2019-2020 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini İLKHA'ya değerlendiren Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, "Karneden dolayı çocuğu yargılamayınız." ifadelerini kullandı.
Hayırseverlerin yıl boyunca yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür eden Alagöz, "Bugün 154 bin 43 öğrencimize vereceğimiz karne ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini bitirmiş bulunuyoruz. Öncelikle eğitim-öğretim dönemi boyunca farklı eğitim kademlerinde büyük fedakârlık gösteren 11 bin öğretmenimize ve değerli velilerimize teşekkür ediyoruz. Bu süreçte öğrencilerimize sağlıklı ve yaşanılabilir bir eğitim-öğretim ortamının sağlanmasında hayırseverlerimizin oldukça fazla katkısı olmuştur. Bugüne kadar 171 derslik, 540 öğrencilik pansiyon ve 2 atölye hayırseverlerimizin katkıları ile tamamlanarak öğrencilerimizin istifadesine sunulmuştur. Ayrıca hayırsever destekli 49 derslik yapımı devam etmekte olup 68 derslik için de protokol aşamasındayız. Bu değerli katkılardan dolayı eğitim gönüllüsü hayırseverlerimize de öğrencilerimiz ve velilerimiz adına teşekkür ediyoruz." dedi.
"20 bin öğrenciye her gün yemek verildi"
Taşımalı eğitimle okullarına giden öğrencilere öğle yemeklerinin verildiğini belirten Alagöz, "Ülkemizde taşıma ile okullara gelen öğrencilere öğretmenevleri tarafından kaliteli sıcak yemek veren ilk illerden olmanın gururunu yaşadık. İl genelinde 20 bin 388 öğrencimiz eğitim-öğretimin olduğu her gün sabah okullarına getirilip öğlen yemekleri verilerek ders bitiminde sorunsuz bir şekilde ailelerine teslim edilmiştir. Adıyaman İnovasyon Merkezinde öğretmen ve öğrencilerimize yönelik STEM, robotik, kodlama, arduıno, grafik tasarım kursları verilmiştir. EDEB projesi kapsamında yerel ve ulusal 23 projemiz bulunmaktadır. EDEB Projesi kapsamında öğretmen ve idarecilerimiz tarafından 17 Ocak 2020 tarihi itibarı ile 19 bin 609 veli ziyareti yapılmıştır. Yine dönem itibariyle ilimizde öğretmenlerimize yönelik mesleki gelişim kapsamında 226 hizmet içi eğitim kurs ve seminer gerçekleştirilmiştir. Ulusal Ajansa sunulup kabul edilen ve şu anda devam etmekte olan proje sayımız 4, İpekyolu Kalkınma Ajansı Teknik Destek programı kapsamında bu yıl kabul edilen proje sayımız 10, SODES kapsamında bir proje, GAP Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Destek projesi kapsamında bir proje yürütülmektedir. Bakanlıkça hazırlanan ve 58 ilde faaliyete geçen Harezmi Eğitim Modeli ilimizde 5 okulda uygulanmaktadır." şeklinde konuştu.
Evde eğitim verildi
Okula gidemeyecek kadar engeli olan öğrencilere evde eğitim verildiğini belirten Alagöz, "Özel eğitim gereksinimi duyan çocuklarımıza yönelik iyileştirmelerimiz devam ediyor. Şuana kadar 458 tane destek eğitim odamız açılmış olup burada özel eğitim gereksinimi duyan 908 öğrencimize eğitim vermek için 941 öğretmen görevlendirmesi yapıldı. Okula gelemeyecek kadar engeli bulunan 95 öğrencimize kendi evlerinde sağlıklı bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerinden faydalanmaları için 241 öğretmen görevlendirildi. 76 özel eğitim sınıfımızda 392 öğrencimiz, 13 özel eğitim okulumuzda ise 822 özel eğitim öğrencimiz, eğitim-öğretim hakkından yararlandı. Özel yetenekli çocuklar için Adıyaman Bilim Sanat Merkezi'nde 350 öğrencimiz eğitim almakta ve özel yetenekli çocuklar ile ilgili farkındalığı artırmak için Kâhta'da Bilim ve Sanat Merkezi'ni bu hafta itibariyle açmış bulunmaktayız." dedi.
"Bu süreci kültürel ve sosyal olarak iyi değerlendirmenizi isteriz"
Öğrencilerin tatillerini iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Alagöz şöyle devam etti:
Sevgili öğrenciler! Birinci eğitim-öğretim dönemini geride bıraktık. Şu an 2 haftalık bir dinlenme sürecine gireceksiniz. Bu süreci kültürel ve sosyal olarak iyi değerlendirmenizi isteriz. Kütüphaneleri ve müzeleri geziniz. Uzun süredir görmediğiniz arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı ziyaret ediniz. Büyükleriniz ile muhabbet ediniz. İmkânlarınız ölçüsünde hayvanat bahçelerine gidiniz, bol bol kitap okuyunuz.
"Çocukların ara tatili iyi bir şekilde geçirmeleri sizin elinizde"
Ebeveynlere seslenen Alagöz, "Değerli velilerimiz! Dönem boyunca çocuklarımız ter döktüler, emek verdiler. Onları sabahın erken saatlerinde okullarına uğurladınız. Ara tatili iyi bir şekilde geçirmeleri sizin elinizde. Çocuklarımızın almış oldukları karnelerin aynı zamanda siz dahil hepimizin karnesi olduğunu unutmayalım. Karneden dolayı çocuğu yargılamayınız. Bir eksiklik varsa bu eksikliğin nerede olduğunu anlamaya çalışınız. Unutmayınız ki çoğu çocuğun kendini gerçekleştirmede sıkıntı yaşamasının nedeni onların kendi yetilerinin farkına varacağı gerekli psikolojik, sosyal ve kültürel ortamı bulamamalarından kaynaklanmıştır. Elimizden geldiğince çocuklarımıza bu ortamı oluşturmaya çalışalım, onlarla tatil süresince kaliteli zaman geçirmeye gayret sarf edelim, onların sosyalleşmesine katkı sağlayalım. Bölgemizde ağaç dikme mevsimi bu dönemlere denk gelmektedir. Çocuklarınız ile beraber en az bir ağaç dikmeniz onların tabiata karşı şefkatli olmalarını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
"Ödüllendirme işini abartmadan sade bir biçimde yapalım"
Alagöz son olarak, "Çocukların karne sevincini paylaşmanız güzeldir, fakat onları ödüllendirme işini abartmadan sade bir biçimde yapalım. Övgülerimizde ve yergilerimizdeki dengeli yaklaşımın çocuklarımızın da dengeli bir şekilde gelişimlerine olanak sağlayacağını unutmayalım. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bugüne kadar gerek çocuklarımıza sosyal imkân sağlamak ve gerek ise onların akademik gelişimlerine katkı sunmak hususunda verdiğimiz gayret ve destek artarak devam edecektir." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş-İLKHA)