Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Akçamescid Mahallesi'nde sigaraya karşı kampanya başlatan mahalle sakinleri, mahallerinde sigara içilmesine izin vermiyor.

Mahalle Muhtarı Abdurahman Saçaklı (43) tarafından 12 yıl önce başlatılan "sigaraya hayır" kampanyasına gönülden destek veren mahalle sakinleri, almış olduğu kararla sigara içenlere kızlarını da vermiyor.

Kızlarını istemeye gelen damat adaylarına ilk sorularının "sigara içiyor musun" olduğunu belirten mahalle sakinleri, bu davranışları ile ilgili olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

Mahalle sakinlerini sigaradan uzak tutmak için bir odasını okuma salonunu çevirdiğini söyleyen Muhtar Saçaklı, gençlerin belirli saatlerde gelip kitap okuduklarını belirtti.

Örnek gösterilen mahallede, aileler çocuklarını hafız olmaları için Rize'ye gönderirken son birkaç yılda mahallede 7 genç hafız oldu.

Yaklaşık 350 kişinin yaşadığı mahallede, cami, halı saha ve hayvanat bahçesi bulunuyor.

Şanlıurfa'da "Bağımlılıkla Mücadele" kapsamında çalışmalar yürüten Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muharrem Çelik ve Yeşilay gönüllüleri, örnek mahalleyi ziyaret ederek Mahalle Muhtarı Saçaklı'ya Yeşilay ürünleri ve plaket takdim etti.

Mahalle sakinlerine kitap dağıtan Çelik, mahallede kitap okuma kampanyası başlatılmasını istedi.

 

Kampanya ile ilgili mahalle muhtarı, mahalle sakinleri Yeşilay Başkanı ve gönüllüleri İLKHA mikrofonlarına konuştu.

"Aldığımız kararla sigara içine kız vermiyoruz"

Akçamescid Mahallesi'nde doğup, büyüdüğünü ve 3 dönemdir muhtarlık yaptığını belirten Muhtar Saçaklı, "Mahallemizde 12 yıl önce sigarayı bırakma projesi başlattık. Mahallemizde sigara içilmediğinden dolayı 'dumansız hava sahası' diyebiliriz. Bu konuda, Cumhurbaşkanımızdan 2017 yılında 'Zümrüdüanka' ödülünü aldım. Şu an mahallemizde sigara içilmiyor. Yeşilay Şube Başkanımız bizi ziyarete geldiler.  Mahallemizde kitap okuma kampanyası başlattılar. Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Kendisinin ve ailesinin hiçbir zaman sigara kullanmadığını ifade eden Saçaklı, "Ailem sigara kullanmıyor. Etrafımıza da faydalı olmak için kolları sıvadık. Allah'a şükür başarılı olduk. Mahallemiz de bize yardımcı oldular. 7'den 70'e hepsine çok teşekkür ediyorum.  Aldığımız kararla sigara içine kız vermiyoruz.  Bununla da ilgili tepkiler aldık. Şu an hayatımızdan memnunuz. Bütün muhtar arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Sigara ile ilgili almış oldukları karara gelen tepkilere dikkat çeken Saçaklı, " Sigara içenlerden olumsuz, sigara içmeyen kişilerden olumlu tepkiler aldık. Bundan dolayı birçok kişi sigarayı bıraktı." dedi.

"Kız istemeye gelenlere ilk sorumuz sigara içiyor musun? "

Kızlarını istemeye gelenlere ilk sorularının "sigara kullanıyor musun?" sorusu olduğunu ifade eden Saçaklı, "Normalde kız istemelerinde soruyorlar. 'Damadın nesi var? Okuyor mu? Evi arabası var mı?' biz ona bakmıyoruz.  Bizim sorumuz 'Sigara içiyor mu yoksa içmiyor mu?' oluyor.  Biz, ilk etapta bu soruyu soruyoruz. Cumhurbaşkanımız, bu konunun üzerinde çok duruyor. Her zaman her yerde sigara ile ilgili sorular soruyor." ifadelerini kullandı.

Sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlara tavsiyelerde bulunan Saçaklı, " Kitap okusunlar. Bazı meşguliyetleri olsun. Sigarayı beyinden sildin mi sorun değildir. Bizim gençlerimize, ben şunu söylüyorum. '11 yıl sigara içmeyenler ev sahibi olur' Bir şoför arkadaşımız vardı. Eşi bize, kocasının sigara içtiğini söyledi. Biz de 'fotoğrafını çek yolla' dedik. O da fotoğrafı çekip bize attı.  Daha sonra onunla konuştuk sonra sigarayı bıraktı." şeklinde konuştu.

"Kimsenin başaramayacağı bu zor işi bir muhtar, köylüsünün yüreğini dokuyarak başarmıştır"

Muhtarın başlattığı "sigaraya hayır" projesini desteklediklerini belirten Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, "Yeşilay'ın 'dumansız köy' projesini yürekten destekliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Kızılay Genel Başkanı Mücahit Öztürk'e, Valimiz Abdullah Erin'e ve bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum.  Bu çalışmayı başlatan muhtarımızı elimizden geldiği kadar destekleyeceğiz ve örnek kişiliği ile mahallenin tanıtımına yönelik katkı yapacağız. Bu insanlar gerçekte bir zoru başarmışlardır. Urfa zor bir şehirdir. Urfa Nemrud'un yaşadığı bir şehirdir.  Urfa kimine göre cahiliyetin de var olduğu bir şehirdir. Urfa'da böylesine bir duruş sergilemek her baba yiğidin harcı değildir.  Bu çalışma çok ciddi bir çalışmadır. Kimsenin başaramayacağı bu zor işi bir muhtar, köylüsünün yüreğini dokuyarak başarmıştır." diye konuştu.

"Sigara içmeyen ve kitap okuyan köy modeli ile yine bütün Türkiye'ye örnek olun"

Muhtar'dan kampanyayı devam ettirmesini isteyen Çelik, " Muhtarımızdan şunu rica ediyoruz. Bu çalışmanız çok güzel bir şey. Zaten Cumhurbaşkanımız ve Genel Merkezimiz, sizi ödüllendirdiler. Şube olarak biz de sizi ödüllendirdik. Bu kampanyanın devamını istiyoruz. Yine cahiliyete meydan okuyan, karanlığın üzerine gidecek olan ve aydınlığa gidecek yolun kitap olduğunu biliyoruz. Sigarayı terk eden Akçamescidliler! Her akşam 'günde yarım saatte olsa kitap okuma' projesini geliştirin. Sigara içmeyen ve kitap okuyan köy modeli ile yine bütün Türkiye'ye örnek olun." ifadelerini kullandı.

"3 dönem muhtarlık yaptım, kimseye sigarayı bıraktıramadım"

Muhtar olduğu dönemde tüm çabalarına rağmen kimseye sigarayı bıraktıramadığına değinen Halil Saçaklı, "Akçamescid'de büyüdüm. 3 dönem muhtarlık yaptım ama sigarayı kimseye bıraktıramadım.  Benden sonra seçilen muhtar Abdurrahman Saçaklı ve ekibine teşekkür ediyorum.  Kendisi bu sigarayı bırakma projesini başlattı ve vatandaşlara sigarayı bıraktırdı. Ayrıca Yeşilay'a ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sigara konusundaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Sigara içenlere spor yapmalarını öneren Ahmet Saçaklı, "Akçamescid Mahallesi'ne 3 yıl önce taşındım. Mahalleye ilk geldiğimde Mahalle Muhtarı Abdurrahman Saçaklı Mahallesi'nde sigara içilmediğini söyledi. Bundan çok memnun oldum. Burada sigara içen kişiye gerçekten kız vermiyorlar. Sigara içenler futbol oynayabilir, spor yapabilir, kitap okuyabilir ve namaz kılabilirler." dedi.

"Muhtarımız, sigara içenleri sürekli uyarıyor"

Sigara içine mahallelerinde kız verilmediğini vurgulayan Mehmet Aslan, "Yaklaşık 5 yıldır burada oturuyorum. Muhtarımızın da belirtmiş olduğu gibi burada sigara içilmiyor. İçene kız verilmediği için zaten biz de bu konuya özellikle önem gösteriyoruz. Kendilerini bu konuda takdir ediyorum. Muhtarımız, sigara içenleri sürekli uyarıyor. Çevre köylere de çok güzel örnek oluyor." diye konuştu.

Yeşilay gönüllüsü İngilizce öğretmeni Semra Keser, " Yeşilay'a katıldım çünkü Yeşilay'ın yaptığı çalışmalar gayet güzel. Sigarasız bir ortam, tütünsüz bir ortam. Kötü maddelerden uzak durmak için burada bulunuyorum. Bugün Akçamescid Mahallesi'ne geldik.  Bu mahallenin kaç yıldır hiçbir şekilde sigara kullanmadığını öğrendik. Muhtarımızı tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

Yeşilay gönüllüsü sınıf öğretmeni Pelin Cansu Taşkın, " Buraya Muharrem başkanımla birlikte geldik. Sigara içmeye karşıyım. Sigara sağlığa zararlıdır. Sağlık için spor yapalım, sağlık için Yeşilaycı olalım. Yeşilay'a üye olalım." ifadelerini kullandı.

"Bu kampanyadan gurur duyuyorum"

Rize'de hafızlık okuduğunu belirten İsmail Saçaklı ise şöyle konuştu:

"Bu mahallede doğdum ve büyüdüm. Hafız olma düşüncesi şöyle oluştu. Buraya bir hocamız geldi. Burada 4 veya 5 sene imamlık yaptı. O da Rize'de hafızlık okumuştu. Onun sayesinde hafız olmaya karar verdim.  Muhtarımız bizi Rize'ye götürdü.  Bizim mahalleden 7 kişi gittik. Hepimiz eğitimimizi bitirerek hafız olduk. Şimdi ise İmam Hatip okuyoruz. Okul bittikten sonra inşallah vatanımıza ve milletimize hayırlı bir görev yapacağız. Ben, bu kampanyadan gurur duyuyorum.  Rize'de kurstaki arkadaşlarıma bu konuyu açtığım zaman şaşırıyorlar. 'Nasıl böyle bir şey olur? Urfa'da nasıl sigara içmezler' diye soruyorlar. Ben de onlara konu ile ilgili çıkan haberleri gösteriyorum. Bu kampanyayı başlayan muhtar amcamla gurur duyuyorum." (İLKHA)