Son zamanlarda soğuklar ile birlikte doğal gaz ve kombi tesisatında meydana gelen arızalardan dolayı vatandaşlar, servis bakım veya tamirci ustası çağırmak zorunda kalıyor.

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine eve gelen tamirci ustaların, arızalanan sistem veya parçalar için ederinden daha fazla ücret talep ettikleri iddia edildi.

Diyarbakır'da da yaşanan bu mağduriyete dikkat çeken 10 yıllık deneyime sahip Mustafa Şimşek ve 27 yıllık usta Nesip Doğu, piyasada bu tür durumları fırsata çeviren birçok ustanın olduğunu söyledi.

Vatandaşları tesisat ve kombi arızalarını fırsata çeviren ustalara karşı uyaran Mustafa Şimşek ve Nesip Doğu, eve gelen ustalardan, arızalanan tesisatın veya parçanın ismini öğrenip gerekli araştırmayı yaptıktan sonra tamir ettirmelerini istedi.

 

"Kar yağışından sonra don olayları çok sık yaşanıyor"

Kar yağışı ile birlikte doğal gaz tesisatlarında donmaların daha sık yaşandığını belirten Mustafa Şimşek, "Kar yağışından sonra don olayları çok sık yaşanıyor. Çatıların üzerinde veya apartmanların üst katında bulunan depolarda donma olayları çok görülüyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu durumdan kaynaklı mağduriyetler yaşıyor. En önemli mağduriyetleri de susuz kalmalarıdır. Aslında vatandaşlarımız pratik iki çözümle bu sıkıntılarını giderebilir. İlki, izolasyon yapabilirler. İkincisi, pimaş boru boşluğuna köpük sıkabilirler." tavsiyelerinde bulundu.

Vatandaşlarımızın herhangi bir araştırma yapmadan en ucuz fiyat veren ustaya tamirlerini yaptırdıklarını söyleyen Şimşek, "Vatandaşlarımız ısınma tesisatlarından birinde arıza oluştuğu zaman tamiri için eve usta çağırıyorlar. Gelen ustalardan farklı fiyatlar alan vatandaşlar, herhangi bir araştırma yapmadan en ucuz fiyatı veren ustaya tamirat yaptırıyor. Usta da verdiği fiyattan dolayı kalitesiz ve randıman vermeyen malzeme kullanıyor. Örneğin; doğal gaz veya kalorifer boru hattı için ince boru kullanıyor. Dolayısıyla ince boru kullandığı için su dolaşımını kombi zorla yapıyor. Bundan dolayı kombilerin erken bozulmasına neden oluyor. Ayrıca kombinin, dolaşımı sağlamak için yaptığı güç arttığından faturanın da fazla gelmesine neden oluyor." ifadelerini kullandı.

"Eve gelen ustaların çoğu eğitimsiz, deneyimsiz veya sertifikasız ustalardır"

Tamire gelen ustaların çoğunun deneyimsiz ve belgesiz olduğunu belirten Şimşek, "Vatandaşların, kombilerinin bozulması veya bakımı için uyanık olması gerekiyor. Ayrıca bir diğer önemli husus da ustaların kombilerine uyumlu tesisat döşemesi yapması gerekiyor. Ama bazı ustalar maalesef ev sahiplerinin anlamadığını bildiği için kalitesiz malzeme kullanıyor. Bir de kombi içerisinde birden fazla parça bulunuyor. Bunların bozulması sonucu servis eve çağırılıyor. Eve gelen ustaların çoğu da eğitimsiz, deneyimsiz veya sertifikasız ustalardır. Örneğin; 50 liralık parçaya 150 lira söylüyorlar. Bu şekilde vatandaşları çok mağdur ediyorlar." şeklinde konuştu.

"10 liralık parçaya 100 lira fiyat veriyorlar"

Eve gelen bazı tamirci ustalarının bozulan parçalara ederinden çok daha fazla fiyat talep ettiklerini söyleyen Şimşek, "Elimde gördüğünüz pislik sökücü parçası var. Bu parçayı vatandaş evde eliyle döndürüp çıkarıp temizleyebilir. Ya da içindeki temizlenen yer bozulsa dahi 10 liraya alabilir. Ama maalesef eve gelen bu fırsatçı ustalar 10 liralık parçaya 100 lira fiyat veriyor. Genel kombi temizliği için de ustalar 200 lira olan fiyata maalesef bu durumu fırsata çevirerek 500 lira ücret talep ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Şimşek, "Vatandaşlara da çağrımız şudur: Eve gelen servisin belirlediği arızanın hangi parçadan kaynaklandığını bilsinler. Arızalanan parçanın ismini öğrensinler. Öğrendikten sonra bildiği yer olabilir veya başka servisten fiyatını falan sordursunlar. Ayrıca günümüzde internette her şeyin artık bilgisini öğrenmek çok kolay olmuş. İnternetten de gerekli araştırmalarını yapsınlar. Bundan dolayı artık 100 liraya yapacağı tamiri bir usta gelip 200 liradan fazla fiyat vererek yaptırmayacaktır. Bir de bu tür bilgilere erişen vatandaşlarımız öğrendiklerini diğer tanıdıklarıyla da paylaşması gerekiyor ki onlar da aynı durumu düşmesin." dedi.

"Belgesiz ustalar tesisat döşemesi yaparken malzemenin kalitesine hiç önem vermiyor"

Fırsatçı ustaların şikayetlerini vatandaşlardan sürekli aldıklarını belirten Nesip Doğu, "Şu anda bazı ustalar piyasada fırsatçılık yaparak halkı mağdur ediyor. Yaşanılan bu mağduriyetler sonucu bazı sıkıntılar meydana geliyor. Üstüne ustalık belgesi olmadan bu işi yapıyorlar. Bu deneyimsiz ve belgesiz ustalar tesisat döşemesi yaparken malzemenin kalitesine hiç önem vermiyorlar. Bundan dolayı çok sık vatandaşların şikayetiyle karşı kaşıya kalıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak doğalgaz ve kombi sistemine yeniyiz. Bu yeni sistemi tam olarak bilmediğimizi bilen fırsatçı ustalar, vatandaşları yine mağdur ediyorlar. Hatta bu mağduriyeti yaşayan vatandaşlar, şikayetlerini nereye götüreceğini dahi bilmiyor." ifadelerini kullandı.

"Mağduriyetlerin yaşanmaması için ilgili kurumların düzenli denetim yapması gerekir"

Vatandaşlara birtakım tavsiyelerinin yanında yetkililere de çağrıda bulunan Doğu, "Vatandaşların özellikle bu kuru ve soğuk havalarda kombileri zarar görmesin diye kombi odası dediğimiz bir sistemle muhafaza etmeleri gerekiyor. Örneğin; kombilerini vatandaşlarımız evin içinde değil de mecburen balkon gibi dışarda bulunan yerlere almak zorunda kalıyor. Kombilerini korumak için kaliteli malzemeler kullanmaları lazım. En kötü ihtimalle pimapen ile kombilerini muhafaza etmeleri gerekiyor. Yaşanılan bu fırsatçılığın olmaması için de ilgili kurumların işlerini düzgün yapmaları gerekiyor. Maliye'nin bu tür sıkıntıların yaşanmaması için denetimini sürekli yapması gerekiyor. Belge kontrolü ve vergi denetimi yapılması lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)