı alevler tamamen dükkâna yayılmıştı.” dedi.
“Kimya ürünleri satan esnaflar için bir site yapılmasını istiyoruz”
Yanan dükkânında yaklaşık 1,5 milyon TL’lik malzeme olduğunu ve zararının büyük olduğunu söyleyen Sümer, yeni bir işyeri kurmaya maddi gücünün olmadığını belirterek, yetkililerden yardım istediğini belirterek, şunları söyledi:
“Yetkililerden ne yapılması gerekiyorsa onu istiyoruz. Her şeyden önce bu tür sanayicilere bir alanın tahsis edilmesini istiyoruz. Bu durumda herkes zor durumda kalıyor. Çevredeki komşularıma yangın ile zarar verdim. Kendime de zarar verdim. Ne yapalım, elimde olmayan nedenlerden dolayı yangın çıktı. Ama yetkililerden ricamız; bu konuyla ilgilensinler. Bize şehir merkezine uzak yerlerden bir site verilsin. Herkesin rahat edebileceği bir yer verilsin. Bu konunun üzerinde durulmasını istiyoruz. Bu konular tabi ticaret odasında düzenlenen toplantılarda, KOSGEB'in toplantılarında gündeme geliyor. Ama toplantıdan sonra hiç kimse ilgilenmiyor, kulak ardı ediliyor. Yetkililerden ricamız; bu konunun üzerinde durulmasıdır. Vali bey de bu tür esnaflara ait bir yerin tahsis edilmesi konusunda talimat verdi. Ama ne zaman olur, bilmiyorum. Bu konu 10-20 yıldır gündemde. Ama değişen bir durum yok. Bize bir site yapılmasını istiyoruz.”
“Yetkililerden destek istiyorum”
Yangın çıktığı esnada dükkânda olduğunu belirten Muhammed Hanifi Sümer ise “Yangın sabah saat 09.00 civarında çıktı. Elektrik panosundan kaynaklanan bir sorundan dolayı yangının çıktığı söylendi. Bugün de inceleme yapıldı. Elektrik panomuzda aslında bir problem yoktu. Panomuzun değiştirilmesi için TEDAŞ'tan bize bilgi verildi. Biz de panoyu tamir ettirdik. Tamir ettikten sonra yaklaşık 1,5 ay sonra yangın çıktı. Her zamanki gibi sabah geldiğimde elektrik şalterini kaldırdık, mesaiye başladık. Birden yangının çıktığını gördük. Yangın tüpleri ile müdahale etmeye çalıştık ama alev büyüyünce müdahale edemedik. Yaklaşık 1,5 milyon TL zararımız var. Şu anda sezona hazırlık yapıyorduk. Biz ürünlerimizi firmalardan talep etmiştik. Sezona başlayacaktık. Yangın dolayısıyla sezona başlayamadık. Aldığımız ürünlerin ödemesini yapmıştık. Sezon başlayamadan yangın çıktı ve işyerimiz tamamen kullanılamaz hale geldi. Herhangi yapacak başka bir işimiz yok. Farklı bir depo, fabrika veya dükkânımız yoktur. Ben 24 yaşındayım. Önümde uzun yıllar var. Tekrar işyerimi kurmaya çalışacağım. Daha güvenli ve tedbirli bir şekilde yapmaya çalışacağım. Bunun için yetkililerden destek istiyorum.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)