BİR AYET-İ KERİME


"Haram ay haram aya karşılıktır. Hürmetler (dokunulmazlıklar) karşılıklıdır. Kim size saldırırsa siz de ona misilleme olarak saldırın. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah müttakîlerle beraberdir."

(Bakara Suresi, 194)

BİR HADİS-İ ŞERİF

"Düşmanlarınız için elinizden geldiği, gücünüzün yettiği kadar kuvvet hazırlayın. Dikkat edin! Kuvvet atmaktır; kuvvet atmaktır; kuvvet atmaktır."

(Müslim, İmâre 167; Ebû Dâvud, Cihad 23; Tirmizî Tefsîru Sûre (8) 5; İbn Mâce, Cihad 19)

BİR HİKMETLİ SÖZ


Enes (r.a.) şöyle dedi: Amcam Enes İbn Nadr (r.a.) Bedir savaşına katılmamıştı. Bu ona çok ağır geldi. Bu sebeple: "Yâ Rasûlallah! Müşriklerle yaptığın ilk savaşta bulunamadım. Eğer Allah Teâlâ müşriklerle yapılacak bir savaşta beni bulundurursa, neler yapacağımı muhakkak Allah görür" dedi.

Uhud savaşında müslüman safları dağılınca, Enes İbn Nadr arkadaşlarını kastederek, "Rabbim, bunların yaptıklarından dolayı özür beyan ederim" dedi. Müşrikleri kastederek de,
"bunların yaptıklarından da uzak olduğumu arzederim" deyip ilerledi.

Derken Sa'd İbn Muâz ile karşılaştı ve "Ey Sa'd İbn Muâz! İşte cennet. Nadr'ın Rabine yemin
ederim ki, Uhud'un yakınlarından ben onun kokusunu alıyorum" dedi.

Sa'd (bu olayı anlatırken): "Ben onun yaptığını yapmaya güç yetiremedim, yâ Rasûlallah!"
dedi.

Enes, amcasıyla ilgili olayı şöyle anlatır: "Amcamı şehid edilmiş olarak bulduk. Vücudunda seksenden fazla kılıç darbesi, mızrak yarası ve ok izi vardı. Müşrikler ona müsle yapmış, uzuvlarını kesmişlerdi. Bu sebeple onu hiç kimse tanıyamadı. Sadece kız kardeşi parmak uçlarından tanıyabildi."

Enes, "Biz şu âyetin amcam ve onun gibiler hakkında inmiş olduğu görüşündeyiz" dedi:
"Mü'minler içinde öyle yiğit erkekler vardır ki, Allah'a verdikleri sözlerinde durdular. Onlardan kimi ahdini yerine getirdi (çarpışıp şehid oldu), kimi de sırasını bekliyor. Bunlar, sözlerini asla değiştirmemişlerdir." (33/Ahzâb, 23)

(Enes bin Malik (r.a.))