İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi yarımada ve çevresindeki illerde taksici esnafının eğitilmesi için İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) üyesi çok sayıda taksiciye "Tarihi Yarımada Taksicileri Turizm Eğitim Programı" düzenledi.

Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul valisi Ali Yerlikaya, İl Kültür Turizm Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve çok sayıda taksici esnafı katıldı.

Programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öncelikli olarak taksici esnafının işine sahip çıkması ve üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de en çok turist ağırlayan bölgenin Antalya, ikinci olarak da İstanbul olduğunu belirten Bakan Ersoy, turizmin özellikle İstanbul için çok önemli olduğuna işaret ederek turizm gelirlerinin artış göstermesi gerektiğini söyledi.

Turizm paydaşları içerisinde direkt olmasa da endirekt olarak taksicilerin yer aldığını söyleyen Bakan Ersoy, bazı sorumsuz taksicilerden dolayı yeni alternatiflerin oluştuğunu, bu durumun da taksici esnafını olumsuz etkilediğini ve devletin mecburen müdahale etmek zorunda kaldığını ifade etti.

"750 civarında taksicinin burada eğitilmesini hedefliyoruz"

Ersoy, "Turizmdeki önemimiz üst seviyede olduğu için biz de hizmet içi eğitimlerle ilgili çalışma yapma kararı aldık. Bu bağlamda İstanbul'da ilk 6 ayda 5 bin, ikinci 6 ayda 10 bine çıkacak sayıda taksicinin tarafımızdan eğitimi planlanıyor. İlk çalışmayı İstanbul Havalimanı ile yaptık. Kusursuz bir şekilde tam katılımla bin 700'den fazla taksici eğitildi. Hemen ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gelen taleple 900'e yakın taksici eğitim aldı. Bu iki nokta turistlerle ilk teması yapan noktalar. Şimdi aşamalı bir şekilde bizim için üçüncü önemli nokta olan tarihi yarımada ve çevre ilçelerinin katılacağı eğitim programlarıdır. Burada maalesef istediğimiz organize isteğini göremedik. 750 civarında taksicinin burada eğitilmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

"Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor"

Devletin kanuni düzenlemeler yaparak bu işi yapması değil esnafın isteyerek eğitim alması, işini yapması gerektiğini hatırlatan Bakan Ersoy, "Siz mesleğinizin gereğini yerine getirmediğiniz zaman ister istemez alternatifleriniz oluşuyor. Ondan sonra da doğal olarak devlete başvurarak mağduriyetinizin giderilmesini istiyorsunuz. Ama mağduriyetin ilk çıkış noktası sizlersiniz. Buraya gelmekten imtina eden arkadaşlara söylüyorum. Siz önce mesleğinize sahip çıkacaksınız. Gereği neyse yapacaksınız. Olmuyorsa devlet gerekli düzenlemeleri hem kanuni hem adli hem de kolluk görevleri nezdinde yapacaktır. Bu devletin görevi. Bu bağlamda bir bilincin oluşması lazım. Turizm hem İstanbul hem Türkiye için çok önemli bir sektör. Hedeflerimiz çok büyük. 2023'e kadar istikrarlı ve dünya ortalamasının çok üzerinde büyüme hedefleri koyduk. Hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu önümüze hiçbir engel çıkmaması lazım. Herkesin buna katılımcı bir şekilde destek verip turizm gelirlerinden pay alması gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor." dedi.

"Taksici esnafı İstanbul'da yıllık 512 milyon yolcu taşıyor"

Programda bir konuşma yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise şu ifadelere yer verdi:

Aziz İstanbul'umuzda sadece bizlere değil aynı zamanda dünyanın en çok gezilmek, görmek, tanımak için heyecan duyuldu. İstanbul'da turistlerimize hizmet ediyorsunuz. İETT 2019 yılında günlük rakamlarını tablo olarak açıklamış. Günlük 15 milyon 119 bin yolcu taşıyor. Bunun yüzde 9,3'ü yani bir milyon 419 bin 333'ünü taksi ve taksi dolmuşları taşıyor. Bunu 365 ile çarptığınızda yıllık 512 milyon yolcu taşıyorsunuz.

Taksici esnafı için düzenlenen eğitim programı, alanında uzman eğitimcilerin verecekleri seminerlerle 3 gün boyunca devam edecek. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)