İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Bingöl Temsilciliği, Kalem Der'in ev sahipliğinde, 25 Ocak 2020 Cumartesi günü saat 19.00'da Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde 'Ahlaki Yozlaşma' başlıklı seminerler dizisinden dördüncüsünü düzenledi.

Peygamber Sevdalıları Vakfı ile birlikte halka açık eğitim seminerleri yapma kararı alan İdeal Eğitim Vakfı (İDEV), daha önce Sosyal Medya Kullanımı, Çocuk Eğitimi ve Aile konusunda seminer vermişti.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İDEV Bingöl Temsilcisi Akademisyen İbrahim Dağılma'nın sunumu ile devam etti.

"Ahlaki fiiller, her insan için zorunludur"

Elâzığ'da yaşanan deprem felaketi ile ilgili başsağlığı mesajlarıyla sunumuna başlayan Dağılma, "İnsanların en çok bildiği ve kullandığı kelimelerin başında 'ahlak, etik ve değer' gelir. Bu üç kelime birbirinin müteradifi görünse de aralarında bir nüans vardır. Ahlak kavramını günümüzde daraltılmış ve indirgenmiş anlamı 'namus, iffet' ile sınırlamazsak bu üç kavram içinde en kapsamlı olanı 'ahlak'tır. Ahlaki fiiller, her insan için zorunludur; diğer davranışsal fiiller ise tercihe bağlıdır. Ahlaki fiiller ile diğer fiiller arasında genel-özel ilişkisi vardır. Bu ilişkide birincisi ihmal edildiği zaman ikincisi her zaman ciddi bir risk taşır. Örneğin; Bir insanın konuşup konuşmaması onun elindedir ama konuşunca ahlaki bir kaygı gütmez yalan konuşur veya sırrı ifşa ederse bu ciddi bir yozlaşmadır. Bir insan ister ticaretle uğraşır ister uğraşmaz ama uğraşınca 'sözünde durma, dürüst olma, hak ve hukuka riayet etme' gibi ahlaki fiilleri sergilemelidir. Aksi durumda ciddi sıkıntılar ve hak ihlalleri oluşur." diye konuştu.

"Ahlaki yozlaşma, toplumsal güvensizliği beraberinde getiriyor"

Ahlakın, insanın yaratılış kodlarıyla birebir ilgisi olduğunu belirten Dağılma, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hayatın her alanı, insanın her uğraşı ve her meslek, bu ahlak kodlarına göre işlemek ve ilerlemek zorundadır. 'Ahlaklı olmak' fabrika ayarlarına sadık kalmak, 'ahlaklı olmamak' fabrika ayarlarını bozmaktır. Fabrika ayarları bozulan bir cihazın tamiri ve düzelmesi bozulma ölçüsünce kolaylaşır veya zorlaşır. Ahlaki yozlaşma; sanat, teknik, siyaset veya kültürel hayati alanlarda bir yabancılaşma, zayıflama, dejenere ve insani vasıflardan kopuştur. Ahlaki nitelik ile insanın değerli-değersiz oluşu arasında güçlü bir bağ vardır. Ayetin tanımıyla yozlaşma, ahlaki olunca 'en güzel varlık' vasfına erişmek, ahlaksız olunca 'en esfel' varlığa dönüşmektir. Ahlaki yozlaşma, toplumsal güvensizliği beraberinde getirdiği gibi can, mal, namus, akıl ve nesil emniyeti de tehlikeye girer.

İlahiyatçı Sadullah Arpa ise, Elâzığ'da yaşanan deprem ile ilgili başsağlığı temennilerinde bulunarak güzel ahlakın insanlar için bir ibadet olduğunu dile getirdi.

"Peygamber Efendimiz'in ahlakı kur'an idi"

Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in güzel ahlakına değinen Arpa, "Hazret-i Aişe'ye Peygamber Efendimizin ahlakı sorulduğunda, 'Siz hiç Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kuran-ı Kerim'dir.' demiştir. Dolayısıyla bizim için örnek olan Peygamber Efendimizin (sav) ahlakıdır, onun ahlakı da Kuran-ı Kerim'in uygulanmasıdır." ifadelerini kullandı.

İman ağacının meyvesinin güzel ahlak olduğunu belirten Arpa, "Aslında Peygamber Efendimiz (sav) ve ashabı, İslam'ı anlatırken bizim gibi çok konuşarak değil, ahlaklarıyla ve hayatlarında göstererek pratikte bulunmuşlardır. Bundan dolayı birçok kabile gelip Peygamber Efendimizin ve arkadaşlarının ahlakını ve güzel uygulamalarını görerek Müslüman olmuşlar." diye konuştu.

Program yapılan konuşmaların ardından sona erdi. (İLKHA)