Müzik Aletleri
Müzik aletleri, geçmişten günümüze geçen süre zarfında farklı toplum ve kültürler arasında birçok değişiklikler gösteren yapı ve teknik özellikleri ile kullanım alanlarına göre farklı ton, tını ve ritimlerde ses özellikleri olan enstrüman topluluklarının genel kapsamdaki adı olarak karşımıza çıkmaktadırlar. İnsanların müzikle yaşamda iç içe olması farklı müzik çeşitlerinin ve akabinde farklı müzik aletlerinin ortaya çıkmasına ve gelişen zaman içinde bu aletlerin teknoloji ve gelişim dahilinde şekillendirilmesine neden olmuştur. Müzik aletleri müzik üretim faaliyetleri için kullanılan en önemli temel unsurlardandır. Müzik aletlerini inceleyen bilim dalına ‘’Organoloji’’ denilmektedir. Müzik aletleri, çalgı olarak adlandırılmakta olup kullanım alanları, gelişen tarihsel süreç içerisinde aldıkları biçimsel özellikler sosyolojik kapsamdaki araştırmaların kapsamı alanına girmektedirler. Müzik aletlerinin kapsamlı bir şekilde araştırılması ve kitlelere yayılmasında akustikçiler ve müzikologlar büyük katkılar sağlamışlardır. Ses verme ve çalınış şekillerine göre müzik aletleri kendi içerisinde telli, vurmalı, nefesli, yaylı ve tuşlu çalgılar olmak üzere gruplara ayrılmakta ve farklı kullanım çeşitlilikleri oluşturmaktadırlar. Müzik aletleri insanlığın varolduğu günden bu yana sosyal yaşam içerisinde kullanılmak üzere dini alanda, savaşlarda, eğlencelerde ve farklı etkinliklerde kullanım alanı bulmuşlar ve ihtiyaçlara çözümler üretmişlerdir.
Müzik Aletleri İçin Tıklayınız https://www.yonkamuzikmarket.com/muzik-aleti
Ukulele
Ukulele, müzik aletleri içerisinde telli çalgılar ailesine ait olan bir enstrüman olarak kendisine yer bulmaktadır. Ukulele tarihsel açıdan incelendiğinde Portekiz menşeili bir müzik çalgı aleti olduğu görülmekle birlikte 19. yüzyıl süre zarfında Portekiz’in Madeire adalarından buranın yerlileri olan Portekizli göçmen kişiler vasıtası ile geliştirildiği ve bunumla birlikte ukulele çalgı aletine benzer özellikte olan Cavaquinho ile Rajao adına sahip enstrümanların Ukulele çalgı aletinin atası olduğu kabul edilmektedir. Portekizli Manuel Nunes ile Jose do Espirito Santo ve Augusto Dias adına sahip marangoz mesleğini icra eden 3 göçmenin bu küçük şirin aletin yaratıcısı olduğu kabul edilmektedir. Bu şirin alet Hawaii halkı tarafından büyük bir beğeni ve ilgiyle karşılanmış ve popüler olarak insanları eğlendirmiştir. Hawaii kralının bu enstrümanla yakından ilgilenerek destek vermesi ve törenlerde kullandırtmasıyla birlikte daha da tanınır hale gelmiş bunun akabinde Hawaii müziği içerisinde ve kültüründe etkili olarak önemli bir konum elde etmiştir. Hawaii’de enstrümanın icrası sırasında klavyenin donanımı üzerinde parmakların hızla hareket ettirilmesi sebebiyle zıplayan pire olarak adlandırılan ‘’Ukulele’’ adı verilmiştir. Bu çalgı aleti dört telli bir çalgı aleti olarak ‘’Uke’’ şeklinde kısaltılmaktadır. Teller genellikle naylon veya kirişten yapılmaktadır. Donanıma sahip teller G, C, E, A veya A, D, F, B şeklinde akorları yapılmaktadır. Tellerin G, C, E, A olarak ( Sol – Do – Mi - La ) şeklinde sıralandığı düzene ‘’C’’ akort düzeni adı verilirken, diğer tel düzenine sahip olan A, D, F, B olarak ( La – Re - Fa# - Si ) şeklinde sıralandığı düzene ise ‘’D’’ akort düzeni adı verilmektedir. Ukulele müzik aleti kendi arasında dört farklı boyut tip özelliğine ayrılmaktadırlar. Bunlar soprano, konser, tenor, bariton olarak adlandırılmaktadırlar.
Soprano ukulele: 53 cm boy özelliği ile en küçük boy formunda olan geleneksel olan Hawaii ukulelesi olarak adlandırılmakta olup 15 perdeye sahip sıcak tonlar yakalayan şirin bir enstrümandır.
Konser (concert) ukulele: 58 cm boyuna sahip olarak 20 perdeden oluşmakta ve sopranoya göre büyük olması sayesinde çalınımda kullanıcısına kolaylıklar sağlamaktadır. Bu çalgı aleti türü yüksek ve dolgun tonlar sağlamaktadır.
Tenor ukulele: 66 cm boy özelliği, perde sayısının çokluğu ile ses ve tını bakımından daha geniş bir hacim ve daha zengin bir ses aralığı özelliğine sahiptir. Tenor ukulelerde ( G, C, E, A ) ve ( D, B, G, E ) dizilim şekilleri tercih edilmektedirler.
Bariton ukulele: 76 cm boy özelliği ve kalınlaşma oranları ile tel uzunluğu, gövdenin büyümesi ile kalınlaşmaktadırlar.
Genel yapısal özellik olarak ahşaptan yapılan ukulelerin yapımında maun ve koa ağaç türleri tercih edilmektedirler. Maun daha yumuşak bir tonda iken koa daha gür bir ton formu özelliğindedir. Ahşap formun yanı sıra metalden yapılan ukulelerde bulunmaktadırlar. Ukulele kullanıcılarına eğlenceli ve keyifli anlar yaşatma adına ihtiyaçlara karşılık veren oldukça başarılı ve şirin bir müzik aleti. Sağlıcakla ve mutlulukla birlikte, müzikle kalmanız dileğiyle.
Ukulele Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız: https://www.yonkamuzikmarket.com/ukulele