Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) ile Çin Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Çin’in Korona Virüsle İmtihanı” konulu programda coronavirüs ile ilgili yaşananlar ve son güncel gelişmeler masaya yatırıldı.

SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı’nın yaptığı açılış konuşmasının ardından program başladı.

Programda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Dal virüsün sağlık boyutu, SDE Ekonomi ve Finans Uzmanı Dr. Merve Karacaer Ulusoy ise virüsün ekonomi boyutu hakkında birer sunum yaptı.

“Vuhan eyaletinde 18 bin 700 sağlık personeli görev yapıyor”

Yapılan sunumların ardından Çin Ankara Büyükelçisi Deng Li, “Bugün sizinle burada bir araya gelerek yeni tip coronavirüs salgınıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Öyle bir salgın ortaya çıktıktan sonra Devlet Başkanımız Sayın Şi Cinping’in bizzat öncülüğünde mücadele sürecimize başladık. Çin kendi siyasi sisteminden ve devletin imkanlarından yararlanarak bütün kaynakları seferber etmiş durumda. Şu anda ülkemiz hastaları tedavi etmek ve salgını önlemek için bilimsel araştırmalar ve uluslararası işbirliği yapma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çin genelinden toplamda 18 bin 700 sağlık personeli Vuhan eyaletine gelerek yardımcı oluyorlar. Başta Vuhan eyaleti olmak üzere Çin’in birçok bölgesinde vatandaşların yoğun olarak yaşadığı sitelerde sıkı bir şekilde noktasal olarak kontrol ve denetimler yapılıyor.” dedi.

“Birçok okulda öğretmenler artık online olarak ders vermeye başladı”

Virüsten sonra Çin’deki eğitim durumu hakkında bilgi veren Li, “Çin’de birçok okul, ortaokul, lise ve üniversiteler açılış tarihini erteledi. Birçok okulda öğretmenler artık online olarak ders vermeye başladılar. Şu anda bilim insanlarımızın yaptıkları çalışmalar sonucunda şu anda birkaç tane geçerli olabilecek ilaç test ediliyor. Geçerli bir aşının yapılması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Biz ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli ülkelerle uluslararası toplumun farklı üyeleriyle ilk andan itibaren salgınla ilgili bilgileri araştırmaya büyük önem veriyoruz. Dünya Sağlık Örgütünün gönderdiği öncü uzmanlar heyeti Çin’e varmış durumdalar. Bizim ülkemizin bütün makamları ve uzmanları ortaklaşa sarf ettikleri çabalar sayesinde şu anda vakaların sayısında her gün düşüş gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

“Vakalarda yüzde 80 gibi büyük bir düşüş yaşandı”

Coronavirüs vakalarında ciddi düşüşün yaşandığını aktaran Li, konuşmasının devamında şunları aktardı:

“Özellikle Vuhan eyaleti dışındaki Çin’in diğer bölgelerdeki üst üste 9 gündür yeni görülen tehlikeli ve şüpheli vakaların sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Bundan 10 gün önce Vuhan eyaleti dışında Çin’in diğer bölgelerinde her gün ortalama yeni görülen vakaların sayısı 800 iken dünden itibaren bu rakam 377’ye indi. Vakalarda yüzde 80 gibi büyük bir düşüş yaşandı. Bu rakam Çin hükümetinin aldığı çok boyutlu ve kapsamlı denetim mekanizmasının yavaş yavaş etkilerinin görüldüğünü göstermektedir. Artık hastalarımızı tedavi ederek taburcu etme oranımız yüzde 11’e yükseldi. Bu oran bizim hastalarımızı tedavi etme kapasitemizin de yavaş yavaş iyileştiğini gösteriyor.”

“Bu salgının ekonomimize yapacağı darbe de sadece geçicidir”

Son olarak Li, “Önümüzdeki aşamalarda Çin hükümeti ağırlıklı olarak iki başlık halinde çalışmalarını yürütecek. Salgını en iyi şekilde önlemeye ve hastalarımızı tedavi etmeye çalışacağız. İkincisiyse biz mümkün oldukça üretim tesislerimizin yeniden üretime başlaması için organize etmeye çalışacağız. Çin’de halkın yaşamını en yakından ilgilendiren kömür, doğal gaz, petrol gibi alanlardaki üretim tesislerimizi işbaşında görme oranı artık yüzde 80’ne ulaştı. Gerek Çin hükümeti gerekse farklı yerlerdeki yerel yönetimler tarafından yardım için çeşitli politikalar çıkarıldı. Bizim amacımız mümkün olduğunca istihdamımızın belli bir seviyede kalmasını sağlamaktır. Şöyle bir ön görümüz ve değerlendirmemiz var. Böyle bir salgından dolayı Çin ekonomisinin temeli fazla etkilenmeyecek. Çin ekonomisini sürekli olarak iyileştirme eylemiyle etkilenmeyecek. Bu salgının ekonomimize yapacağı darbe de sadece geçicidir. Sonuç olarak Çin hükümetini öyle bir salgın ile mücadelede gerek kendi çabalarımız sayesinde gerekse uluslararası toplumla yapacağımız işbirliği sayesinde mutlaka zafer kazanacağına inancım tamdır. Amacımız Çin’in ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamaktır.” diye konuştu.  

Programa İran, ABD, Pakistan, Fransa, Letonya, Japonya, Finlandiya, Kırgızistan, Gürcistan, Moğolistan, Güney Sudan, Litvanya, Ekvator Ginesi, Cezayir, Litvanya ve Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan çok sayıda büyükelçi ve diplomat katıldı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)