Gaziantep nüfusu, Suriyeli sığınmacılarla birlikte 2,5 milyonu aşarken, kentte trafiğe kayıtlı 600 binden fazla araç bulunuyor. Kentte on binlerce araç aynı anda trafiğe çıkarken, şehir içi toplu taşımada kullanılan toplu taşıma araçları ise vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Özellikle de hafta içi her gün işine ve okuluna gitmek isteyenlerin tercih ettiği toplu taşıma araçlarında vatandaşlar, araç sayısının ve seferlerinin yetersiz olmasından dolayı kalabalık otobüslerde yolculuk etmek zorunda kalıyor.
Sefer sıklığı ve araç sayısı ne kadar artırılırsa artırılsın, özellikle sabah ve akşam saatlerinde en yoğun yolcu sayısına ulaşıldığında kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarında aşırı sıkışıklık yaşandığını belirten vatandaşlar, toplu taşıma araçları ile birlikte seferlerin sayısının artırılması, sefer sayılarının yoğun saatlere göre ayarlanması talebinde bulundu.
"Öncelikle trafik sorununun çözülmesi gerekiyor"
Toplu taşıma araçlarının eve seferlerinin yetersiz olduğunu belirten Uğur Cansever, "Otobüs seferleri yetersiz. Bu durumun hem trafikle ilgisi hem de yeterli sayıda kentte otobüsün olmamasıyla ilgisi var. Otobüsler tıklım tıklım ve insanlar ayakta yolculuk yapıyorlar. Durakta otobüs bekleyenler çok fazla ve insanlar zaten ekonominin vermiş olduğu darboğaz içerisindeler. Bunun üstüne bir de trafik sorunu yaşıyoruz. Özel arabası olan ayrı bir sıkıntı yaşıyor, trafik sorunlarıyla boğuşuyor. Özel aracı olmayanlar da toplu taşıma araçlarının sorunlarıyla boğuşuyor. Bir de eğer çocuğunuzla yolculuk yapıyorsanız, zor bir yolculuk sizi bekliyor demektir. Tek başına yolcu bir şekilde idare edebiliyor ama çocuğu ile yolculuk yapınca sorun yaşıyor. Çünkü hep sorun yaşıyoruz. Hiç kimse rahat bir yolculukla evine gidemiyor. İnsanlar sıkışık bir şekilde ayakta yolculuk yapmak zorunda değil. Bu konuda öncelikle trafik sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu şekilde giderse zor çözülür. Yine ek seferler artırılabilir. Gaziantep'e metro yapılırsa faydasının olacağını düşünüyorum." dedi.
"Otobüsler çok aşırı kalabalık oluyor"
Kentte yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıklardan dolayı yolculuk esnasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Rafi Şan, "Otobüs seferlerinde iki otobüs aynı anda geliyor, birbirleriyle yarış halindeler. Bir diğer otobüsü beklerken çok süre bekliyoruz. Bu en büyük sıkıntımız. Otobüsler sıra sıra gelmiyor ve ikisi aynı anda gelince veya birini kaçırınca diğer otobüsü 15-20 dakika beklemek zorunda kalıyoruz. Toplu taşıma araçlarına bisiklet alınması yasak. Toplu taşıma araçlarına belli saatlerde bisiklet alınsın diye dilekçemizi yazdık. Ama bize dönüş olarak otobüsün insan taşıdığını söylediler. Otobüsler bebek arabası ve çuval taşıyor. Modern toplum insan anlayışı ya da şehircilikte bisikletin yerinin de olması gerekiyor. Bu talebimi yetkililere bildirdim. Antep'te toplu taşıma araçlarına bisiklet alınsın istiyoruz. İş saatlerinde olmasa bile en azından belli saatlerde bisiklet alınabilir. İstanbul, Bursa ve Ankara'da bisikletler toplu taşıma araçlarına alınıyor. Antep'te neden alınmıyor?" ifadelerini kullandı.
"Şehir içi otobüs sürücülerine eğitim verilmeli"
Kentte toplu ulaşım araçlarının yetersizliği, sefer sayılarının azlığı ve durak mesafelerinin uzaklığının yanı sıra bazı sürücülerin yolculara karşı sergiledikleri tavır ve tutumlarına tepki gösteren Nizamettin Arıkan ise, şunları söyledi:
Toplu taşıma araçları ve seferlerini yeterli bulmuyorum. Özellikle de bazı hatlardaki araç ve seferler yetersizdir. Bir de toplu taşıma araçlarının standardı biraz yükseltilirse, şoförler de daha eğitimli olursa iyi olur. Denetimlerin artırılması, şoförlerin eğitime alınmaları, insanlık ilişkilerinin biraz daha yüksek düzeyde tutulmasını temenni ederiz. Şoförlerin bir kısmı biraz daha yaşlılarımıza, bayanlara ve tüm yolculara karşı olgun davranırlarsa memnuniyet duyarız.
"Denetimlerin artırılmasını istiyoruz"
Toplu taşıma araçlarına yönelik denetimlerin artırılmasını talep eden Ali Karaca ise, "Toplu taşıma araçları ile sıkıntılarımız oluyor. Şoförler denetlenmiyor. Şoförlerin sigortası var mı, kaç paraya ve kaç saat çalışıyor? Bu konuda bir denetim yapılmıyor. 2 bin TL'ye şoförlük yapanlar var. 14 saat gibi çalışanlar var. Bu konuda bir düzenlemenin yapılması lazım. Bazı hatlara çok sayıda otobüs verilmiş, otobüsler art arda gidiyor. 3-4 dakikada bir otobüsün geldiği hatlar var. Bir de 40 dakikada bir gelen otobüsler var. Böyle bir dengesizlik var. Yolcu bir yere gidecek 40 dakika otobüs bekliyor." diye konuştu.
"Otobüsler kalabalık olduğu zaman sıkıntı yaşıyoruz"
Toplu taşıma araçlarını yeterli bulmadığını belirten Şerif Yağmurlu da "Bazı hatlardaki otobüsleri yetersiz buluyorum. Ben Akkent Mahallesi'nde oturuyorum, sadece bir otobüs çalışıyor. Yetkililerin buna bir çözüm bulması lazım. Akkent, Düztepe ve Tugay hattında sadece bir tane otobüs çalışıyor. Başka otobüs yoktur. Bu mahalleye seferlerin arttırılmasını rica ediyoruz. Otobüsler kalabalık olduğu zaman sıkıntı yaşıyoruz. Antep nüfusu her geçen gün artıyor. Bölge illerinden ve Suriye'den bayağı bir göç aldık. Bundan dolayı toplu taşıma araçlarının seferlerinin artırılması daha iyi olur." talebinde bulundu.
"Ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyoruz"
Abdulkadir Öztetik ise, "Toplu taşıma araçları biraz daha büyük olsa daha iyi olacaktır. Çünkü akşam saatlerinde otobüs yoğun oluyor. Özellikle akşam saatlerinde sefer sayısı artırılabilir. Çünkü otobüste yolculuk yaparken yer bulmada büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyoruz. Bu durumun önüne geçilmesi için ya daha fazla toplu taşıma aracı alınmalıdır ya da otobüs seferlerinin arttırılması lazım."
"Yolcu sayısından fazla yolcu alınıyor"
Şehir içi toplu ulaşım araçlarının ve seferlerinin yetersiz olduğunu dile getiren Kadir Bey, "Yolculukta çok zaman kaybediyoruz. Otobüsler geç geliyor. Bir de çok yolcu alıyorlar, bizim için çok büyük sıkıntı oluyor. Aşırı yolcu alınıyor. Bazen ayakta duracak yer bile kalmıyor. Otobüs sayıları artarsa bu sorun giderilmiş olur. Otobüs sayıları artarsa yolcu da rahat yolculuk yapmış olur." dedi.
"Çoğu zaman durakta yaklaşık bir saat otobüs bekliyorum"
Bazı toplu taşıma araçlarının yenilenmesi gerektiğini belirten Ahmet Zahid, "Bazen kartımızda limit olmuyor ve kartımızı unutuyoruz. Bu durumda bizi otobüse almıyorlar ve çoğu zaman durakta yaklaşık bir saat otobüs bekliyorum. Otobüs sayısını az buluyorum ve özellikle bu hat seferlerinin artırılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
"Otobüs seferlerinin artırılması lazım"
Sefer sayılarının çok az olduğunu söyleyen Zehra Hanım, "Vatandaşlar toplu taşıma araçlarını yeterli bulmuyor. Ama mecburiyetten idare ediyorlar. Şikâyet edecek kimse de yok, etseler de zaten bir şey anlamıyorlar. Çünkü belediye bunu dikkate almıyor. Sorunları duymak istemiyor. Otobüs seferlerinin artırılması lazım. Büyük otobüsler köylere gidiyor, köylerden boş geliyor. Küçük otobüsler ise şehirde taşma yapıyor. Bunun da etkisi var. Otobüsleri daha iyi hale getirebilirler, seferleri ve otobüs sayılarını artırabilirler." diye konuştu.
"Yolcular koltuk sayısına göre alınmalıdır"
Yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yolcu yoğunluğunun, özellikle kadınlar ve ailece yolculuk yapanlarda rahatsızlığa neden olduğunu belirten Oğuzhan Uğur şöyle konuştu:
Şoförler yolcuları koltuk sayısına göre almıyorlar. Otobüsler tıklım tıklım oluyor, yolcular neredeyse üst üste biniyor. Büyük otobüsler genellikle köylere, küçük otobüsler ise şehirlerde taşıma yapıyor. Şehir içinde küçük otobüslerin çoğaltılmasını istiyoruz. Yolcuların koltuk sayısına göre alınmasını istiyoruz. Zaten belediye bu yaşanan sorunları görüyor. Aşırı yolcu alınması yolcular için sıkıntı oluyor.
Murat Dal ise, "İnsanların üst üste yolculuk yapmaları bayağı bir sıkıcı oluyor. Özellikle bu durumdan bayanlar rahatsız oluyor. Toplu taşıma araçlarının ve sefer sayılarının artırılması lazım." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)