Adıyaman Gümrük Müdürlüğü çalışmaları hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Adıyaman Gümrük Müdürü Vekili Derviş Tekli, ihale yoluyla yapılan satıştan 550 bin TL değerinde araç satışı yaptıklarını ifade etti.

2016 yılından bu yana Adıyaman'da faaliyet verdiklerini dile getiren Tekli, "Adıyaman Gümrük Müdürlüğü, Gaziantep Bölge Müdürlüğümüze bağlı alt birim olarak hizmet veriyor. Yaklaşık 3 yıldır hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimiz arasında vatandaşın ürettiği sanayi mamulleri veya tarım mamulleri, yurtdışına göndereceği satmış oldukları ihracat işlemlerine konu eşyaların gümrük işlemlerinin hizmetini veriyoruz. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu gerek ham madde, yarım mamul veya mamul madde olsun eşyanın ithalat işlemlerini de yapıyoruz. İthalat işlemlerinde diğer kamu kurumlarının rejimin öngördüğü gerekli izinleri dış ticarette yerine getirip getirmediğini inceliyoruz. Tabi oldukları gümrük vergilerine bakıyoruz. Gümrük vergilerini tahsil ettikten sonra eşyayı ithal eden vatandaşın veya firmanın kullanımına bırakıyoruz." dedi.

 

Gümrük kaçağı ürünlerin vergilendirmen yurda sokulmaya çalışılan ürünler olduğunu ifade eden Tekli "Gümrük kaçağı dediğimiz şey eşyanın gümrük işlemine tabi tutmadan yurda sokma eylemi, girişimidir. Siz vergi ödemeksizin, gümrüğe haber vermeksizin kişisel veya organize şeklinde Türkiye'ye sokma girişimi kaçakçılık eylemidir. 5607 Kaçakçılık Kanunu gereği gerekli idari para cezası veya hapis cezası şeklinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Resmi olarak da vatandaş yurtdışından herhangi bir mal, ürün getirmek isteği doğduğunda, eşyanın ayrıntılı tanımı faturasıyla birlikte en yakın gümrüğe müracaat etmek durumdadır. Gümrükte de gerekli izin, analiz eşyanın aidiyetinden kaynaklı tabi olduğu analizler yapılarak yurda girişinde sakınca görülmeyen eşyada gerekli vergiler tahsil edilmek suretiyle de ithalat işlemi gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

Yurt dışından getirilen binek otomobillerinin izin süresini aşması durumunda idari para cezası uyguladıklarını belirten Tekli, "Yurt dışından yolcunun beraberinde getirdiği özel kullanıma ait binek otomobiller getiriliyor. Bazen izin süresini açtığından dolayı emniyet ve jandarma birimlerince rejim şartlarını ihlal etmesi nedeniyle trafikten men edilip bize teslim ediliyor. Biz de o araçları idari para ceza işlemini uygulayıp, yurtdışı ediyoruz. Vatandaş 'Yurt dışına aracımı çıkartmak istemiyorum, gümrüğe bırakmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne terk etmek istiyorum.' diye talepte de bulunabiliyor.  Bu hak da düzenlenmiştir. O tür durumlarda biz aracın tespitini yapıp Gaziantep Müdürlüğüne bağlı alt şube olan Tasfiye Müdürlüğüne aracın bilgilerini bildiriyor, kıymet tespitini yapıyoruz. Satış fiyatını çıkardıktan sonra oradan E-ihale sistemine çıkarılarak en yüksek fiyatı verene satılıyor. Bu satıştan dolayı 2019 yılında yaklaşık 550 bin TL satışımız var." şeklinde konuştu.

"6 milyon dolar civarı ihracatımız var"

2019 yılında yufka ve nohut başta olmak üzere 6 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Tekli, "2019 yılı itibariyle Adıyaman bölgesinde ihracat işlemlerinde, mermer, yufka, nohut başta olmak üzere toplamda 6 milyon dolar civarı ihracatımız var. İthalatta da pamuk ve pamuk ipliği başta olmak üzere 16 milyon dolar ithalatımız var. Bu işlemlerden yaklaşık 3 milyon TL'lik bir vergi tahsilatımız söz konusudur. Vatandaş, ürettiği mamulü yurtdışı pazarı bulduktan sonra 'Bunu resmi yoldan nasıl gönderebilirim' dediğinde, o bilgileri bizden alabilir. Bu konuda en yakın Gaziantep, Mersin bölgesinde bu hizmeti veren Gümrük Müşavirleri firmaları vardır. Bunlar bizim elektronik eğitim sisteminde eşyanın bilgi ve belgelerini tamamlayıp belgeleri doldurmaktadırlar." dedi.

İthal eşya denetleme izni olmadıklarını dile getiren Tekli, "Müdürlük olarak piyasaya çıkıp kurumlarda satışa konu ithal eşya denetleme iznimiz yoktur. Bu görev, Ticaret İl Müdürlüğü görevleri arasındadır. Bizim görev alanımız, bize gümrük beyanında bulunan 'Ben, bu eşyayı getirdim ithal etmek istiyorum.' diye başvuranları kapsıyor. Vergilerini ödemek, gümrük izni almak suretiyle işlem yapılan eşyanın biz analizlerini arıyoruz. Bir eşya veya oyuncak geldiğinde bu analize tabi mi, TSE ve analizi var mı, biz bunları yaptıktan sonra gerekli uygunluk belgesini aldıktan sonra getirilen eşyanın devletin getirdiği standartlara uygun olduğunu söyleyip ondan sonra vergilendiriyoruz. Ve Türkiye'ye girişine izin veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Satış yoluyla en büyük kar araçlardan elde edildi"

"2019 yılında satış yoluyla gelir elde ettiğimiz en büyük özel kullanıma ait kara taşıtlarının gerek kural ihlalinden gerek kendi rızasıyla yurt dışına çıkarmadan satışa tabi tuttuğumuz araçlardan elde etmekteyiz." şeklinde konuşan Tekli, sözlerine şöyle devam etti:

Bu da yaklaşık 550 bin TL civarındadır. Onun dışında emniyet birimlerince yakalanan cep telefonlarımız var. Onlar da kullanıma uygun olanları, standartlara uygun olanlara Tasfiye Müdürlüğüne bildirmek suretiyle satışını temin ediyoruz. Oradan da yaklaşık 32 bin TL gelir elde etmişiz. 3 bin TL civarında tablet satışımız var. İdari para cezası uyguladığımız durumlar var. Bu da yaklaşık 60 bin TL civarındadır. Hac döneminde hac ziyaretinden dönen ve yıllık ortalama 300-500 yolcu giriş çıkış yapan hacımız var. Çok yoğun bir şeyimiz yok. Özellikle yurtdışındaki vatandaşlarımızı özel kullanılan araçlar hakkında bilgilendirmek istiyoruz: yurtdışında en az 6 ay ikamet eden vatandaşımız Türkiye'ye geldiğinde beraberinde getirmiş olduğu binek otomobili 2 yıl izinli olarak kullanabiliyor.

Vatandaşların en çok yaptığı hatalardan birinin araçlarını getirip gümrük izni dışında Türkiye'de bırakıp yurtdışına gitmeleri veya eş, dost yakınlarına bırakmaları olduğunu belirten Tekli, "Bu durumlarda herhangi bir emniyet, Jandarma gümrük birimlerince tespit edilmesi durumunda çok külfetli idari para cezası uygulamak durumunda kalıyoruz. Mağdur olmamaları açısından araçlarını kendi izin süreleri süresince kullansınlar. Kendileri olmadığı durumlarda aile dışında kimseye kullandırtmasınlar. Yurt dışına çıktıklarında gümrük idaresini bilgilendirsinler. Mevzuatımız buna elverişli, bize, 'Ben, yurt dışına çıkarılmasını istiyorum.' diye dilekçe yazması gerekir. Aracımı falan adreste hiçbir kimsenin kullanmayacağına dair bir taahhüt bildiriminde bulunmaları gerekiyor. Bu şekilde giriş çıkışlarda herhangi bir sorun yaşamadan geri kalan sürelerinde araçlarının gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Bir de süre aşımında verilen en çok 3 aya kadar idari para cezası karşılığında kalabiliyorlar." dedi.

Tekli, son olarak "Şu an ki durumda 3 aylık süre aşımında bin lira civarında bir idari para cezasını benimseyenler ve kabul edenler araçlarını büyük ceza düşmeden bu idari para cezasıyla araçlarını kullanıp, çıkarabilirler. Onun haricinde süre aşımı yaparak gümrük idaresinin bilgisi dışında herhangi birimce yakalanması durumunda direk yurt dışı edilir." (Cemil Özdaş-İLKHA)