Daha önce sadece hayvanlardan insanlara geçtiği belirtilen gizemli virüsün insandan insana da bulaşabildiğinin açıklanması ve zatürre benzeri şikayetlerin tespit edilmesi, SARS’ta olduğu gibi ülkelerarası salgın riskini artırıyor.
Kısa sürede birçok ülkede bu virüse rastlanması, SARS benzeri yeni Çin virüsünün seyahat yolu ile kolayca taşınabileceğini gösteriyor.
Hastalığın kuluçka süresi ve bulaşma yolu kesin olarak bilinmediğinden ülkeler, Çin'den, özellikle de Wuhan şehri ve çevresinden gelen yolcuları muayene edip, ateş ve/veya solunum bulguları var ise belirli merkezlerde tetkik edip ve toplum içine çıkmadan önce hastalığın yayılmasına engel olmaya çalışıyor, bu uygulamalar en kritik önlem olarak şimdilik uygulanıyor.
Korona virüsler, hayvanlardan insanlara bulaşan ve soğuk algınlığından ciddi zatürreye bağlı solunum yetmezliğine ve ölümlere yol açabilen geniş bir virüs ailesi olarak biliniyor.
Hayvanlar arasında dolaşan bazı türler, insanın bağışıklık sistemine tamamıyla yabancıdır ve insana bulaştığında daha önce SARS ve MeRS salgınlarında olduğu gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. SARS virüsünün misk kedilerinden, MeRS virüsünün ise tek hörgüçlü develerden bulaştığı biliniyor. Yeni koronavirus salgınının Vuhan şehrinde bir deniz ürünleri toptan satış pazarından kaynaklandığı düşünülmekle birlikte hangi hayvandan bulaştığı henüz kesinlik kazanmamıştır.
Yeni tip koronavirüsde ilk vakalar hayvandan bulaşmış olmakla birlikte hayvan teması olmayan vakaların da görülmeye başlanması ile virüsün günler içinde insandan insana bulaşma özelliği kazandığı veya bu özelliğin virüste bulunduğu düşünülmeye başlanmıştır. İnsandan insana bulaşıp bulaşmadığını ve kesin bulaşma yolunu ortaya koymaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir.
Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. Virüsün bulaştığı bazı kimselerde belirtisiz veya çok hafif bulgularla soğuk algınlığı, ishal gibi seyrediyor olması olasıdır. Ancak kaydedilen vakalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulguları ön plandadır. Ciddi vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olmaktadır.
Henüz belirli, özgül bir tedavisi yoktur. Ciddi vakaların yoğun bakım koşullarında, gerekli solunum izolasyon önlemleri alınarak takip edilmesi gerekmektedir.
Yeni koronavirüs salgınına yönelik alınacak önlemler, nezle ve grip için alınması gereken önlemler ile benzerdir. Düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil veya giysinin kol kısmı ile kapatılması sayılabilir. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. (İLKHA)