EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üreten İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) modelini uygulamaya başladı. Günde 4 ton pestil üreten, ambalaj ve karton kutu üretim hattı da bulunan Türkiye’nin ilk üreten İŞGEM’i Gümüşhane’de açıldı.

Açılışı gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu merkezin doğrudan ve dolaylı yaklaşık bin 500 kişilik istihdam oluşturmasını ve il ekonomisine yılda 5 milyon lira katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi. Bakan Varank, yakında açıklayacakları Hemşeri Yatırım Programı’nın ipuçlarını vererek, büyükşehirlerde yaşayan iş insanlarına seslendi ve “Gelin, ilinizdeki girişimlere mentör olun, onlara yatırım yapın.” diye konuştu.

Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’nin açılışında konuşan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin birlikte yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı eliyle inşa edilen iş geliştirme merkezinin açılış töreninde özetle şunları söyledi:

İŞGEM’LER GİRİŞİMCİLERİ KORUYOR

“Doğu Karadeniz’in ilk İŞGEM’i olan bu merkez, Gümüşhane’ye yapılan en büyük kamu yatırımlarından bir tanesi. Bakanlığımızın Rekabetçi Sektörler Programı sayesinde 8 milyon Avro’luk bu yatırım hayat buldu. Dünya ortalamasına baktığımızda, her yeni 100 girişimden en fazla 10’unun hayatta kaldığını görüyoruz. Bu durumu İŞGEM’lerle tersine çevirmek mümkün. Bu merkezlerde yer alıp, ilk yıllarında profesyonel destek alan işletmelerin hayatta kalma oranı artıyor.”

ORTAK ÜRETİM HATTI

“Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu merkez; 9 bin metrekare kapalı alanda 20 işlik hacmine sahip. Merkezimizde ortak pestil üretim hattı ve ortak paketleme tesisleri de bulunuyor. İşte Gümüşhane İŞGEM, kendi üretim hattı olması hasebiyle, ülkemizde üreten İŞGEM konseptine giren ilk ve tek merkez. Ortak üretim hattı sayesinde; firmalar, öz sermayelerini makine yatırımı yerine işletme giderleri için kullanabilecekler. Ayrıca koli ve ambalaj malzemelerinin İŞGEM’de üretilmesiyle, stok maliyetlerinden de kurtulmuş olacaklar.”

BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

“Bu merkezin doğrudan ve dolaylı yaklaşık bin 500 kişilik istihdam oluşturmasını ve il ekonomisine yılda 5 milyon lira katkı sağlamasını bekliyoruz. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgedeki firmaları buraya gelmeye ve katma değer oluşturmaya davet ediyorum. İŞGEM’den mezun olan işletmelerin de, Organize Sanayi Bölgesinde yeni başarılara imza atmasını, yurt dışı pazarlarda rekabet etmesini bekliyoruz.”