Bilimadamları, insan idrarından kök hücre yapmayı başardıklarını, bu hücrelerin beyin hücreleri ve sinir hücreleri yapımında kullanılabileceğini ileri sürdü. Bilimadamları, ilk denemelerin olumlu sonuç verdiğini, testin başarıyla tamamlanması halinde sinir hücrelerinin tahrip olduğu hastalıkların tedavi edilebileceğini bildirdi.

Çin`de Guangdong vilayetinde Biyotıp ve Sağlık Enstitüsünde, bir yılı aşkın süredir yürütülen çalışmalarda, 3 denekten alınan idrarın içindeki böbrek hücreleri ayrıştırılarak, kök hücre elde edildiği bildirildi.

Bilimadamları, buldukları yeni yöntemle, 12 gün içinde kök hücre üretmeyi başardıklarını, kısa bir süre sonra da kök hücreden sinir hücreleri elde ettiklerini belirtti.

Açıklamaya göre, yeni sinir hücreleri, yeni doğmuş bir farenin beynine enjekte edildi. Farelerin beyninde hala bir tümör ya da deformasyon gözlenmediği kaydedildi.

2007 yılında yapılan deneyde, embriyodan alınan kök hücre, beyine nakledildiğinde, aşırı çoğalarak tümöre yol açmıştı.

Çinli bilimadamları, şimdiki hedeflerinin, idrardan elde edilen kök hücreleri, sinir sistemi ya da omurgası hasar görmüş hayvanlara enjekte etmek ve hasarın onarılıp onarılmadığını incelemek olduğunu duyurdu.

Yöntemin olumlu sonuç vermesi halinde, Parkinson ve Alzheimer hastaları için bir tedavi umudunun doğabileceği belirtiliyor.