Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Adana Mutabakatı'nın Türkiye'nin gerektiğinde Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkı tanıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazıları sizin Suriye topraklarında ne işiniz var diyor. Amerika'yı da davet etmedi. Elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı Anlaşması var. Biz bu anlaşma gereği oradayız." dedi.

Erdoğan, "Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirdiğimiz terörist sayısı 4 bin 500'ü buldu. İdlib'de gözlem noktası kurduk. Tüm bu süreçleri Amerika ile Rusya ile birlikte en üst düzeyde tesis ettiğimiz temaslarla yürüttük. Güney sınırlarımız boyunca terör koridoru oluşturma gayretleri hiç durmadı. Aslında dert petrol kuyularıydı. Kimin iştahını kabarttığı da ortadaydı. 2019 Ekim ayında Amerika ile mutabakatı sağlayarak Barış Pınarı Harekatı'nı başlattık." şeklinde konuştu.

"İdlib saldırısı Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır"

Suriye'de anlaşmalara uyulmadığını ifade eden Erdoğan, "Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır. Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz." diye konuştu.

"Rejim çekilmezse Türkiye bu işi bizzat yapmak mecburiyetinde kalacaktır"

"Putin ile görüşmemde İdlib'de rejimin bir an önce Soçi mutabakatı sınırlarına çekilmesini ifade ettim." diyen Erdoğan, şunları söyledi: "12 gözlem noktamızın ikisi rejim hattının gerisinde kalmıştır. Rejim şubat ayı içinde gözlem noktalarımızın gerisine çekilmezse Türkiye bu işi bizzat yapmak mecburiyetinde kalacaktır." (İLKHA)