EKONOMİ SERVİSİ
Litvanya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Litvanya Cumhuriyeti Enerji Bakanı Zygimantas Vaiciunas, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer ve Enterprise Lithuania Yönetici Direktörü Daina Kleponė'nin katılımları ile Litvanya'nın başkenti Vilnius'da gerçekleşti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'de genç ve iyi eğitilmiş iş gücünün bulunduğunu dile getirerek, "Litvanya ile toplam ticaret hacmimiz 562 milyon dolar, gerçekten çok az. Bunu ilk aşamada 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Daha sonra da limitleri iki ülke iş insanları arasındaki ortak çalışmalar belirleyecek" dedi. Türkiye ile Litvanya arasındaki ilk Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Protokolü'ne (JETCO) imza attıklarına dikkat çeken Pekcan, anlaşmanın ve iş forumunun Türkiye ve Litvanya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler açısından bir basamak olduğunu söyledi. Her iki ülkenin de yüksek büyüme ve inovasyon kapasitesine sahip olduğunu belirten Pekcan, küresel ekonominin içinde bulunduğu koşullarda iki ülkenin ortak projelerde iş birliği yapmasını son derece önemli gördüklerini söyledi.
VAİCİUNAS: "TÜRKİYE LİTVANYA İÇİN ASYA ÜLKELERİNE AÇILAN BİR KAPI"
Litvanya Enerji Bakanı ve JETCO Eşbaşkanı Zygimantas Vaiciunas ise, Litvanya ve Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomiler olduğuna dikkati çekerek, firmalar için iş dostu bir yatırım ortamı sunduklarını söyledi. Yeni iş birliği fırsatlarını araştırmak istediklerinin altını çizen Vaiciunas, FinTech ve start-up alanlarında başarı hikayelerine imza attıklarını söyledi. İş ortamında esnek olabilmek için önemli adımlar attıklarını dile getiren Vaiciunas, "Türkiye de Litvanya için Asya ülkelerine açılan bir kapı olabilir. Aslında bu aradaki açığı kapatmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
OLPAK: "İKİ ÜLKE EKONOMİ DÜNYASININ BİRBİRİNİ DAHA DA TANIMAYA İHTİYACI VAR"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, iki ülke ekonomi dünyasının birbirini daha da tanımaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Litvanya'nın finansal teknolojiler anlamında Avrupa'nın önde gelen bir ülkesi olduğunu söyledi. Litvanya'nın Ar-Ge altyapısı ve bilişim vadilerine de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Olpak, bu potansiyelin Türk iş insanlarınca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Olpak, "Litvanya'da ülkemize karşı gösterilen sıcak ilginin bir sebebinin de, Türkiye'nin Sovyet İşgalini hiç tanımamış olması, bizim için güzel bir gurur kaynağı. Diplomatik ilişkilerimizin 90'uncu yılında bir başka ortak başlığımız da, burada yaşayan Tatar nüfus. Litvanya, gerek yatırım ve ticaret ortamı gerekse yaşam standartları ve maliyet-kalite dengesi ile Türk ihracatçılarımız ve yatırımcılarımıza fırsatlar sunan bir ülke" dedi. Forumun açılış konuşmalarından sonra, DEİK ve Enterprise Lithuania arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.