Gözün istem dışı, çok hızlı bir şekilde birçok yöne hareket etmesi olarak tanımlanan ‘dans eden göz sendromu’ çoğunlukla rota virüsü hastalığı tedavi edildiğinde kendiliğinden düzelme gösteriyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Umur Kayabaşı, “Daha sık çocuklarda görülen rota virüsü, ebeveynlerin hasta bebeğin altını değiştirdikten sonra el yıkamamaları, enfekte su, yiyecek ve havadaki damlacıklarla bulaşır. Bulantı, kusma, sulu ishal, ateş, aşırı su kaybı ve göz yaşının çıkmaması gibi sorunlara yol açar. Genellikle sıvı kaybının dengelenmesiyle hastalık düzelmeye başlar ancak nadir de olsa menenjit gibi ciddi tablolar görülebilir. Beyin dokusunun tutulması ile birlikte çocukta ‘dans eden gözler sendromu’ oluşabilir. Bu sendromda, gözlerde istem dışı çok hızlı bir şekilde hem yatay hem de dikey olarak ve arka arkaya olan hızlı hareketler kaotik bir görüntü yaratır” dedi.

Görme Sinirlerinde Şişkinlik ve Ödem Olabilir

Bu hızlı hareketlere opsoklonus adı verildiğini belirten Kayabaşı şöyle devam etti: “Diğer bir adlandırma da ‘manik bakışlardır’ (sakkadomania). Opsoklonus ataklar halinde ya da aralıklı olarak görülebilir. Göz kapakları açık veya kapalı olabilir, uykuda bu hareketler durabilir. Herhangi bir göz uyarısında, kaotik görüntü artabilir. Hastalar baktıkları yerin sallandığını hissederler ama çift görme şikayeti olmaz. Bir diğer nadir rota virüsü komplikasyonu da görme sinirlerinde şişkinlik, ödem, şaşılık ve denge bozukluklarıdır.”

Dr. Kayabaşın verdiği bilgilere göre, dans eden gözler sendromu başka sebeplere bağlı olarak görüldüğünde tedavide kortizon ve kemoterapi ilaçları gerekirken, rota virüsü hastalığında kendiliğinden düzelme izlenebilir.