Mehmet Demir-DOĞRUHABER
Batuyan Aşiretinden gençleri sevindiren karar. Aşiret, artan düğün masraflarına karşı evlilikleri kolaylaştırmak için bir sözleşme imzalayarak artan masrafların önüne geçmek için belediye başkanı ve imamların da dâhil olduğu bir sözleşme imzaladı. Alınan kararı gazetemize değerlendiren Âlimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, “düğünlerde birçok gereksiz masraf yapılıyor. Biz evliliği kolaylaştırdıkça gençlerimizin evlendiğini göreceğiz” dedi.
“DÜĞÜN MASRAFLARI NEDENİYLE BİRÇOK GENÇ EVLENEMİYOR”
Şırnak Merkez ilçesi Kumçatı beldesinde ikamet eden Batuyan Aşireti, düğün masrafları ve altın alım miktarlarına yönelik bir belge paylaştı. Batuyan Aşireti mensupları, "evlenme esas ve usullerine" yönelik bir karar aldı. Alınan kararda, artan düğün masrafları nedeniyle birçok gencin evelemediği ve yuva kuramadığı belirtilerek, gençlerin yuva kurmasını kolaylaştırmak ve israfın önlenmesi amacıyla bu kararın alındığı ifade edildi. Kumçatı beldesinde ikamet eden Batuyan Aşireti, düğün masrafları ve altın alım miktarlarına yönelik paylaştıkları belgeyi, aralarında belediye başkanı, cami imamları, mahalle muhtarlarının imzasıyla karara bağladı.
ALINAN KARARA GÖRE;
- Başlık parası tamamen kaldırıldı.
- Şiranı tamamen kaldırıldı.
- Gelinlik İslami usul ve esaslara göre olacak.
- Takı alımlarında belirlenen limitler aşılmayacak
Takı alımlarında aşağıdaki limit aşılmayacak
- 1 çift altın bilezik
- 75 cm altın zincir
- 1 altın küpe
- 2 adet altın yüzük.
PİYANİŞİ AŞİRETİ DE BENZER BİR KARAR ALMIŞTI
Geçtiğimiz yıl Hakkâri Çukurca’da yoğun bulunan Piyanişi Aşireti de benzer bir karar almıştı. Aşiretin aldığı karara göre; düğünler bir günle sınırlandırılırken, gelin için 2 tekli altın burma bilezik, 5 altın, bir çift küpe, bir saat, 2 yüzük olacak. Gelinin kuaför parası gelinin ailesine ait olacak, dışarıdan kuaför getirilmeyecek. Damat tarafı, gelinin akrabalarına ve ailesine kesinlikle (xelat) hediye almayacak.
Ayrıca bu kurallara uymayanların düğünlerine de katılmama kararı alınmıştı.
“DÜĞÜNLERDE BİRÇOK GEREKSİZ MASRAF YAPILIYOR”
Düğünlerimizin artık kanayan bir yara haline geldiğini ve buna bir çözüm bulmamız gerektiğini ifade eden Âlimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, “Mehir olarak verilen miktarla ilgili konuşmuyoruz. Ama düğünlerde birçok gereksiz masraf yapılıyor. İşte bunlar israftır. İsraf ise dinimizce haram kılınmıştır. Sivil Toplum Kuruluşlarının toplantılarında bu konuyu gündeme getiriyorum. Masrafların aşağı çekilmesi gerektiğini söylüyorum. Bir gün giyilen bir gelinlik için 5-10 bin lira ödeniyor. Bu satın da alınmıyor, kiralanıyor. Ayrıca gelinliklerin de İslami usullere göre alınmadığını görüyoruz. Bu gibi şeylerden kaçınmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“TAKI TÖRENLERİ ŞOVA DÖNÜŞÜYOR”
Düğün yemeğinin sünnet olduğunu belirten Şenlik, “Bunun da ölçüsünü kaçırmamamız gerekiyor. İsrafa kaçmadan devletlilere ikramda bulunulmalıdır. Kadın-erkek iç içe düğün ne örfümüzde ne dinimizde vardır. Bunun yapılmaması gerekiyor. Takı törenlerini de bir şova çevirmeden damat ve geline takılmalıdır. Bakıyorsunuz açık arttırma usulü takı törenleri yapılıyor. Bu davetliler için onur kırıcıdır. Gerçekten bir yardım yapılmak isteniyorsa götürüp damada veya geline takdim eder. Toplumun önünde gösteriş için kendini ve ailesini zor durumda bırakarak yüksek meblağlarda takı takmak yanlıştır. Hz. Peygamber ‘Kolaylaştırın, zorlaştırmayın!’ buyuruyor. Biz evliliği kolaylaştırdıkça gençlerimizin evlendiğini göreceğiz.” şeklinde konuştu.
“İSLAMİ ADABA UYGUN DÜĞÜNLER YAPILMALI”
Düğün için kredi çekenlerin olduğunu söyleyen Şenlik, şöyle devam etti: “Düğün bittikten sonra bu kredinin geri ödemesi başlıyor. Bu da çiftler arasında sorunlara neden oluyor. Ayrıca yeni evlenen bu kardeşlerimizin maddi sıkıntı çekmesine neden oluyor. Peygamber Efendimiz, ‘Kadınların hayırlısı mehri az olan ve fazla çocuk doğurandır’ diye buyurmuştur. Şimdi ise tam tersi bir durumla karşı karşıyayız. Hem mehri fazla istiyorlar hem de az çocuk doğuruyorlar. Çocuk evliliklerin harcı gibidir. Ailenin kaynaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri çocuktur. İslami adaba uygun düğünler ve evlilikler yapılmalıdır. İsraftan da kaçınmamız gerekiyor.”