Bildiğimiz gibi, günlük olarak ortalama 20.000 inhalasyon (nefes alma) ve ekshalasyon (soluk verme) yapıyoruz ve akciğerlerimizin özellikle atmosferdeki zararlı maddelerin birikmesiyle yüklendiği açıktır.
Akçiğerin temel ve en önemli görevi oksijeni kana vermek ve kan içindeki karbondioksiti kandan atmaktır. Ayrıca kan akciğerlerde soğuduğundan dolayı vücut sıcaklığının ayarlanmasına yardımcı olmaktadır.
Akçiğeri temizlemeye ve düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olan yiyecekler şunlardır:
• Sebzeler
Toksinleri gidermeye yardımcı olan antioksidanlarla doludurlar. Brokoli, karnabahar ve lahana en popüler seçenekler arasındadır.
• Karotenoid* gıdalar
Karotenoidler, turuncu veya kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Akciğer kanserinin gelişimini sınırlar.
Çalışmalar, yağ asitleri yüksek gıdaların kronik astım vakalarında son derece yararlı etkileri olduğunu göstermiştir.
• Folik asitli gıdalar
Ispanak, kuşkonmaz, pancar ve mercimek, akciğer kanserinin gelişmesine katkıda bulunan kanserojenleri vücudunuzdan çıkararak sizi koruyacaktır.
• Sarımsak
Yüksek seviyede alisine, akciğerlerdeki iltihabı azaltma, enfeksiyonlarla savaşma ve serbest radikalleri nötralize etme potansiyeli vardır.
• C vitamini yönünden zengin besinler
Kivi, portakal, kırmızı ve yeşil biber, limon ve greyfurt, akciğerlerin düzgün çalışmasına katkıda bulunur ve böylece tüm vücuda daha fazla oksijen ulaşır.
• Nar
Birçok bilimsel çalışmada, yüksek antioksidan seviyelesinden dolayı tümör büyümesini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
*Karotenoid; bitkilerde ve bazı diğer fotosentetik mikroorganizmalarda bulunan biyolojik pigmenttir.