Fakir ve muhtaçlar aileler ile zenginler arasında köprü vazifesi gören Umut Kervanı Vakfı Üyesi Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı), yaptığı yardımlarla muhtaç, kimsesiz, fakir ve yetimlerin ihtiyaçlarını hafifletmenin gayreti içerisinde çalışmalarına devam ediyor.
Bir yılda 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde yardım yapıldı
Yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklama yapan Bingöl Umut Kervanı Başkanı Mehmet Tamaç, Bingöl Umut Kervanı olarak 2019 yılında 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde ayni, nakdi, kırmızı et, beyaz et, kırtasiye malzemesi ve kahvaltılık yardımında bulunduklarını söyledi.
"Çalışmalar süreklilik arz ediyor"
Dernek olarak 12 ay boyunca çalıştıklarını ifade eden Tamaç, "Faaliyetlerimizi kamuoyuyla paslaşmamızdaki maksat; dürüstlük ilkesi, şeffaf olmak, yardım yapan kardeşlerimizin hayırlı adımlarını sıklaştırmak, ihtiyaç sahibi aileleri tespit etmektir. Bunun yanında bir farkındalık meydana getirip ümmeti bu konuda duyarlılığa çağırmak, ihtiyaç sahibi ailelere daha hızlı ve zamanında ulaşmak ve bu konuda hali vakti yerinde olan diğer Müslüman kardeşlerimizi de bu hayır kervanına dâhil etmektir. Konu ile ilgili Yüce Rabbim mübarek kitabımızda şöyle buyuruyor: 'Varlıklı olan varlığından harcasın, rızkı daralmış bulunan da Allah'ın kendisine verdiği kadarından harcasın. Allah kimseyi kendi verdiğinden fazlasıyla yükümlü tutmaz. Allah bir güçlüğün ardından bir kolaylık sağlayacaktır.' Bingöl Umut Kervanı Derneği olarak zengin ile muhtaç arasında köprü olma misyonumuzu ilk başladığımız heyecan ile sürdürmekteyiz. Halkımızın da derneğimize ve muhtaç kardeşlerimize yardımcı olmanızı bekleriz. 2019 yılında 1134 aileye 91 bin 63 TL gıda yardımı, 38 aileye 28 bin 550 TL giyim yardımı, 220 aileye 80 bin 840 TL nakdi yardım, 2290 aileye 183 bin 200 TL tutarında kırmızı et yardımı, 222 öğrenciye 14 bin 880 TL kırtasiye yardımı, 367 aileye 12 bin 10 TL beyaz et yardımı, 2 aileye 60 TL tutarında kahvaltılık olmak üzere toplamda 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde yardımda bulunduk" diye konuştu.
"Muhtaçlara umut olalım"
İslam'ın fakirlere, muhtaçlara, kimsesizlere, öksüz ve yetimlere yardım etmeyi ısrarla emrettiğini anımsatan Tamaç, "Öyle ki zerre miktar inancı olan kimseler, bu emirlere kayıtsız kalamaz, fakirler ve yetimler ihtiyaç içerisinde kıvranırken, rahatça yiyip içemezler. Yetimlere iyilik yapılmasını, iyi davranılmasını emreden, yetim malı yemeyi yasaklayan Duhan süresinde şöyle buyur: 'Sen yetim iken O seni barındırmadı mı? Sen yolunu şaşırmış bir kavmin içinde iken O sana yol göstermedi mi? Sen yoksul iken O seni zengin kılmadı mı? Sakın yetime kötü davranma. Bir şey isteyeni azarlama. Rabbinin nimetini de yâd et.' Yine Ebu Hüreyre'den gelen rivayette Hazreti Peygamber, yetimler ile ilgilenen kişilerin fazileti hakkında şöyle buyuruyor: 'Yetimin işleriyle ilgilenen kimse ister yetimin yakınlarından olsun ister yabancılardan olsun (orta parmakla işaret parmağını göstererek) benimle Cennette şu iki parmak gibi beraber bulunacaktır.' ifadelerini kullandı.
"Güzel sözde bir sadakadır"
Fakirlere yapılacak yardımların önemine değinen Tamaç, "Fakirlere yardım etmek, onların ihtiyaçlarını gidermek, İslamiyet'in en çok üzerinde durduğu hususlardan birisidir. Zekât verilecek sınıflardan birisi de fakirlerdir. Fakirlere yardımda bulunurken veya o istediğinde verecek durumda değilken çok dikkatli ve nazik davranmalı, fakirler gücendirilmemelidir. Onlara her zaman güzel söz söylenmeli, hatta verirken onlara teşekkür etmek ihmâl edilmemelidir. Zira onlar Allah'ın bir emaneti olan mallardan dolayı Allah'ın emrini yerine getirmeye vesile olmakta, kendilerini o yükten kurtarmaktadırlar. Fakirlere yardım etme ve şayet verecek durumu yoksa güzel söz söylemekle ilgili Ayet-i Kerime'de Allah (Celle Çelaluhu) İsra süresinde şöyle buyuruyor: 'Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara hakkını ver. Malını İsraf ederek saçıp savurma. Eğer onlara verecek bir şey bulamayıp da Rabbinden bir rahmet aramak için yüzünü onlardan çevirmek zorunda kalırsan, bari onlara güzel bir söz söyle.' Dula, fakire, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle ilgili bir Hadis-i Şerif'te Hazreti Peygamber şöyle buyurmuştur: 'Dul kadın ve yoksul kimselerin geçimlerini üzerine alan bir Müslüman, Allah yolunda cihad eden mücâhid gibi yahut gündüzleri oruçlu geceleri de ibadetle meşgul olan kimse gibidir.' Yapılan yardımlarla ilgili Bingöllü tüm hayırseverlerin yardım ve desteklerini bekliyoruz. Yüce Allah şimdiden hayırseverlerin yaptıkları ve yapacakları hayır ve sadakalarını kabul etsin, mallarını bereketlendirsin" şeklinde konuştu.
Bu hayır yarışında ben de varım diyenler için Tamaç, derneklerinin iletişim bilgilerini de şu şekilde paylaştı:
"İrtibat Telefon: 0545 221 87 48 / 0426 214 69 70
Yeşilyurt Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi İş gören Otomotiv Apt. B/Blok No:22/14 BİNGÖL
Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş
IBAN: TR27 0020 6001 8702 0340 7500 01
Hesap No: 2034075-1 TL Hesabı" (İLKHA)