Türkiye'nin önde gelen ayakkabı markalarına fason üretimin gerçekleştirildiği, Türkiye'deki ayakkabı ihtiyacının yüzde 20'sinin karşılandığı Gaziantep'te sektör temsilcileri, artık kendi markalarıyla dünya pazarlarına açılmayı ve markalaşmada da dünya ile yarışmayı hedefliyor.

Bu kapsamda geçen yıl Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Gaziantepli üreticiler, 2019 yılında paylarını yüzde 33'e taşıdı. 2023 hedefleri doğrultusunda ihracat payını yüzde 30'un üzerine çıkarmayı hedefleyen Gaziantepli üreticiler, ihracat rakamlarını 117 milyon dolardan 160 milyon dolara çıkardı.

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, sektörün tüm olumsuz sıkıntılara rağmen iç ve dış piyasada faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını belirterek, her geçen gün ayakkabı üretimini ve ihracatını artırmak için çabaladıklarını söyledi.

Türkiye'nin ve Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisinin ayakkabıcılık olduğunu ifade eden İnce, "Türkiye ayakkabı ihracatında 20 yılda hedeflenen rakamı geçemezken, Gaziantep olarak bu rakamı geçmenin haklı gururunu yaşıyoruz." dedi.

 

"İhracat ve üretimde rekor kırmaya devam ediyoruz"

Ayakkabı sektörünün Türkiye'nin ve Gaziantep'in lokomotif sektörlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden İnce, "Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak Türkiye'nin ayakkabı markası olmak için yola çıktık. Bununla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Gaziantep bu kriz ortamında ayakkabı üretimini 152 milyon çiftten 170 milyon çifte çıkararak bizi daha da çok heyecanlandırdı. Sektörde bir daralma yaşandıktan sonra oda olarak paydaşlarımız ile birlikte üreticilerimize nasıl bir katkı sağlarız diye bir çalışma yaptık. Bugün Afrika pazarından Rusya pazarına kadar çok geniş bir yelpazede 152 milyon çift üretimimizi 170 milyon çifte çıkararak ihracatımızda da üretimimizde de rekor kırmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar mesleklerini ileriye taşımaya ve firmalarını büyütmeye çalıştıklarını belirten İnce, geçen yıl Türkiye'den 750 milyon dolar civarında ayakkabı ihraç edildiğini, bunun 160 milyon dolara karşılık gelen yaklaşık yüzde 33'ünü Gaziantepli üreticilerin gerçekleştirdiğini belirtti.

"İhracat rakamlarımız 117 milyon dolardan 160 milyon dolara çıktı"

İnce, "Bu sene ihracat rakamlarımız 117 milyon dolardan 160 milyon dolara çıktı. Yüzde 33'lük bir gelişme sağladık. Türkiye ayakkabı ihracatında 20 yılda hedeflenen rakamı geçemezken, Gaziantep olarak bu rakamı geçmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bundan dolayı da Gaziantep'teki üreticilerimize, esnafımıza ve tüm sektör temsilcilerine bu gayretli çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Sektör temsilcilerine birlik çağrısı

Türkiye'nin, dünya ayakkabı üretiminde 6'ncı sırada yer aldığını belirten İnce, "Türkiye'de 340 milyon çift ayakkabı üretimiyle dünya üretiminin yüzde 1,5'ini gerçekleştirmektedir. Bu yeterli midir? Yeterli değil. Çünkü karşımızda Çin gibi büyük bir dev var ve Çin 23 milyar çift ayakkabı üretimiyle ayakkabı üretiminin yüzde 61'ini tek başına karşılamaktadır. O yüzden Türkiye ve Gaziantep olarak birleşmeler yaparak üretimimizi daha çok artırmalıyız. Bugün sanayide 4.0 devrimi geride kalmaya başlamışken, Türkiye'ye daha ikinci sanayi devrimini yaşamak yakışmıyor. Bir an önce kurumsallaşmalı, bu yolda ar-ge, inovasyon ve ihracata daha çok önem vermek zorundayız." şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki ekonomik sorunlardan sektörlerinin de etkilendiğini ancak bu sorunları aşabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını aktaran İnce, bu kapsamda Avrupa'nın beşinci, Türkiye'nin en büyük ikinci ayakkabı fuarını yılda 2 defa düzenlediklerini, sektörünü büyümesi ve gelişmesi için de yurt içinde ve dışında çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

"10 global markadan bir tanesinin Gaziantep'ten çıkmasını hedefliyoruz"

Gaziantep'in, Türkiye ayakkabı imalatında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden İnce, "172 milyon çift ayakkabı üreterek kendi rekorumuzu kırdık. Bu rekoru güçlü bir şekilde inşallah daha da kararlı bir şekilde yürüteceğiz. Bizim amacımız; Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi 2023 yılında Türkiye'de çıkacak 10 global markadan bir tanesinin Gaziantep'ten çıkması için tüm paydaşlarımızla birlikte oda olarak yoğun bir saha çalışması, ar-ge ve bilgilendirme çalışmasını yapmaktayız. Biz kararlı ve ısrarlı bir yapılanma ile 4 yıllık master planımız içerisinde belirlediğimiz rakamlara çok fazlasıyla ulaşmaya başladık. Bu bizi çok sevindiriyor. Bunun dışında meslek lisemiz ve ayakkabı üniversitemizde çok keyifli ve başarılı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bu bölümü tercih ettikleri için de teşekkür ediyorum." dedi.

"Mesleki eğitim merkezimizi açacağız"

Meslekte yaşanan kalifiyeli eleman sorununu meslek liselerinde ve Gaziantep Üniversite'sinde açılan ayakkabı bölümünde mezun olacak öğrencilerle kapatacaklarını belirten İnce, "Milli Eğitim ile birlikte açacağımız mesleki eğitim merkezimiz eylül ayında faaliyete geçecektir. Öğrenci haftada bir gün okula gelecek ve 4 yılın sonunda da meslek lisesi diplomasını almayı hak edecek. Bu süre zarfında asgari ücretin üçte biri kadar miktarı işletmeye, bu elemanı bize gönderdiğinden dolayı, teşvik primi verilecektir. Yine öğrencinin okula geldiği süre içerisinde kaza sigortası devlet tarafından yapılacaktır. Öğrenci bu okulu bitirdiğinde meslek lisesi diplomasının yanında girişimcilik ve bir de ustalık belgesi alacaktır. Sektörde kalifiye eleman sorununu mesleki eğitim merkezimiz, meslek lisemiz ve meslek yüksek okulumuzla birlikte en aza indirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)