Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek nesillerin sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya erişimi için Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlatıldığını belirtti. Gıda zincirinde yerli tohum kullanımını daha da artırmak için “Atadan Toruna Tohum Seferberliği’’ projesi, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugün mevcut durumumuz ne olduğuna bakmamız lazım. Özellikle kamuoyunda bazı yanlış bilinen sokak efsaneleri var. Biz tohumda ithalatçı değil ihracatçıyız.” diye konuştu.

“Biz tohumda ithalatçı değil ihracatçıyız”

Pakdemirli, ““Doğada her şey tohumla başlıyor. Bakanlığımın başından beri şunu söylüyorum. Tarım en az savunma sanayi kadar önemlidir. Tatbiki tarımın öneminin yanında aynı zamanda tarımın başlangıç yeri olan tohuma da çok dikkat ediyor olmamız lazım. Türkiye Joe stratejik konumuyla dünyada en önemli tohum ihracatçısı olabilecek ülkelerden birisidir. Çünkü konumumuzu dünyanın her yerine çok yakın. 4 saatlik bir uçuş mesafesiyle 7 ülkeye gidebiliyoruz. Bunun yanında da topraklarıyla aynı anda 7 ayrı bölgede 4 değişik mevsimin yaşanabildiği nadir ülkelerden birisidir. Her yaşam başlıbaşına bir tohum serüvenini anlatıyor. Bugün mevcut durumumuz ne olduğuna bakmamız lazım. Özellikle kamuoyunda bazı yanlış bilinen sokak efsaneleri var. Biz tohumda ithalatçı değil ihracatçıyız.” şeklinde konuştu.

“Tohum üretimide 2023 yılı hedefimiz 2 milyon ton”

Kendi tohumumuzu kendimiz üretiyoruz. Tohum ticaretinde dünyada ilk 10’dayız. Türkiye her alanda dünyada ilk 10’da olmayı 2023 hedefleri arasına koymuştur. Tohumda ilk 10’da olmak 2023’e giderken Türkiye'nin birçok alanda koymuş olduğu hedeflere ulaşmışız. Uluslararası tohum ticaretinde son çeyrek yüzyılda önemli artışlar gösterdik. 2019 yılı itibarıyla 1 milyon 130 bin ton ihraç ettik. Geçen yıl (2018) 1 milyon 59 bin ton ihraç ettik. 2018 ile 2019 yılı arasında sertifikalı tohum üretiminde Türkiye’nin yüzde 7-8’lik bir artışı var. 2002’de 145 bin ton olan tohum üretimimiz bugün itibarıyla neredeyse 8 misli artarak 2019’da 1 milyon 130 bin tona ulaşmıştır. Bu sene 1 milyon 250 bin ton hedefimiz var. 2023 yılı için de çok iddialı olan 2 milyon ton hedefimiz var.

Bakan Pakdemirli, düzenlenen basın toplantısında tohum üretimi ile ilgili çiftçilerin eğitilmesi, tohumda test ve sertifikasyon, tohum analizi, fidan ihtisas eğitimi gibi konularda yapılacak çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Basın toplantısı, basın mensuplarının sorularıyla nihayete erdi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)