İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)'nın 20'nci Kalkınma Kurulu Toplantısının açılışında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İSTKA'nın kurulduğu günden bugüne kadar, mali destek programları ve diğer destekler kapsamında 809 projeye sağlanan destek tutarı bugünkü değeri ile 700 milyon TL'ye ulaşmıştır. İnsan odaklı, çevreye duyarlı, ortak akıl ve bütüncül yaklaşımla İstanbul'un küresel anlamda rekabet gücü yüksek bir şehir olması için var gücümüzle çalışıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye'nin kalbi olan İstanbul'umuzun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına hizmet etmeye çalıştık"

2010 yılından bu yana 8 defa mali destek programları için ilana çıkıldığını ve 38 farklı program yürütüldüğünü anımsatan Yerlikaya, "İSTKA'nın, İstanbul'un küresel rekabet gücünün katma değer odaklı artışına yön verebilmek adına gelişimine azami ölçüde katkı sağladığı 4 ana tema mevcuttur. Bu alanlar: Yenilikçilik, girişimcilik, yaratıcı endüstriler, çocuklar ve gençler. 2018-2019 yıllarında, 87 milyon lirayı bulan toplam 81 adet projeyle Türkiye'nin kalbi olan İstanbul'umuzun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına hizmet etmeye çalıştık." şeklinde konuştu.

İstanbul mali destek programıyla ajansa 44 milyon 720 bin lira destek verilerek 34 proje ile şehrin inovasyon altyapısına, teknolojik gelişmesine, sanayi üretim yapısının dijital dönüşümüne, yenilikçi endüstrilere ve üretimde katma değerin artırılmasına katkı sağladıklarını belirten Yerlikaya, İSTKA olarak inovasyon gibi girişimciliğe öncelik verdiklerini söyledi.

"28 milyon lira tutarında olan 31 projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz"

Yerlikaya, "2018 yılı 'Girişimcilik Mali Destek Programı'mız kapsamında Ajans desteği 13 milyon 809 bin lira olan teknoloji ve yenilik odaklı 16 projeye katkı sunmuş bulunuyoruz. İstanbul'umuzun kalkınmasında sahip olduğu en önemli potansiyel olarak gördüğümüz çocuklarımız ve gençlerimiz için de 'Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı'mız kapsamında ajans desteği 28 milyon lira tutarında olan 31 projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bununla beraber ajansımızın kuruluşundan bu yana bir diğer destek mekanizmamız olan ve alanında öncülük eden uzun vadeli, yüksek bütçeli projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayan güdümlü proje desteğimizi de başarılı bir şekilde yürütmüş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.  

"2014-2023 İstanbul Bölge Planı vizyonuyla, çevre dostu enerjinin kullanımı ve sürdürülebilir atık yönetimi benimsenecektir "

İSTKA'nın 2023 vizyonuna da değinen Yerlikaya, "2014-2023 İstanbul Bölge Planı vizyonuyla yenilik ve kültür kenti özgün olan İstanbul'da, kent içinde kalan yeşil alanlar ve parklar korunarak sürdürülebilir gelişimleri sağlanacak. Çevre dostu enerjinin kullanımı ve sürdürülebilir atık yönetimi benimsenecektir. Ajansımızın kuruluşundan itibaren düzenli olarak toplanarak günümüze kadar devam eden ve ajansımızın her zaman çalışmalarında mutlak önem atfettiği 'yönetişim, katılımcılık ve iş birliği' ilkelerinin güzel bir örneği olan kalkınma kurulumuzun da devam eden süreçte ajansımızın çalışmalarına yön vermek adına kendinden beklenen görevleri ortak bir vizyon çerçevesinde devam ettireceğinden eminim." dedi.  

Vali Yerlikaya'nın konuşmasının ardından, Kalkınma Kurulu Kâtip Üyeleri ve Yedek Üyeler, Kalkınma Kurulu Başkanı ve Vekili, Yönetim Kurulu Asıl ve Yedek Üyelerin seçimine geçildi.  

İstanbul Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı'na Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kalkınma Kurulu Başkan Vekilliğine ise Türkiye İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut yeniden seçildiler. Toplantı, görüş ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)