Ülke genelini etkisi altına kar yağışları ve dondurucu soğuklardan nasibini Mardin’de aldı. Kızıltepe hava soğukluğu son yılların en düşük seviyesinde seyrediyor.

Uzun yıllardır bu kadar soğuk ve dondurucu havanın yaşanmadığı ilçede, dereceler -9’u gördü.

Bazı evlerin su borularının da donduğu ilçede ve civarında, su birikintileri ve ıslak zeminlerin buz tutarken, bitki ve ağaçlarda don olayından nasibini aldı.

Kızıltepe’ye bağlı Çıplak (köyü) Mahallesinde pamuk tarları ve sulama fıskiyeleri donarak buz kütlesine dönüştü.

Mahalle sakinlerinden çiftçi İbrahim Korhan (35), uzun yıllardır bu kadar dondurucu bir soğuk yaşamadıklarını belirterek, şunu söyledi:

“Çok soğuk diye bildiğimiz hatırladığımız dönemlerde bile basit hafif derecede doğal buzlanmalara şahit olduk ama böylesini görmedim. Tüm sulama fıskiyelerimiz buzdan bir heykele dönüşmüş, pamuk tarlası buzlanmadan kar yağmış gibi beyaza büründü.”

Tüm bölgede olduğu gibi Kızıltepe ve çevresinde de yaşanan dondurucu buzlu havada uzun süreli elektrik kesintileri ise yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Elektrikli soba kullanan vatandaşların yanı sıra doğalgaz kullanılan meskenlerde de elektrik kesintileri nedeniyle ısınmada sorun yaşanması nedeniyle vatandaşlar duruma tepkili.

Vatandaşlar bakım ve iyileştirme adı altında sürekli elektriklerin kesildiğini ancak en ufak bir yağışta ve bu dondurucu soğuklarda arızalar yaşanmasını eleştirerek elektriklerde hiçbir düzelme yaşanmadığını belirtirken, DEDAŞ yetkilileri ise kesintileri aşırı yüklemeye bağlıyor.

Mazıdağı ilçesine bağlı Evciler Kesrik Köyü’nde ise aşağı mahalle trafosunda bir haftadır enerji verilmiyor. Duruma tepki gösteren Mahalle sakini Harun Temel, trafo sigortalarının bir haftadır çıkartıldığını ve halk olarak mağdur olduklarını söyledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)