Depremde en fazla hasar gören yerleşim yerlerinden biri Sivrice ilçesinin Çevrimtaş köyü oldu. Yaklaşık 60 hanenin olduğu, kış mevsiminde ise sadece 10 ailenin kaldığı köyde Yaşar Güçlü ve Ramazan Ertaş hayatını kaybetmiş, Zeki, Raziye, Güven ve Emir Ertaş yaralı olarak kurtarılmıştı. Yaralıların tedavisine halen Elâzığ Devlet Hastanesinde devam ediliyor.

 

Evlerin önemli bir kısmı yıkılan, geriye kalanların ise kullanılamaz hale geldiği köyde 13 hayvan da telef oldu.

Normal zamanda bile ulaşımın zor sağlandığı Çevrimtaş köyü yolunda ise derin yarıklar oluştu, dağlardan kayan taşlar ve kayalar yolun kapanmasına neden oldu. En hafif rüzgârdan dahi etkilenerek yola savrulan taş ve toprak parçaları, yolu kullananlar açısından tehlike teşkil etmeye devam ediyor.

“Elektrik olmadığından yıkılan evleri fark edemedik”

Deprem gecesi yaşananları aktaran köy sakinlerinden Fadli Kartalkaya şunları söyledi:

 “Deprem gecesi Elâzığ’daydık. Fay hattı buradan geçtiğinden dolayı ilk olarak köydeki yakınlarımızı aradık, evi yukarı mahallede olan akrabaya ulaştık. Akrabamız elektriklerin gittiğini, evlerin yıkılıp yıkılmadığını göremediklerini söyledi. Onların aşağı mahalleye inerek evleri kontrol etmelerini söyledim. İndikten sonra tekrar görüştüğümüzde bu evlerin yıkıldığını bildirdi. Yıkılan evlerden Ramazan Ernek’in çocuklarıyla beraber çıkarıldığını, diğerleri için çalışma yürüttüklerini söyledi.”

Enkaz kaldırma çalışmalarını anlatan Kartalkaya, “O esnada buradaki ev sahiplerinden birinin oğlu bizi aradı ve babasına ulaşamadığını, beraber köye gitmemizi teklif etti ve beraber buraya geldik. Saat 23.00 sıralarında buraya vardığımızda köylüler Ramazan abinin eşini çıkarmışlardı. Kendisini kurtarmaya çalışıyorlardı. Yaklaşık bir saat sonra Ramazan abiyi de çıkardık, bedeni sıcaktı. O esnada kendisine kalp masajı yapıldı ve AFAD aracına bindirerek hastaneye gönderdik.” dedi.

Kartalkaya, “Daha sonra diğer komşumuz olan Yaşar Güçlü’yü kurtarmaya çalıştık. AFAD ekipleri kazı çalışmalarına başlarken bizler aile fertlerinin burada olamayacağını, oturdukları bölümün arka tarafta olabileceği yönünde bilgi verdik. Çalışma sonucu kendisine ulaştığımızda vefat etmişti.” şeklinde konuştu.

“Köylüler mağdur ve yardıma ihtiyaçları var”

Depremde 2 köylüsünün vefat ettiğini belirten Kartalkaya, “Köylülerden Zeki, Raziye, Güven ve çocuklardan Emir Ertaş yaralandı. Köyde küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere yaklaşık 13-14 tane hayvan telef oldu. Köylülerimiz şu anda çadırlarda kalıyorlar. Yetkililerden kendilerine yeme-içme, ısınma gibi konularda yardımcı olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.   

Fay hattı buradan geçtiğinden dolayı 2017 depreminde de evlerin hasar gördüğünü hatırlatan Çetin Kartalkaya, başta ulaşım olmak üzere yaşam koşullarının zor olduğuna dikkat çekti. Köylülerin burada kalmayı tercih etmelerindeki tek sebebin maddi imkânsızlık olduğunu ifade eden Kartalkaya, genel olarak tek geçimlerinin hayvancılık olduğunu söyledi.

Evinin 2017 depreminde zarar gördüğünü ve bu durumundan dolayı çektiği sıkıntılara da değinen Kartalkaya, “Devlet tarafından bana konut verildi ve şu anda onunla borçlarımı ödemeye çalışıyorum. Bu borçlarımı ödemek için de mecburen köye gelip tarım ve hayvancılık ile uğraşıyorum. Bunu da yapmasam borcumu ödeyemem, tarafıma sağlanan konut elimden alınır.” dedi.

Köyün yukarı kısmında ikamet eden Yılmaz Kartalkaya ise depremde yıkılan ev sahiplerinin bağırması sonucu sesleri duyarak yardıma geldiklerini belirterek, köy sakinleri olarak ilk müdahaleyi kendilerinin yaptıklarını, yaklaşık 2 saat sonra AFAD ekiplerinin köye yetişerek çalışma yürüttüklerini aktardı. (Haber: Ramazan Zeren, Fotoğraf: Tarhan İrtem-İLKHA)