Program kapsamında doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere hibe desteği sağlandı.
Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2006 yılında başlatılan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Diyarbakır'da 169 tarımsal tesis tamamlanarak faaliyete geçti. Söz konusu tesislere yaklaşık 62 milyon lira hibe ödemesi yapılarak 2 bin 6 kişi istihdam edildi.
Yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının; kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla hibeye esas olarak yaklaşık 124 milyon lira proje bedeline sahip olduğu belirtildi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 13. Etap tebliğ ve uygulama esasları kapsamında yapılan başvurular sonucunda, Bakanlık kriterlerine uygun olduğu belirlenen 28 proje, hibe kapsamına alındı.
Bu program kapsamında Bakanlık tarafından yatırımı teşvik etmek amacıyla hibeye esas tutar üzerinden bu tesislere 27 milyon 848 bin 863 lira kaynak ayırılarak toplamda 55 milyon 697 bin 726 lira yatırım yapılacak ve 308 kişi de istihdam edilecek. (Ramazan Zeren-İLKHA)